Wednesday, August 19, 2009

Acar Telur....Sedap!!!!!

Photobucket


Salam dipetang Rabu lagi... Hari ni tengah ada mood nk update blog.
Ni sebenar menu semalam. Jalan2 kat umah kawan2 ternampak resipi ni kat umah Ayu Spore. So mama cuba lah. Mmg sedap Ayu, sampai Shasha pun ckp sedap!. Ni mama c&p jer dari umah Ayu. Sorry...


Ingredients:-


35 quails eggs (original recipe used chicken eggs)

2 garlics sliced
5 shallots*-I pounded
3 red chillies*-I pounded
1 tbsp fennel* (I used powder)
1 big onion cut in wedges(I just sliced)
1 tbsp vinegar
1 star anise(bunga lawang)-I didnt put- mama pun x letak
1 cinnamon bark(kayu manis)- I didnt put- pun sama
4 cloves(bunga cengkih)-I didnt put-pun sama
1 tbsp soy sauce
salt and sugar to taste
mama tambahkan bawang putih sikit & biji sawi

Method:-
Boil eggs, peeled, washed and fried till golden yellow. Dish out and put aside.
Stir fry garlics, blended ingredients* star anise, cinnamon bark and cloves till fragrant.
Add in vinegar, soy sauce, sugar and salt. Stir well and let it simmer and add in eggs. Stir well and add what ever needed.Ready and serve.



Photobucket

Ni pulak kari daging atau gulai daging. Kelainan nye hanya pada santan. Mama cuma tukar kn santan kepada tairu dlm 1 senduk nasi ajer.


Photobucket

Memang rezeki abah agak nyer! Sewaktu jalan2 kat umah kekawan ternampak resipi ni kat umah Makyung Ijan (jgn marah Ijan) kat Finland.
Sewaktu abah kat hsp selalu abah mkn capati ngan kuah kacang dhal ni. Dia selalu ckp sedap. So apabila terpandang kan resipi ni apa lagi... terus mencuba. Alhamdullilah menjadi u!!! Thanks lah Ijan. Semalam abah mkn dgn capati, sedap kata dia sama rasa....

Disini mama sertakan resipi. Mama c&p jerlah... Dh penat nih....


Resipi Kuah Kacang Dhal
  • 1 cawan kacang dal (utk 6 org mkn)
  • 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
  • 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sgt)-tak letak
  • 2 biji kentang dibela-tak letak
  • sedikit serbuk kunyit
  • **1 inci halia diracik
  • **2 biji bawang putih diracik
  • **3-4 biji bawang kecil dimayang
  • **sedikit daun kari
  • **sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis-x letak
  • **1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)
  • 3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)
  • minyak untuk menumis
  • garam & gula sesedap rasa
  1. Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.
  2. Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
  3. Kemudian masukkan pula cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.
  4. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
  5. Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...