Thursday, November 24, 2011

Ayam Masak Kicap Campur


Selamat malam teman2 semua...
Agak nyer tadi sebelum & selepas magrib hujan & kilat sambung menyambung sekarang nih internet kat rumah mama ada sikit punya slow (connection) kadangkala takde langsung!!!



Okay lah berbalik kite pada gmbr diatas dan dibawah ni ada lah hasil kicap campur yg mama buat tempoh ari..byk sgt... hehehe orang tamak!!! Dah msk mee, grg mee & sekarang mama cuba plak masak kicap. Hehehe memang sedap seyes lain rasa masakkan kicap kali nih..

Meh kite tgk resipi...


Ayam Masak Kicap Campur

Bahan2
1 ekor ayam sederhana besar - diptg, cuci bersih, garamkan & kunyitkan goreng setengah masak
Bawang besar - dihiris kasar2 utk ditabur atas
cili merah & hijau - pun dihiris serong.
secukup kicap campur

Bahan utk ditumbuk halus
1 inci halia
3 - 4 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam biji - kalau nak pedas sikit blh tambah


Rempah tumis 4 sekawan 

2 sudu makan tomato sos
2 sudu makan kicap manis
secukup air utk kuah



Cara2 memasak
Ayam yg telah dibersih, digoreng separuh masak ketepikan. Tumiskan rempah 4 sekawan sehingga harum masukkan bahan2 yg telah di tumbuk halus/dikisar. Tumis sehingga wangi baru masukkan kicap campur dlm 2 senduk kecil, tomato sos, kicap manis dan akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng. Balikkan sehingga ayam rata dgn sos2x dan kuah kicap mula pekat & berbuih2 baru masukkan sedikit air jika hendak berkuah. Rasa masin, manis kuah dah sesuai rasa biarkan ia mendidih sebentar blh lah tutup..taburkan cili merah & hijau dan jgk bawang yg telah dihiris . Siap!

Selamat Mencuba :D


15 comments:

Nieza said...

nampak sedap ayam msk kicap ni ...mkn nasi panasx2 best ni...hehe

dZana said...

aslmkum mama.. dtg mlm2 .. sepah2 dapur mama yer.. sedap aym msk kicap camni kan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nieza... gunakan kicap campur yg buat haufun tuh lagi best...hehehe jgn ckp mkn bertambah2

Dzana..
Wslm Dzana..hehehe sedap mkn aym kicap tau hangat pedas lada hitam..

HomeKreation said...

Mama, masak camni kan anytime laku... bebudak sure tak komplen punya... they all tu kalau tanya nak makan apa, cepat jer jwb lauk masak kicap.

nuwairani ismail said...

samalah dengan rumah kita... asik hujan + kilat aje...internet pon tal berapa elok...

dah lama x buat ayam masak kicap. macam dh lupa cara nak masaknya..heheh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
terliurnya tgk ayam masak kicap campur tu mama.. diana mmg suka makan masak kicap nie mama.. sedaaapnyaa...

izahdaut said...

Ma.. Mmg lainkn rasa dia. Saya pun slalu guna buat masak kicap. Daging pun sdap ma. Nanti leh try

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah AlongRoz.. tapi kan bdk2 n bapak bdk ada ckp knap ayam msk kicap lain rasa eh??? hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sama jgk kat sana yer Nani...
Sampai nak dekat kol 11 mlm asyik lag jer malas lagi nak buat N3 terus tido hehhehe

Yer ke?? Ala msk kicap senang jer main campak2 lg sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana..
mmg terasa kan kelainnan ayam msk kicap campur..mama pun sukaaa :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah!!!! I miss u :)

So far blm msk daging lagi kalau Izah ckp sedap ni mcm nak try jgk lah hehehe

lina_pg said...

assalam mama, resepi senang jer tuh nmpk pun sedap.Nnt nak try gak lah.Menu ayam kompom laku kat umah ni

EmbunRosaliza said...

assalam mama sedap nampak ayam kicap tu, mkn bertambah tak sedar ni hehe

KakAsma said...

waaa,sedapnyer ayam masak camgini kalau anak2 ada mmg suka betul..hehehe Hawa sihat?terimakasih atas doakan arwah abah kita yer..datang pepagi mengacau kejap...

Mieza said...

sedapkan ayam masak kicap ni mama..mieza baru nak tayang tgk2 mama dah tayang..mieza pun masak ayam masak kicap juga 2-3 hari lepas..tapi belum sempat nak tayang huhuu..makan dengan nasi panas sedap bangat nih! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...