Tuesday, November 1, 2011

KueTiaw Goreng Basah ~Mas~


 Salam sejahtera ^_^ & Selamat Pagi 

Tayang pagi2 kuetiaw + mee goreng basah hehehe.

Mama masak 2-3 hari yg lepas... kalau tak silap hari Jumaat malam2 bila mood tak nak makan nasi... Bahan simple apa yg ada sahaja... yg penting ada kicap campur semua jadi :)
Seperti biasa resipi dari Mas yg sedang mabuk2. Diharap Mas bertambah sihat dan akan ligat semula didapur seperti biasa...Mama minta izin letak resipi disini.. TQVM Mas!!!


Koewtiaw Goreng Basah
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • koew tiaw/mee kuning
  • udang
  • ayam - dipotong2- x de
  • sawi ,kobis, tauge, kucai 
  • 1 sudu besar Pes Sambal - kalau tak de letak bawang putih dan cili kering yang ditumbuk halus - ni mama buat lebih sikit sbb takde cili jeruk
  • 1 biji telur
  • Kicap Campur secukup rasa 

mama letak udang ngan fish cake jer. kobis pun takde ehehehe


 Cara memasak :
  • Rebus ayam hingga masak. Tumis pes sambal, masukkan koew tiaw dan kicap campur, kacau rata, masukkan sawi dan kobis, kacau lagi, masukkan ayam yang direbus tadi bersama2 stok ayam dan udang, biarkan mendidih dan udang kemerahan, masukkan telur dan kacau, tutup api dan tuang kedalam pinggan. Sedap dimakan panas2...
mama rebus udang bersama sedikit bawang putih utk mendapatkan air rebusan.

Ni mama punyer..tak basah2 sangat. Suka letak daun kucai lebih2. Stock cili jeruk dah kehabisan so mama msk pedas sikit..


 Ni utk shasha n Nazli tak de letak daun2 semua..mama buatkan berkuah sikit..


Tengok tuh si shasha tak sempat2 blk dari library..dah lapar kata dier!!!

18 comments:

izahdaut said...

Mamaaa.. Ala saya pun lapar la jugak menengokkan mee mee mama ni. Haishhhh nak sepiring buat bf maaa

~~zAnAfAhMi~~ said...

kue tiaw favourite akak juga tp tak suka buat sendiri, nak org buatkan baru sedap..

Mas said...

salam mama...
baru nak update blog...
nampak lak KueTiaw Goreng Basah mama tu..
wahhhh...terliurnya tengok....
klu org2 cina....memang selalu kan dia orang goreng campur gini..
memang best....
he3..alhamdulillah..alahan dah makin ok...

Sari Yusa Ibrahim said...

ni mama goreng lain2 ke ma?? Basah menyengat nampaknya tu.. terliur kita

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah....
hehehe dh habis jadi baja lah Izah. mama msk 2-3 hari yg lepas :P Nk kasi pinggan kosong blh lah ki3x

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
wah lama x dtg cnie.. diana ngah bercuti minggu lepas.. tentunya terlepas byk entri menarik.. huhuu..
tgk kuetiaw yg mama buat nie mmg sedap ler mama.. terliur plak diana tgk...

cik cek said...

Mama...
Cek pun lapar gak ni...nak join makan sekali boleh ke...:D

Zaliedana said...

Assalam mama,alahai nmpak sedapnyer mee goreng basah2 gini..Sy pon cadang nak wat mee@kue teow goreng juga mlm karang,mmg da stok jer tu,..Mama dah wat ekskek lapis cis kat bawah,mmg sedap kan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Zanafami tak payah lah berakak2 mungkin mama lbh tua dari Zana :)
Oh kalau mama pun sama ...tangan org masak lagi mama suka lagi terasa sedap :P

Wslm Mas...
Alhamdullilah alahan dah semakin okay..
Brapa hari yg lps tak nak mkn nasi so bila teringat ada kicap campur mama cari resipi utk dibuat..alhamdullilah so far menjadi ...best jgk kicap campur Mas ni.TQVM yer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah Sari...bila nk mkn mama grgkan. Nk basah2 atau sedang tergantung pada citerasa anak n hubby :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Melly :)
Mama pun lama tak singgah blog Diana. Diana sedang bercuti yer?
Mee & kuetiaw mama gunakan kicap campur dari Mas buat dpt byk pulak...tu yang msk mee..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cik Cek dh habis laa... mama msk 2-3 hari yg lepas...dah jadi baja daa...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..
Resipi dari Mas gunakan kicap campur mama buat byk nih .. Aah kiskek tuh mama dh buat sedap menyesal plak buat 1/2 adunnan tulah Nor ckp jgn buat 1/2 adunnan degil tak nk dgr...hehehe

J.M.R said...

sedapnya..ni kalo dapat makan mama masak pon best kt sini nih..

Naz / Nadz COSK said...

Mamaaaaaaa...sedapnya...Lapar..lapar... Pic yg diangkat mee tu, buat lagi terliur tau!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Kesukaan ku....export ke Ipoh ya

Juwita Jamaludin said...

mama amat la tergodanya.. suka tgk kue tiaw mama n.. lama nak makan yang macam ni orang masakkan..:)

Heldamelissa said...

tgk kue tiaw nie buat rasa lapar laa plak.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...