Tuesday, August 16, 2011

Pekasam Goreng Bercili

 Assalamualaikum

Bayankan lah.... tadi pagi kol 3 pagi goreng ikan pekasam ni...hehehe 1 dapur n bilik bau ikan pekasam. Lauk mama & hubby bersahur, anak2 makan ayam bumbu bali yg ada 3-4 ketul jadi lah. Memang berselera betul mama & hubby makan :P Berebut2...kikiki mama siap tambah nasi lagi. Cuma hubby kata next time jgn letak cili padi... pedas pagi2 makan takut nnt sakit perut!

Anyway ni lah hasil pemberian dari teman kenalan alam maya :) Belum pernah bertemu tapi baik hati sungguh mengirimkan ikan pekasam yg jauh dari negeri kedah. nOOrSha terima kaseh byk2 sbb sudi mengirimkan utk mama, hubby & mak mama merasa. Memang unik sekali rasa nyer... ada rasa masin2 sikit... masam2 lemak walaupun ikan tuh digoreng garing tapi isi ikan tuh mcm lembab2 sikit...

Terima kaseh sekali Noorsha... kebetulan kat blog Noorsha pun ada resipi ikan pekasam ni lah yg mama ikut masak!! Cedap :P mama minta izin letak di blog mama utk rujukan kemudian hari yer :)




RESIPI PEKASAM GORENG BERCILI
Sumber: noorsha blogspot.com


Bahan2
Ikan Pekasam
Bawang
Cili Padi
Cili Merah
Jus Limau Kasturi


Cara2
Goreng Ikan Pekasam garing2, tak perlu cuci, goreng terus  ngan beras2 die.pas garing ketepikan.Goreng bawang, cili padi dan cili merah seketika. Angkat, tabur atas ikan pekasam tadi. Curah air limau kasturi. Siap! ~



15 comments:

nOOrsha said...

waaa..mamaaa!~ jelesnyer tengok pekasam die posing.... stock saye dah lame abih dah...hahaha....ngences ler pulok nengok ikan pekasam nih... sedap yer mama.... tu lah, da rase baru tau camner..boleh addict tau..hihihih....kalau tak rase tanye camner rasenya tu tak reti nak bagitau tu... anyway nampak sedap sangat....seronok tgk.. :)

Nuridah said...

Assalamualaikum mama,

selamat menjalankan ibadah puasa ya...sibuk sangat kita nie...

dah siap ma persiapan raya?? Pekasam tu membuka selera,rasa mcm nk terkam aje ikan tu...hehe...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Noorsha...hehehe akhir nyer dpt mama merasa ikan pekasam nih..mmg betul tuh Noorsha nk explain rasenyer cam mana pun susah...Oh noorsha punyer dah habis?? mama nyer tggl 2 ikan gelama..dah bagi mak mama sikit. Terima kaseh Noorsha :)

Wslm Nur :)
Sama2 jgk ngan mama..sejak puasa nih mama jarang2 BW almaklum busy jadual padat...pagi spt biasa tgk & settle kan abah..blk dah tghhari..lepak kejap... lps tuh nak siap juadah berbuka... kdg2 nak ambik gmbr pun tak de mood..
Persiapan thn nih cam biasa jer Nur.. mungkin next week mama baru start buat cookies..Nur dah buat cookies?
hehehe ikan pekasam nih mmg syiok tau pembuka selera time sahur mama & hubby tadi pagi..syiok mamam :P

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
menyelerakan sekali ikan tu mama... sedaaapnya... geraaam diana tgk..

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedap nampak pekasam tu.. sedapnya nampak..suka la

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hebat ni orang Singapore pandai makan perkasam. Inilah penambah selera!!!!! yang hebat

K.Nor said...

mama dah kena penangan ikan pekasam hehe.. sedap kan ma :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.hawa...sedapnya klu makan time sahur.maunya nambah2 nasi..hihi.Xpernah masak kat umah sbb HB kata X suka bau pekasam....
Klu tingin nk mkn..blk kg jer larrr

izahdaut said...

alahaiiiiiiiiiiiiiii..ikan pekasam. sedapnya goreng gitu..mak saaya suke goreng gini...mama memang terliur sangat dah ni

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana :)
hehehe mmg menyelerakan ikan pekasam nih... suka mama mkn :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ita...
mmg nampak sedap & mmg pun sedap :P Ita tahu mkn jgk tak ikan pekasam nih?

Mama Hawa/Mama Nani said...

kak Paty..kalau tak merasa tak tahu betapa hebat nye/pembuka selera ikan pekasam..yoyo orang Singapore pun tak mahu terlepas merasa hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nor sekali makan...terus ter..addict ngan ikan pekasam nih...time sahur dpt cubit sikit pun tak pe..hehehe sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Atie..
Oh cik hubby atie tak mkn? Hish rugi nyer.. cik hubby mama jalan terus mkn..mmg sedap ikan pekasam nih time sahur mmg bertambah kami mkn hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Izah 1st time makan terus jatuh cinta... mmg syiok/penambah selera time sahur...bln puasa berat badan tak turun2 pun! ki3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...