Tuesday, June 8, 2010

Udang Seri Cornflakes



Hari hujan & cuaca pun sejuk.... perut asyik lapor jer...
Salam & selamat petang semua teman2 mama yg diingati & disayangi semua :D
Tengok2 buku resipi terpandang Udang Seri Cornflakes dari Chef Ismail buku resipi dari Nestle Cornflakes tahun 2004. Huh!! lama betul buku ni tersimpan..ha3x

Crunchy2 time panas2 makan. Sedap cicah ngan cili sos thai :D

Udang Seri Cornflakes

Bahan2
600gm udang besar - mama gunakan udang sedang2 jer
1/2 camca teh gula
1/2 camca teh lada sulah

Batter
120gm tepung gandum diayak
2 camca teh serbuk penaik
2 camcabesar tepung jagung
2 camca besar cornflakes dikisar halus
1 camca besar minyak masak
190ml air

3 cawan minyak masak
secukup cornflakes dikisar kasar

Cara membuatnya
Bersihkan udang, tinggalkan kulit ekor dan belah ke bentuk rama2.
Perap udang dengan gula dan lada sulah selama 10 min.
Sementara itu, dalam mangkuk campur tepung, serbuk penaik, tepung jagung dan cornflakes.
Buat lubang ditengah campuran dan masukkan minyak.
Sedikit demi sedikit masukkan air dan kacau sehingga menjadi batter yg sebati; rehat batter selama 15min.
Pegang udang pada bahagian ekornya dan celup ke dalam adunan batter.
kemudian sadurkan dengan cornflakes dan letak kedalam minyak yg sederhana panas.
Pegang ekornya dengan menggunakan penyepit kayu, goreng udang hingga masak dan kekuninggan.
Hidangkan segera.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...