Monday, October 10, 2011

Ikan Siakap Bakar Tomyam


AsSalam di tgh hari yg mendung di sini..
Tak brapa sihat sejak 2-3 hari yg lps....lepas flu terus terkena batuk2. Batuk yg kering, aduh ter..sangat lah sakit apabila sesekali batuk sampai tahap keluar airmata dan kdg2 terkeluar... maaf ckp k*****g.

Mama msk ikan bakar ni pada hari Jumaat malam yg lepas sewaktu kami baru pulang dari JB. Jalan2 bersama anak2 dara ...

Berbalik pada gmbr di atas dan di bwh nih... Ikan Siakap Bakar Tomyam yg mama lihat di rumah Ady yg sungguh berjaya dpt memikat hati selera tuan2 rumah kita...hehehe aroma dari daun limau yg mama siat2 dan gaul kan bersama2 rempah, dan jugak rempah tom yam yg dlm resipi mama gandakan supaya ikan siakap benar2 bersalut bersama rempah2. Wangi aroma daun pisang jgk membangkit selera !!!

Selain Ady , Noorsha & jgk Zai jgk dah mencuba resipi ikan siakap bakar tomyam...
Terima kaseh byk2 Ady..mama ltk resipi disini :)


Ikan Siakap Bakar Tomyam
Resipi asal: Buku Senangnya memasak ikan bersama Chef Hanieliza

sumber: Ady/Noorsha/Zai

Bahan A
  • 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Aluminium foil & daun pisang - ni mama tambah






Bahan B (Dikisar)
  • 2 biji cili merah- mama gunakan cili kering dlm 10-15 biji 
  • 5 biji cili api
  • 3 batang serai
  • 3 ulas bawang merah - ltk dlm 1 1/2 biji
  • 2 ulas bawang putih - 3 ulas
  • sedikit gula dan fish sos



Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.




13 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam mama hawa.Time lunch ni,nampak pulak ikan ni aduh...lapar sungguh.pasti sedap ni!

tun_telani said...

Salam ma, moga cepat sembuh ye... rajin2 makan ubat tu.. nasib baik baru lepas lunch, kalau x mmg meleleh air lur tgk ikan nih. hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..wahhhhh baru je sekejap tadi ngadap siakap ni kat rumah Kak Amie...pah tu ada kat sini pula...terliur plak tengok

ibundo said...

salam hawa. Nampak sedap sungguh lah hawa. nanti bundo nak cuba jugalah..

Amie said...

Selamat petang Mama Hawa,
teruk juga batuknya ye.... takut ada jangkitan...bawa-bawalah buat pemeriksaan kesihatan ya Mama...

Ikan siakap tu nampak sungguh mengancam seleralah Mama.... adeeeh...

Mas said...

mama...memang sangat sedapp
Ikan Siakap Bakar Tomyam tu..
mas pun dah try...
memang mabeles....he3
terliur lagi nengok ikan bako mama tu..
sedappnya..

J.M.R said...

meleleh air liuk saya ni..uwaa...sodap!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Puan Ros..
hehehe tentu lapar bila bekerja dlm opis. Mmg sedap & enak ikan bakar tomyam nih sesuai dimkn kering2 bersama nasi hangat2 jer...

Wslm Tun..
Alhamdullilah batuk2 tuh dh jarang tapi bila sekali2 batuk mak aiii!!!
hehehe mama msk sampai 2 ekor ikan ni takut anak2 tak cukup nnt. Mmg sedap cik abe dh sound suruh buat kan lagi :P

Wslm Sue ...
Oh kat dapur amie pun ada jgk eh? nnt nk gi jenguk kat sana.. Seyes mama ckp ikan bakar tom yam nih best!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ibundo..
Cuba lah Ibundo :P Mmg best & menyelerakan sekali kami semua di sini menyukakan nyer yum3x

Amie..
Thnks yer Amie atas nasihat & ingatan :) Biasa lah lps flu selalu kena batuk & also further more nak uzur..

Cuba lah Amie resipi nih mama tambahkan rempah & kepedasan utk disalutkan kan kat badan ikan. Mmg tak rugi mencuba nyer :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas pun dh mencuba yer? So dh tahu lah kesedapan ikan bakar tomyam nih..yum3x

JMR..ni mesti dh berladung air liuq tau!! hehehe mmg marbeles sedap :P

ady said...

as-salam mama
sedapkan mama ikan bakar tomyam tu..hari tu ady guna ikan kerapu..anak2 pun suka..

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. lamanya tak makan ikan siakap.. yum yumm rindu nak makan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady...
Mmg best bakar ikan begini.. anak2 & hubby suka sgt2 lagi gunakan ikan siakap lembut jer isi nyer.
Thnks yer sudi berkongsi resipi :)

Wslm Ita..
kesian nyer..tak pe nnt bila blk Msia dpt lah menikmati ikan ni sepuas2 nyer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...