Tuesday, January 19, 2010

Bingka Ubi @ Kuih Bakar Ubi


Ubi yang di import dari Pagoh... manyak. So mama parut dan simpan kat freezer.
Resepi dari Bro Rozzan kite yang expert dengan kuih lapis dia... Memang pro lah Bro kite ni bab kek2 lapis yang bermacam versi :)
Bakar malam semalam... So tadi pagi... selain maggi for breakfast... bekalkan sikit untuk cik hubby.

Adunan agak tebal sikit sebab mama menggunakan loyang 6x9" next time gunakan loyang besar sikit biar nipis... Hasil yang memang sedap... tradisional type of bingka ubi yang tak menggunakan tepung. Tq Bro Rozzan. Hawa minta izin letak resipi disini... dapat teman2 yg lain mencubanya :) Resipi C&P dari rumah Bro kite.

KUIH BAKAR UBI

Bahan-Bahan
1 kg ubi parut (perah dan buang semua kanjinya)
500 ml santan pekat (santan kotak)
150 ml air
250 gm gula
4 biji telur (saiz besar, kalau kecil gunakan 5) –kacau sedikit
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning (utk mendapatkan warna hijau yg lebih menarik)


Peraturan :

1) Satukan ubi parut dan gula dalam sebuah mangkuk besar lalu masukkan minyak sapi dan telur. Gaul rata bahan-bahan ini.

2) Kemudian masukkan santan, pes pandan, air, garam dan pewarna kuning. Kacau lagi sehingga sebati.

3) Sapukan sedikit minyak pada dasar dan keliling loyang berukuran 10 inci. Bubuh adunan ubi tadi. Bakar di dalam oven selama kira-kira 1 jam – 1 jam 10 minit dgn suhu 200/220 darjah Celsius. Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.

Biarkan bingka ni sejuk sepenuh nye sebelum memotong. Hah!!! sapa yang nak bahagian yang ireng2 ni buka mulut... mama suapkan... lepas ni jgn mintak lagi tau!!! hehehe

4 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..
Kite orang pertama angkat tangan nak bahagian yang garing² tuuuu...Bak sini seketoi, blh buat minum petang ni...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Hehehe... Mama tak nmpk pun :)
Oh suka pat yg garing2 yer. Bukak mulut besor2 ni mama suap kan .... kikiki

HomeKreation said...

Salam mama. Along dah cuba ni... sedap kan. TQ mama for sharing.

Sury Abil said...

Salam kak..kite dh cuba gak..baru2 ni..mmg best..sedap n lembut..:-)


Sury_cha :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...