Friday, November 18, 2011

Roti/Pau Goreng ~Kak Anim~


ASSALAMUALAIKUM W W
SELAMAT PETANG SEMUA TEMAN2 YG MAMA INGATI SELALU

ALLHAMDULLILAH BLOG MAMA DAH PULIH SEPERTI BIASA.. TERIMA KASEH TAK TERHINGGA MAMA UCAPKAN UTK NOR ~ SECUBIT GARAM~ KERANA BANYAK  MEMBANTU SEHINGGA MAMA DPT BERTEMU SEKALI LAGI DI SINI.....

kite balik pada gambar di bawah ini... sungguh marvelous & suka ngan kejadian roti/pau goreng ini... lembut ngan gebu betul :)

Buat minggu lps pada hari Sabtu malam... dah lama simpan resipi. Bila diberi kesempatan berbelanja di JB mama pun cari inti kacang merah instant. Sedap jer inti kacang merah ni lagi2 bila panas .... lembik2 hisshhh buat lapar pulak petang2 begini...

Resipi dari dapor Kak Anim n9... mmg best!!! mesti cuba tau teman2. terima Kaseh Kak Anim.. anak2 cucu kat sini minta izin c&p resipi yer hehehe

ROTI/PAU GORENG

Sumber Resipi : Ilhamdapur/ Kak Anim

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan air suam* (-/+)
  • 2 cawan tepung gandum (-/+)
  • 2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar butter cair
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula*
  • inti red bean paste secukupnya - simpan dalam peti dulu baru senang nak bulatkan - kita beli yg dah siap kat bakeri - mama pun 
  • minyak untuk mengoreng


 Cara-cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan butter cair, kacau sebati.
2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras. Kemudian boleh la diuli dengan tangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (adunan ni mesti lembut, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit je, sapu kat tangan gtuw).
3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit. Kemudian tumbuk-tumbuk sedikit doh yang telah naik tadi.

4. Ambil sebesar bola golf pastu leperkan sedikit, letak inti yang telah dibulatkan tadi dan tutup elok-elok. Bila nak goreng leperkan sedikit dulu
6. Panaskan minyak dalam kuali dan boleh lah digoreng sebiji-sebiji sambil simbah minyak panas ke atasnya (supaya ianya jadi kembang dan lembut). Goreng sampai habis. Siap..sedap makan yang panas2

ni dier tukang uli.... kalau nak uli pakai tangan takut bsk tak blh bangun hehehe


oleh sbb buat malam ... mama panaskan microwave oven dlm seminit & ltk kan adunnan kedlm dan tunggu sampai adunnan naik 2 kali ganda...

ni lah hasil nyer.....




19 comments:

tun_telani said...

wahhhhhhh!!!!!!!!! gebu segebu gebunya pau mama! terliur betul tun nengok nyer. satu adunan mesti dpt byk kan.. tun pernah wat frozen, tp tun xpandai bajet bila nk panaskan. samada hangus kat luar atau x masak kat dlm. sedih betul..

Zaliedana said...

Mama,mmg gebu gebas sungguh pau mama tuh,dah la montok cam pakai botok ajer,adoiyai terliur sungguh nengoknya..

Nieza said...

alhamdulillah dah ok dah blog akak ni...dapat juga singgah sini.

gebusnya pau ni kak...sedapnya tapi baru jer buat pau terasa mcm nak buat lagi pulak...hehe

Nazrah said...

salam... tengok pau tu memang gebu sungguh...

inahar ali said...

salam rindu mamaaaa..waduh gebus gebass pau tuh..x tahan wehh!! hepi aniversari ye maaa..moga cinta kasih kalian kekal mekar selama2lamanye..amin! muaaaahhh!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe mcm tuan tanah yg tgh gebus nih..
Tak byk sgt Tun sbb mama buat agak besar sikit drp size yg mama tgk kat blog kak Anim... Kalau Tun nak frozen kan Tun grg sekejap jer jgn sampai kuning bila dh sejuk blh mskkan dlm freezer... bila nk mkn Tun grg spt biasa. alalala :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ct Zalienda...
hehehe gebu gebas mcm pakai botoz plak... mmg best resipi dari kak anim ni.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nieza...
Terima Kaseh Nieza.. kalau Nieza tak khabarkan tentu mama pun tak tahu... alhamdullilah dah pulih pun ...
Oh Nieza pun baru buat pau bunga ari tuh yer..tak pe nnt bila senang mama syor kan buat pau grg nih mmg terbest..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah...
Wslm Nazrah...hehehe mmg sungguh gebus sedap bila mkn time panas2 lembut jer kena plak ngan inti yg cair2 hisshhhh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Dr Ina!!!! Salam rindu jgk hehehe gebu gebas mcm pakai botoz ki3x

Tq atas doa & ingatan :)

Ayu said...

ma, kita nak food processor yang macam mama punya tuuuu...nak beli hubby kata..buat apa, menyemakkan rumah aje..huwahaha..ini yang hubby mama kasi for your birthday kan?..i like tau...

K.Nor said...

dah senyum lebar hari ya ma.. meh pau goreng.. cantik mulus gebus jer pau tu.. :)

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. gebunya pau tu.. boleh la cuba dah tentunya sedap

nOOrsha said...

salam mama..sedapnye roti goreng ni...mama uli pakai ape tu? breadmaker ke? nampak lain dari bm saye tu..ce perkenalkan apekah name beliau..hehehe...nampak best jer tu :)....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah Ayu..food processor tuh cik hubby beri fews back time my birthday :) Since then mama pakai benda ni utk buat roti atau pun utk uli epok2. Bagus jgk benda nih...
hehehe okay lah blh ngoyok cik hubby beli benda nih tak mkn tmpt pun...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Nor... dh kebah pun demam n selesema..hehehe ambik lah pau gebus yg pakai botoz tuh :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ita..
Gebu sgt2 sedap lembut jer cuba try :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Noorsha :)
Mmg sedap gebus jer di tekak mama nih mmg sesuai jer ngan citarasa anak2 kat sini..

Noorsha ni food processor yg cik hubby mama belikan few years back blh uli roti or buat kulit epok2, blh hiris syr2 mince daging n etc...

quinnie said...

wahhh gebusssnya....saya suka makan pau goreng tapi inti sambal tumis..sedapnya dpt makan panas2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...