Thursday, June 3, 2010

Dalca Sayur


Dalca Sayur yg sedap di makan bersama Ayam masak merah bermadu. Mama ambik resipi dari TryMasak..
Mri tengok resipi :D
 
Ingredients

  Kacang dal (100g)
  Ayam - dipotong kecil (100g)- mama x letak
  Bawang putih (2 ulas)
  Bawang merah (2 ulas)
  Halia (1 cm)
  Rempah kari daging (2 sudu besar)
  Santan cair (6 cawan)
  Bawang besar - dibelah empat (1/2 labu)
  Serai - diketuk (1 batang)
  Kacang panjang - dipotong (2 batang)
  Terung bulat (1 biji)
  Jagung muda (4 biji) - x letak
  Tomato - dipotong empat (1/2 biji)
  Lobak putih - x letak
  Kacang bendi (4 biji)
  Lobak merah (sedikit)
  Ubi kentang - dipotong dadu (1 biji)
  Cili hijau (3 biji)
  Gula (sedikit)
  Garam (sedikit)
  Minyak untuk menumis
 
Directions

Pertama sekali, masukkan kacang dal yang sudah dibersihkan ke dalam periuk, diikuti dengan 4 cawan air serta 1 ulas bawang putih dan 1 hiris halia yang dihiris halus.

Tutup periuk dan biarkan mendidih hingga kacang dal lembut.

Setelah itu, hiris halus 1 ulas bawang putih, 2 ulas bawang merah dan 1 hiris halia. (mama blend semua bahan ni)

Kemudian, panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang putih hingga wangi diikuti dengan bawang merah dan halia.

Apabila bawang merah layu, masukkan rempah kari yang dicairkan dengan sedikit air dan kacau hingga pecah minyak.

Selepas itu, masukkan gula, kacau sebentar dan masukkan ayam. Kacau hingga pecah minyak dan biarkan sebentar.

Apabila kacang dal benar-benar lembut, masukkan ke dalam periuk tadi kacau sebentar dan biarkan mendidih.

Setelah itu, masukkan garam, diikuti dengan ubi kentang, jagung muda, terung, lobak putih, bendi, serai, tomato, cili hijau, kacang panjang, lobak merah, bawang besar, dan akhir sekali santan.

Kacau seketika dan biarkan mendidih hingga kuah pekat dan bahan-bahan tadi benar-benar empuk. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...