Hari ini menu ayam... kalau tak silap lauk ni asal dari Johor. Waktu nenek mama duduk kat kampung Sungai Balang Muar... selalu buat waktu kite balik kampung :) Sedap makan bersama nasi & ulam-ulaman...
Resipi mama ambik dari My resipi oleh - Waheedeana. Sedap!!! Mama cuma tambahkan sedikit kerisik.... makan nasi panas... fuyooh!!!!
Bahan-bahan ( sekekuarga )
- bahan kisar *
- * 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
- * 1 labu bawang besar dan bawang putih
- * 2 inci halia
- 1 ekor ayam dipotong 12 dan di bersihkan
- segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
- 1 sudu besar halba
- 1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
- 1 batang serai - diketuk
- daun kesum - ikut suka banyaknya
- 1 biji tomato - di belah empat
- 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
- garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
- masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
- masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
- * masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2
- siap untuk di hidang dan dimakan
No comments:
Post a Comment