Thursday, September 23, 2010

Nasi Goreng Sardin


Nasi Goreng Sardin nih dah berkali masak.... Memang betul kata AYU... bila memakan nasi ni terasa macam makan nasi dgn sambal sardin & kentang. Sedap dimakan bersama keropok dan berulamkan kobis yg di hiris halus2. Thanks yer Ayu darling... minta halal yer .... mama selalu dtg ke dapur & ambik resepi Ayu. Kita n family suka tau!! hehehe

Nasi Goreng Sardin- Ayu
Ingredients:-
nasi sejuk untuk 4-5 orang makan
1 tin sederhana sardin-ambil ikannya dan 3 sudu besar sosnya
1 sudu besar bawang putih kisar
3 sudu besar bawang besar kisar
4 biji bawang merah dihiris
4-5 biji cili padi dihiris atau ketuk
1 sudu kecil halia kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
 3 biji telur
2 biji kentang dihiris dan digoreng ketepikan
sedikit sayur kobis/carrot/cendawan tiram
garam & perasa secukupnya

Method:-
Ikan sardin, dibuang tulangnya, dan dihancur2kan sikit. Tumis bahan2 hiris hingga lembut, baru masukkan bahan2 kisar dan kacau hingga naik bau dan garing. Masukkan sos tiram, ikan sardin + kuah sardin dan garam & perasa. Kacau sekejap. Pecahkan telur. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi bersama sayur2ran Kacau rata dan masukkan nasi, gaul sehingga bahan2 semua bersatu.
Boleh dimakan dengan ikan bilis goreng dan keropok ikan .

3 comments:

Ayu said...

salam mama,
alah mama, kita tak kisahlah mama, ambil recipe dari blog kita, LAGI SUKA!! tau..hehe..sebab mama sudi try....pc masih belum ok lagi ya ma..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Ayu
Kalau Ayu tak kisah tak pe lah. Takut jgk mama nih..
Ni PC kena hantar sepital lah Ayu..tak tahu lah bila siap. Mungkin kena beli CPU baru lah..tgk lah mcm mana kalau Dr Comp blh repair tak.

openid said...

Salam Mama,
Maaf ye kite lama tak sempat nak datang rumah mama ni... banyak cerita dan lauk2 best terlepas ni...

Nasi goreng sardin ni pon idea yg best ni...ada entang lagi ek dalam nasi...kite suke letak kentang dengan nasi...teringin la nak buat nanti.

Mama, thank you untuk ucapan birthday Mikael ye :)

Ijan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...