Friday, October 28, 2011

Pasta Goreng with Blackpepper Chicken Chop



Hmmmmnnnn makin liat nak update blog akhir2 ni...
entah lah lemau jer !!!

Tapi seingat mama nih masakkan yg di msk oleh shasha utk birthday abah dier. Tang Blackpepper chicken chop tuh request oleh cik hubby for his birthday 2-3 minggu yg lepas. Memang kalau we ouls nak mkn chicken chop resipi nih dah byk kali dimsk..sedap kat tekak kami seisi keluarga...

Blackpepper Chicken Chop
source: MyResipi Aeeda78


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.




10 comments:

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

pagi2 dok tayang menu yang sedap, segar betul mata melihatnya. nak kata perut belum makan dah makan. tu yang terus terjah sebab lapar..hahaha

sori ya mama, lama tak singgah. tenet ni kadang2 tak dapat nak dikata, sebab rajin buat hal tu yang tak dapat nak BW selalu :)

Amie said...

Selamat pagi Mama Hawa,
aduiii... pagi-pagi dihidang menu PGWBCC.... nak bubuh BCC banyak-banyak ye Mama.... sedapnya!

Wanieyra said...

salam Mamahawa...

sedapnya...napelah dok tayang pagi2 ni....tak tertahan rasanya

cik cek said...

mama...menarik menu pasta ni...suka sebab ada blackpepper...bolah gak cek cuba nanti...amik resepi dulu...tq...mama...:D

tun_telani said...

morning ma.. eh, dh nk tengahari. fuhh.. menu mat saleh arini ye.. jap2, nk pakai contact lense biru jap..

.
.
.
.

maa... dh pakai contact lense nih. siap pegang fork n spoon.. mana pasta x sampai lh nihh. dh habis?? xde pasta pun x pe lah, asal ada chicken chop tuh. ahaks.

Sari Yusa Ibrahim said...

mama... meleleh-leleh tu, aiiiiiiiii... tergoda kita..

Mas said...

aduhhh mamahawa... tak boleh tahan perut nie terus jd lapor bila tgk menu tu :) sedapppnya!!

CitarasaKu said...

Assalamualaikum knock knock...dah lewat malam dah pun tapi bila terlihat chicken black pepper tu mengancam jiwa ragaku hha

RAJA ZARINA RAJA OTHMAN said...
This comment has been removed by the author.
RAJA ZARINA RAJA OTHMAN said...

sedaaaap sgt dah cuba tadi tuk dinner tq Pn Hawa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...