Tuesday, October 18, 2011

Sambal Telur Kacang Panggang Ibundo


Lauk simple yet delicious pada sapa2 yg tak sempat nak msk...

Resipi dari dapur Ibundo yg menyelerakan dng masakkan yg enak2 dan yg pasti gmbr2 yg blh buat sesapa jer terggoda...hehehe thnks yer ibudo Hawa minta izin letak disini yer resipi :)

Sambal Telur Kacang Panggang

Bahan2
5 biji telur digoreng mata kerbau
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 cm halia *
1 sudu besar tomato sos
1 sudu besar air asam jawa
2 senduk pes cili kering
1/2 tin kacang panggang
1 sudu kecil serbuk RASA (optional)

tambah kan 1 sudu mkn kicap manis



Cara2
Blender bahan yang bertanda *
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sampai naik bau.  Masukkan pes cili kering.  Goreng sehingga masak.
Masukkan tomato sos, air asam jawa, serbuk rasa dan garam. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan kacang panggang bersama sosnya. Tambah sedikit air jika terlalu kering.  Padamkan api dan curahkan ke atas telur yang sudah digoreng tadi.


22 comments:

Meowwwww!!!!!!!!! love my cats :) said...

mmm....looks yummmy :-)

Ayu said...

Assalam mama,
wow memang nampak sedap ni ma..makan cicah roti for breakfast ni memang tak boleh angsss..masuk list!!! kita bake beans ni memang suka...selalu buat tumis bawang hiris aje + adding sos tomato aje..ni ada cili kisar mesti lagi kick kan ma..huhu

quinnie said...

mama nanti bila2 saya nak buat pulak..geramnya tengok kacang tu..saya sukaaaaa!!!

Kerull said...

Salam Mama..lama tak jenguk2 sini..almaklumlah umah dapur tak berasap bz sikit..tak pernah try menu cenggini..nanti ada masa nak test jugak....

EmbunRosaliza said...

Assalam mama, nampak sdp sambal telur kacang panggang ni, best ni cicah atau mkn ngan roti ni

anymz said...

wah!dah lama tak tingal komen kat dapur hawa.rinduuuu..meh sini sambal ni.nak buat sarapan.belum makan lagi ni tau...

ain sweet thots said...

ma .. hari tu tgk kat blog ibundo pon terliur dah, tgk mama punya aduh, tambah meruntun perasaan

MamaBetty said...

mama hawa..thanks utk resepi simple nie....mmg sesuai kalau mood malas dtg atau sajer2 nak varietykan resepi telur..

Liza said...

salam mama..biasa liza buat kcg panggang ngan ayam..jmput ziarah blog liza pulak yer...

Amie said...

yummy...yummy....makan je gitu pun sodap!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..ohhh lama betul saya tak makan kacang panggang ni..Zaman2 bujang dulu selalu lah...

Dan jangan lupa yaaa..nanti datang ke rumah dan sudi-sudilah kiranya mengambil award dari saya....f

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sarena...
hehehe ...sedap mkn ngan nasi panas jer :P

Wslm Ayu :)
aah selalu buka tin mkn ngan fish n chips or mcm ayu buat jgk... resipi dari ibundo yg simple tapi sedap :P Try lah :)Kalau mkn ngan roti for breakfast kenyang blh sambung tido lagi...ki3x

Quinnie..
Buat jgn tak buat...cari yg bake beans besar2..puas ati mkn..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kerull..
Mama pun dh lama tak BW kat dapur Kerull.. masing2 busy. Pada mama wlpun simple tapi sedap almaklum bake beans tuh selalu mkn g2 saja kan..Nnt try lah :P

Wslm Rosaliza :)
agak nyer sedap cicah ngan roti... buat bekpes lagi kenyang kan

hehehe kita pun sama lagi sgt tak bw. Nah ada tggl sikit ni Kak Anim ambik lah :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ain... mama pun lps tgk kat dapur ibundo terus print resipi bila time mood malas nk msk..lauk ni lagi sebagai penyelamat..hehehe try Ain jgn tak try :)

MamaBety
ya betul tuh lauk2 simple gini sometimes save our day..ni pun dpt resipi dari teman2.. kite share spread the resipi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Liza..
liza msk kacang panggang nih ngan ayam??? Ni mesti sedap 1 lagi resipi baru..okay2 nnt mama dtg :)


Amie...betul3x. Kena ngan roti pun sedap :P

Wslm Sue Nenie..
Oh lama betul tuh! hehehe Okay nnt akak singgah :)

J.M.R said...

ada gaya la gmbr mama..sampai leh bau dia nye sedap ke sini...yummy..

Sekamar Rindu said...

salam...

saya akan cuba buat resipi ini....blog yg hebat..:)

ibundo said...

salam hawa. resepi orang malas tapi pasti memikat hati anak ..

Sari Yusa Ibrahim said...

dua dalam satu ni mama, telur ngan kacang, completeeeeeeeee

E-na Lovely Kitchen said...

sedapnya!!! mama....bz nya E-na ni...time management mcm x terurus dah...x smpt nak tkomen blog kekawan..huhu

sudipVSsenduk said...

Nice blog, nice picture, looks yummy! Salam ukhwah

Nieza said...

wahhh sedap ni....simple dan jer senang ..sukax2:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...