Friday, August 5, 2011

Sambal Hitam Pahang


Sambal Hitam Pahang pembuka selera diwaktu sahur..yum2x.
Percaya lah hanya mkn sambal ni bersama ikan bilis goreng atau telur dah memadai :P

Salam Tengahari kepada teman2 mama yg diingati selalu :) hari ni dah 5 hari umat Islam berpuasa...
Walaupun baru 5 hari...tapi dah buntu fikiran nak siapkan waktu berbuka & waktu sahur...
Ni pun utk mama & hubby mkn sambal hitam pahang utk anak2 mama mskkan ayam msk lemak...

Sambal Hitam Pahang ni mama ambik resipi dari dapur Izah..mmg mama sukakan sambal yg jenis begini... pernah buat sekali ..resipi dari Cikgu Zana... mmg sedap rasa nyer masam2 manis :P Hubby pun suka cuma buah belimbing tuh jer kalau mengikut resipi dari Izah kena rebus lama sikit tanpa air...mama rebus ltk sedikit air sampai buah belimbing berubah warna n lembut jer..pun dah sedap...

Thanks yer Izah utk resipi dari Mak Izah... memang sedap ..masam2 manis.. mama kurangkan kepedasan mengikut selera mama ... Thanks jgk buat Mak mama yg berikan buah belimbing muda ada lah dlm 10 biji kecik2...

Meh tengok resipi di bawah :-


SAMBAL HITAM PAHANG

1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris
10-15 biji cili padi *pedas ikut suke
6-7 asam belimbing rebus
sikit kicap
sikit gula
sikit garam
3/4 cwn minyak masak *lebihkurang

caranya:

Tumbuk cili padi sehingga lumat menggunakan lesung batu.
Kemudian masukkan pula asam belimbing dan lenyek2kan dengan lesung biar bercampur dengan cili.
Masukkan pula ikan bilis dan tumbuk separuh hancur.
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang, tak perlu tunggu bawang layu atau naik bau, terus aje masukkan ikan bilis yang telah ditumbuk bersama cili tadi.
Goreng menggunakan api sederhana.
Masukkan sedikit kicap, garam dan gula.
Kacau lagi sehingga agak2 garing.
Atau pun mengikut citarasa masing2. Sebab ada suke sambal ni rasa lembut2 je, tak suke garing.  Ada juga suke sedikit garing tambah lembut2 sikit. Jaga2 jangan sampai hangit lak. Maklom sambal dah ler hitam kan. Hehee..


*Asam belimbing rebus tu, asalnya asam belimbing biasa tu yang warne hijau. Tapi orang kampung suke rebus sampai kecut dan bewarne cekelat gitu untuk disimpan lama. Rebus tu bukan dengan air, tapi asam dibersihkan dan diletakkan terus  dlm tong minyak 4 segi beso tu. Pastu letakkan atas api kecik, orang kampung  suke letak atas api kayu dan dibiarkan merebusnya semalaman. Hingga betul2 kering habis air belimbing tu sendiri. Jadi dapatlah asam belimbing warne cekelat mcm di atas tu. Sekian.



11 comments:

tun_telani said...

uwaa... tun nk makan nii.... punyer laa semangat nk wat time blk kg.. tgk2 xde sebijik pun belimbing besi ni kt pokok tepi umah.. uhuk uhuk... blk bintulu ni nk gi cari kat pasar, mcm xpenah nmpk pulak.

lyn at home said...

waduhh kak hawa..sedap ni...sambal ni lin pernah makan masa kenduri sedara hubby di kuatan ..pehhh!! lin ingatkan serunding dok ambik banyak2 pastu..berasap telingga..heeeehee

anymz said...

wah tak boleh jadi ni..sambal ni dah melangkaui ng pahang terus ke spore..dah langkah berapa byk negeri tu..kena buat jugak ni..

izahdaut said...

mama.. tq sudi try resepi ni.. seap nye tengok sambal mama tu.. haishhh nak kena buat esok lusa ni.. membuak2 kuar air liur bile tengok.. hahaa

Sari Yusa Ibrahim said...

ni kita dah betul punya kecur ni mama, urmmm.. dah brp kali telan air liur, hahahaha

Mas said...

terliur lagi nengok sambal hitam pahang mama kat sini lak....
sedappppnya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mama.. sambal hitam ni memang sedapp.. sedapp yg teramat!! hehehe.. aritu sy pun dah buat gak.. tp sy buat kering2 sikit.. so boleh simpan lama.. tp tak lama pun.. kejap je finished! hahaha...
slmt berpuasa mama..

Yat Maria said...

Mama...

sebelah umah mama tu jiran tu nak pindah ke tak..kalo nak bitaw kita cepat2 taw...takleh tahan tgk mama masak sedap2 selalu..kalo kita sebelah umah, degn muka tapai kita datang bawak tiffin Ma oii...

Amie said...

kita dah pernah buat sambah hitam ni... tapi cepat sangat habisnya.... kalau ada pokok belimbing sendiri bolehlah buat selalu...jarang orang jual buah tu di sini...

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. ramai dah buat sambal hitam ni.. ita yang tak tebuat2..:) masuk list dulu la mama

ijayuji said...

Salam mama! sedappppppppppppnyerrrrrrrrrrrrrrr, mama ada 1 request boleh tak? :D mama rajin2 letak n3 terbaru kat FB ya, kitanyer list blogger yg tak de latest update mamanyer blog, nanti senang kita nak dtg mintak kalau tahu mama update :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...