Saturday, August 6, 2011

Onde Onde Pulut Hitam iftar hari ke 6

 Salam petang hari Sabtu yg mendung skrg ni...
Menu selain maggi grg buat dessert onde2 pulut hitam recipe
oleh AlongRoz, Ika & Ayu :)
TQ  ladies..tak blh byk songeh nih byk kerja ...
selamat berbuka semua :)



ONDE2 PULUT HITAM
Sources:-From Alongroz, via Ika Bangkok, via Ayu 

Bahan2
  • 90 g Tepung Pulut Hitam*
  • 110 g Tepung Pulut*
  • 2 sb Santan Pekat*
  • Air+Garam secukupnyer*
  • Kelapa Parut+Garam secukupnyer untuk salutan kuih
  • Gula Melaka yg di potong kecik2
Cara2
  • Satukan semua bhn bertanda * dan masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh yg sempurna.
  • Ambil sedikit doh dan bulat2 kan kecik dan isikan dgn gula melaka yg telah dipotong kecil2 td terlebih dahulu, tutup rapat supaya doh nanti bila direbus tidak terkeluar isi gula melaka td. Buat sehingga doh habis.
  • Didihkan air di dalam periuk sehingga menutupi keseluruhan buah melaka tadi, pastikan air mendidih dan masukkan doh yg telah di isi dgn gula melaka td sehingga buah melaka timbul ke permukaan air yg di didihkan tadi, angkat buah melaka yg timbul tadi dan golek2kan dgn kelapa parut yg telah di campurkan dgn garam tadi buatb sehingga habis, tunggu sejuk barulah boleh dimakan untuk keselamatn di dalam mulut ehehe...

21 comments:

ijayuji said...

Salam mama!! kita pun tak leh lama niii byk kerja, baru siap hiris2 dah lah lagi sejam lebih jerrr hihihi..selamat berbuka ya mama!!

Amie said...

Assalamualaikum Mama,
Belum pernah buat onde-onde pulut hitam lagi.... biasa gentel pulut putih je,kalau datang rajin nanti nak buat jugak laaa....

Selamat berbuka puasa.

harleena said...

first time tengok onde2 hitam, selalu yang hijau ajer... Salam Ramadhan mama.

cik cek said...

Emmm...molek je onde2 pulut hitam ni...tak penah lagi buat...nak jugak ditry nanti...selalu buat kaler hijau je...:)

ibundo said...

hitam itu menawan.
harini buat apa.

Sheila Shafeareen said...

Salam selamat bepuasa buat mama...yeee mama pun dah buat juga...heheh sdp kan senang aje...seakan kuih koci pun ada rasanya.....ada lagi bance tpg pulut hitam tu...ingat nak buat lg

tun_telani said...

hmm.. tun sorg je ke yg x penah jumpa tepung pulut hitam nih.. haha.. jakun pulak rasa ;p

Ida,Japan said...

tak pernah ida buat onde2 pulut itam ni...sedapnyer..mana la nk cari tepung ni kt japan ye mama...haii..terliurnya

Juwita Jamaludin said...

mama tergodanya ramai yang buat ni mama .. ita tak de tepung tu .. sedih2.. huhuuhuh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
wah sukanya kat onde2 pulut hitam nie... tapi x tau bila boleh buat... jamu mata dulu kat dapur mama nie...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika :)
Aah lah ika mama pun cam g2 time ptg2 dh busy..kalau msk siang2 nnt kena panaskan balik lauk2 or air... maaf mama lmbt balas :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Amie :)
tu lah mama pun biasa buat yg putih atau pun yg hijau.... cuba lah Amie ltk pulut hitam..texture dier tak sama yg biasa2 punya...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mama pun biasa tgk yg hijau or putih..since ada tepung pulut hitam nak jgk merasa...

Salam Ramadhan buat harleena jgk :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cik Cek..
hehehe cuba lah nnt blh tahu rasa nyer bagaimana :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

kak pah..hitam2 sitampok manis..makin ku pandang bertambah... manis :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sheila pun dh buat jgk..hehehe mmg lain rasa dari yg original.. kalau ltk inti lebih sikit mmg best kan :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun blm pernah jumpa tepung pulut hitam kat sana yer..takpe nnt blk Msia pegi cari ...sedap tepung pulut hitam ni buat kuih koci atau kuih onde2 :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alah kesian nyer Ida... mmg ka Jepun tuh tak de tepung pulut hitam... Tak pe nnt bila Ida blk Msia..cari lah n kena buat onde2 ni...dah tak mau sedih2 yer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

ita kesian nyer..tak per nnt bila sampai Msia kena cari tepung pulut hitam k..dah tak mau sedih2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana :)
hehehe tak pe nnt bila Diana dah free blh buat lah :)

Juwita Jamaludin said...

mama.. ita beli nangka tu kat kedai halal kat sini ada kat online je terus sampai rumah. namanya www.baticrom.com.. macam2 barangada situ..:) oh yeke anak akak nak ke jepun..:) untuk apa? dalam bulan puasa ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...