Monday, August 8, 2011

Tauhu Goreng Daun kari

Assalamualaikun & Salam Ramadan buat semua :)
Alhamdullilah hari dah masuk hari yg 8 kite semua berpuasa :)

Lauk sahur utk mama & hubby semalam.... memang sedap makan kering2. Mama memang suka mkn lauk yg kering2 makan bersama kicap :P dah cukup kenyang!

Resipi dari Ayu...thanks yer :)


Tauhu Goreng Daun Kari 
Sources:-From Syafiza wordpress
Bahan2:-
4 biji tauhu
50 gm cili kering -(Ayu gunakan 7-8 biji cili kering digunting)- ltk 5 biji cili kering
5 gm daun kari-(Ayu gunakan 3-4 tangkai)
5 ulas bawang merah (hiris)-(Ayu guanakn 1 biji bawang besar)
1 sudu kecil halba campur
2 sudu besar serbuk kari ikan
4 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil serbuk kunyit-(Ayu tambah, dalam cara2 ada letak, tapi bahan2 puan punya mungkin terlupa nak type in)
Garam secukup rasa + serbuk perasa-(Ayu tambah)
sedikit air -(Ayu tambah)
mama tambahkan segengam ikan bilis


CARA MENYEDIAKAN:
1. Goreng tauhu kemudian potong empat. Ketepikan.(mama ptg kecil2 baru grg)
2. Tumis bawang merah kemudian masukkan halba campur, cili kering dan daun kari.
3. Kemudian masukkan serbuk kunyit serta serbuk kari ikan dan tumis hingga naik minyak.
4. Masukkan tauhu dan garam dan gaul rata.



14 comments:

ijayuji said...

Salam mama! kita tgh sabo niiii sabooo niiiiii sana sini tyg daun kari, kita tgh tunggu parcel dr mak kita nak poskan esok nii haish! tak sabo nak mengerjakan daun2 kari tu nanti hihihi...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
tgk tauhu goreng daun kari tu sungguh menyelerakan ler mama... sedaaapnya tu... makan mcm nie pun sedap nie kan mama

Yatie said...

Assalamualaikum Mama,
Yatie mmng suka betul tauhu, tak kisahlah masak apa...mmng suka sangat..leh cuba resepi ni..tq...

Lovely Kitchen said...

E-na suka tauhu tp kids lak x suka...camna ye nak bg budak2 suka mkn tauhu...sedapnya kak!

anymz said...

masuk list lah resepi ni..kat rumah ni ada belen 4 keping tauhu lagi lepas buat tauhu sumbat tu hari.:)

Ayu said...

mama, hari ni baru dapat comment, semalam kita buka kat fb aje..thanks sudi cuba ya ma..

Anawahid said...

hadoi mama... lom sempat nk cuba lg resipi ni, aritu nampak rumah kak ayu... huhu... semua sedap2 kat sini... teros blurrr... semua sedap2... hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Ika...
dah sampai ke blm daun kari tuh?
hehehe mak yg antarkan yer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana :)
Aah mama kalau sahur suka mkn lauk2 begini..kering2 jer dah mencukupi...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm yatie :)
Sama lah ngan rumah mama..cuma mama blm grg tahu cicah ngan cili kicap utk mkn time sahur jer.. tapi tauhu grg daun kari ni mama buat sahur mkn ngan telur +kicap dah cukup pun..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Oh anak2 Ena tak suka mkn tauhu?? Mungkin Ena blh cuba ngan tauhu telur...warna ada kekuning sedikit ..buatkan sup campurkan bebola ikan..cuba lah :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

kak Anim.. cubalah. Waktu bersahur 2 keping Hawa grg selesai dimkn..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu..mama pun :) Bln puasa nih nak melepak atas katil jer... hehehe
thnks yer for sharing :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ana..aah mama bila nmpk kat dapur Ayu terus buat sbb tauhu kat rumah ni antu..semua suka :P

Alah menu2 biasa jer kat dapur mama :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...