Saturday, January 2, 2010

Urap Taugeh & Pucuk Ubi


Pucuk ubi. Memang lama betul tak makan. 1 lagi hidangan orang jawa... Its a must to have on the menu bila orang jawa buat kenduri ataupun sambut bday. That was my mil comment. Instead of having cakes... waktu dulu2 my mil buat nasi urap untuk dibagi2 kan kepada jiran2.


So this is my mil style of making urap. Sebenar nye kalau ikut my mil punya style... tak pkai kunyit atau bawang besar!!!! But mama dah inprovice according to my taste.

Bahan2 utk kelapa
500gm kelapa putih
15-20 cili padi dgn tangkai2
bawang besar
bawang putih
serai
belacan
isi cekur
kunyit

Semua bahan2 diblender hingga halus. Tumis sehingga garing. Baru masukkan kelapa putih & kacau sehingga kering. Jangan lupa tambah kan garam & gula.

Urap ni selalu nya ada rasa cekur, pedas & manis. Manis 2 jangan sampai manis penggat plak... hehehe

Untuk jenis sayur pulak. Terserah kepada apa yang ada... Selalu orang jawa akan letak kangkung, kacang panjang & taugih.

1 comment:

blogresipi.com said...

terliur tengok urap mama ni.. lagi satu, selalu terliur tgk nasi ambeng :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...