Monday, October 31, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona Ryo


Selamat pagi semua teman2 yg diingati...heheheh pagi2 dh tayang cake cheese nih...
memang ramai teman2 blogger dah terpesona dengan kenikmatan kek nih. Mama pun tak terkecuali. Menyesal pulak buat setengah adunnan... berebut ngan si shasha hehehe...

Dah lama dah mama buat tapi baru kesempatan nk tayang pagi nih...marvelous dan senang nak membuat nyer.. pada penggemar cheese cake... kek nih yg paling senang sekali nak buat tak payah susuah nak hidupkan oven.

Resipi yg dikongsi oleh jejaka tampan lagi pandai memasak dan merupakan adik Hasue.. pandai macam kakak dier...

Mama digoda oleh CT Zalienda yg tag gmbr kek nih di FB. Terima kaseh Ct sbb berjaya menggoda mama hehehe. Mama minta izin letak resipi di sini plak ...

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g - mama gunakan perisa kopi
500 ml susu segar,dipanaskan


B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus




 Alamak terlupa plak nak snap pkt biskut marie perisan kopi yg mama beli di prime mart..


Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



sedap beb..seyes tak bedek makan tak ingat dunia. Terapung2 g2 kikiki sib baik buat 1/2 adunan jer

11 comments:

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Semakin tergoda dan terpesona dah bila tengok sana sini dok menayang kek cheese pesona ni. Bilalah ct nak mula menerai resipi dari Ryo ni kan. adoiii...tak boleh tahan dah ni, ngences dah ni Mama... hehehe

ibundo said...

hawaaaa....
dah sampai ke rumah hawa dah kek ni. Bundo dah lama berangan tapi tak terbuat2..

Wanieyra said...

Salam MamaHawa...

Ira pun dah lama tergoda kek ni tp tak terbuat lagi. Biskut dah bel cuma cream cis je tak de stok..huhuhuhu

Ryo Azhar said...

salam...wahh,dah sampai ke kota singa kek ni ye.hehe...cantik,kalau buat 1 adunan penuh lg puas makan ni.hihi...TQ sgt ye sbb mencuba.......:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Waalaikum salam CT & Slmt pagi :)

hehehe tulah terggoda & skrg nk menggoda plak kpd teman2 yg blm mencuba kek pesona dari Ryo nih..mmg marvebels...hehehe

Ibundo..
Aah Ibundo dah sampai Spore daa hehehe. Tulah asyik kena goda ngan teman2 yg lain .. nk jgk merasa kan, tu yg buat tapi syg buat cuma 1/2 adunnan jer.. Tak menyesal bundo try lah :)

Wanierya..
Wslm Ira...hehehe pun tergoda jgk :) Cari jgn tak cari cheese menyesal tau kalau tak buat..hahaha tgk mama sampai terggoda u :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ryo..
hehehe dah lama sampai kat kota singa cuma baru ari nih berkesempatan di N3 kan :)
Mmg marvebels resipi yg Ryo share..thks yer :) Tu lah mama buat 1/2 adunnan jer so tipis next time pasti buat 1 adunnan :) sekali lagi thks yer Ryo for the resipi :P

K.Nor said...

heheh ma, kan dah kata aritu jgn buat 1/2 adunan, kang nyesal sbb tak cukup! heheh..

Gee® said...

eiii geramnyaa.. dah ramai buat kek ni... takleh jd nih... mesti kena try jugak lah...

ady said...

as-salam mama
cantik elok je kek lapis cheese pesona ni..sana sini dah mencubanye..mesti sedapkan mama..

tun_telani said...

morning mama!!!
org singapore pun dh terpersona ngan kek ni nmpknya.. org bintulu nk berebut jugak nihh.. hehe

Diana @ Melley Mey said...

kek nie mmg sedap kan mama.... anak2 diana pun suka makan.. best sgt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...