Wednesday, October 5, 2011

Mee Udang Banjir Kuala Sepetang


Allhamdullilah kenyang makan mee nih semangkuk... hehehe

Assalamualaikum & Selamat petang semua.
Kenyang perut!!! Dapat jgk merasa Mee Udang Banjir walaupun tak tahu kat mana Kuala Sepetang nih...Terima Kaseh pada Ayu yg berkongsi resipi..betul tuh ada rasa macam mee bandung... dan pada CT jgk yg membuat mama ngences sekali.

Baru sebentar tadi mama masak semangkuk utk diri ini...lauk makan tghhari merangkap mkn malam dah mama masak tapi tekak ni tak nak pulak mkn nasi teringatkan resipi mee udang banjir yg sangat simple penyediaan nyer, langsung ke'ofis' dan siaplah!!!

Jom tengok resipi...

Mee Udang Banjir Kuala Sepetang
Sources:- From misha66@myresipi.com


Bahan2 untuk seorang makan
  • Mee kuning(agak2 utk seorgnye mkn)
  • Udang bersaiz XL 6 ekr(d buang tanduknye,janggutnye n muncungnye shj)-(Ayu gunakan udang sederhana besar aje dan buang kulit sebab senang anak2 nak makan)
  • Bwg putih 1 ulas~d tumbuk halus *
  • 2 biji bawang merah dihiris-(Ayu tambah)* mama blender bersama cili kisar
  • Lada kisar 2sb
  • Sos tomato 4sb 
  • 1 biji telur -(Ayu tambah) - x letak
  • Garam
  • 1sb gula-(Ayu gunakan 1 sudu kecil aje)
  • Sedikit Ajinomoto
  • Sawi 1pokok,daun sup 1 pokok d ptg 1inci & 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis d ptg memanjang & air msk 2cawan
  • #UTK HIASAN# Daun sup & bwg goreng - x letak pun



Cara-cara

  1. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn(bawang hiris) & bwg pth hingga naik bau.
  2. Masukkn lada kisar n d gaul rata.
  3. Masukkan air msk,sos tomato biarkn hingga mendidih.
  4. masukkan udang,daun sup n bwg goreng~ biarkn sampai udang msk.
  5. Angkat udang dahulu kemudian mskkn mee,sawi,kobis,garam,gula n ajinomoto utk tempoh 5min.
  6. Angkat mee td n blh lah d hias dgn meletakkan udang diatas mee kemudian di tabur dgn daun sup n bwg goreng. Selamat mencuba.




15 comments:

zarin said...

salam mama
it's been a while since i've been here! byk entry dah miss..jap lg nk qada baca hikhik
menggoda tul lah mee udang tu..dahla i tgh lapar ni.... telan air liur je la gamaknya

Alin Marlini said...

bestnyer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zarin :)
Ya me too lama jgk mama tak ke blog Zarin..hehehe masing2 sibuk dgn urusan. Anyway mee udang banjir ni sedap & also segar hirup kuah time cuaca tgh mendung disini :P

Alin Marlini...slurpppp nyaman dpt hirup kuah time cuaca tgh mendung disini..hehehe :)

Nieza said...

Assalam kak Hawa, wahh betulx2 kecur liur dibuatnya..suka sgt mkn mee udang ni..kalau kat utara memang terkenal tapi blk hari tu tak sempat juga mkn.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nieza :)
Mungkin tak sama mcm kat utara...mama hanya ikut resipi dari Ayu..wah kalau Nieza blk sana mesti dpt merasakan keenakkan mee udang banjir kan3x

Zaliedana said...

Mama,alahai nmpak sedap mee nih,mmg nmpak sama ngan mee kat kola sepetang dahni..CEPAT TOI MAMA EKS,BARU JER KLMARIN DUK SEMBANG PASAI MEE NIH,HEHE..

Kak Rose said...

ishhh... ishhh! Hawa, dah berkali2 kak rose telan air liur ni...

Mas said...

mama...nak semangkuk beso punya...
sedapnya tengokkk..

lina_pg said...

salam mama, pernah pi makan mi udang kat kuala sepetang, tapi rasanya mama punya laaagiiii sedap.Kat sna tuh udang jerr banjir, rasa bese2 jerr

Amie said...

Assalam Mama,
tengok mee udang banjir ni..... timbul pulak idea baru, apa kata buat resepi mee udang kemarau pulak... he heheh gurau aje ye Mama...

kakyang .. said...

wah3 .. hebatlah mama nie ..

Kuala Sepetang tu dekat jek ngan umah saye .. kalo mama sampai Perak, buleh saye bawak jenjalan g merasa mee udang yang pames tu ..

tun_telani said...

wahhh.. merihnyer udang tu mama.. terliur tun tgk
ps: tun pun xtau kuala sepetang tu kat mana. hihi

Yat Maria said...

Salam Ma..

wahhh mee udang banjir ek...kita suka sebab dia ada pesen2 mee bandung yg selalu kita masak tu..sedap kan Ma..

ibundo said...

salam hawa, resepi simpel tapi nampak menyelerakan.
hawa apa kabar.

dZana said...

aslmkum mama.. rasa banjir pulak dlm mulut ni.. mendung2 ni mmg rasa lapar bila tgok mee mama ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...