Friday, August 7, 2009

Salam semua di malam hari Jumaat.....
Hari ni seperti biasa melawat abah mama pat hsp. Tadi petang sewaktu melawat abah, dia dh agak gelisah nak pulang ke rumah.... Mama dan juga nurse disana menasihati abah supaya bersabar sikit kerana baru seminggu saja lepas operation, masih kaku lagi kaki yg dioperate.

Oklah kiter berbalik pada menu ari ni. Mama sekodeng kat umah kwn2. Nmpk resepi udang lada hitam ni kat umah Nor trgganu. Bahan2 semua ada. Jadilah udang black pepper....Ni mama C & P dari umah Nor jer...

Udang Lada Hitam

bahan-bahan :
  • 300 gm udang basah (digoreng/direbus separuh masak terlebih dahulu)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sdt sos tiram
  • 1 sdt sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sdt serbuk lada hitam (kalau xda, guna biji lada hitam dan ditumbuk)
  • 4-6 biji cili padi (diketuk)- mama x letak
  • bahan-bahan hirisan : daun bawang, daun ketumbar, daun sup, cili benggala.(mama x letak)
Cara-cara :
  1. Gaulkan udang bersama kicap pekat dan lada hitam. Perapkan selama 10 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bawang putih hingga perang.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, cili padi dan sedikit air. Biarkan mendidih sebentar.
  4. Masukkan udang, bawang besar dan kicap manis. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan dan kacau lagi hingga wangi.
  5. Hidangkan setelah masak.
***tak cukup rasa, boleh tambah sos cili, garam dan kicap. adjustlah mana2 perlu. Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...