Monday, November 21, 2011

Bread Sushi Roll


Roti sushi.. paling senang & sedap dibuat makan!! Anytime of the day (^-^)

Salam pagi Isnin kepada semua teman2 yg berada di mana jua :)

Roti Roll style sushi di buat pada minggu Blog mama di serang virus malware. Ada 2-3 post lagi yg masih menunggu...
Sebenar nyer dpt idea bila tengok Madihaa buat sushi roll nyer  & jgk Ryo :)
Bahan2 plak bergantung pada selera anak2... mama letak fish chips,chicken sausage & jgk timun. Mkn bersama thai cili sos & jgk mayo :P 1 bantal roti selesai dlm beberapa saat saja...hehehe

Thanks Madihaa & Ryo berikan idea & berkongsi resipi...
Mama ltk resipi di bawah..


 Bread Roll Sushi
Resepi : Ryoazhar
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2 :
  • 8 keping bread, potong sisinya
  • 8 keping seaweed
  • 4 btg sosej,dibelah 2 
  •  btg crabstick, dibelah 2-mama tak letak
  • 1 biji telur,didadar & bhg 4.- mama lupa nak taruk
  • mayonis secukupnya
  • timun ~ dihiris memanjang sebanyak 8 hirisan 

Caranya :
  1. Celur sosej & crabstick (celur kejap je)
  2. Sediakan bread atas penggulung sushi*kalo xde penggulung ni pun xpe.
  3. Susun seaweed diatasnya,kemudian telur dadar
  4. Susun crabstick & sosej dihujungnya,picitkan mayonis.
  5. Gulung dengan berhati2,potong kepada 2 bahagian
  6. Dah siap!
Cara MaDiHaA : Letak seaweed di bawah sekali kemudian baru letak roti.  Tekan2 sikit roti lepas tu baru letak bahan2 yang lain.  Then barulah digulung kemas & dipotong pendek menggunakan pisau yang betul2 tajam. (mama ikut cara madihaa)


18 comments:

ady said...

as-salam mama
nampak sedap..cantiknye gulungan bread sushi tu..blh try jugak..

Ryo Azhar said...

wahh wahh..
santeknya bread roll sushi ni..TQ yea.
nak 2 tupperware boleh takkk.hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

mak aih! Senangnya.. tapi sy tak mkn seaweed plak

dZana said...

semua bahan dah ade seaweed jer yg kene pi cari.. huuuu.. tak sabarnya nk buat mama..

Yat Maria said...

Salam Ma..

this is a great recipe.. kita KIV ya Ma..school holidays ni macam2 menu nak kena prepare :)

MamaBetty said...

menarik!! bawak pi kerja pun sesuai..

Zaliedana said...

Mama,terus terang ckp mmg nmpak sedap sgt..Tgk mama punya sushi nih teringat 2mgu lps g jusco,pastu duk tgk sushi nih gitau lah hubby kata teringin nak mkn,Pastu beli la 2bekas,(punya tamak tuh)dah la nih 1st time nak try mkn,pastu msk jer sesuap,adoii mmg xleh telan,sbb bau seaweed kuat,adeeiii sy xlalu lah plak ngan seaweed nih,last2 hubby n ank jer mkn,huhu..Dah la siap kna perli ngan hubby lagi..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Good idea, thanks you gave me another idea to use crepes with nori, akak nak buat sushi crepes pula...excellent!!!!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mama memang cantik dan rapi buatannya.Kita belum pernah cuba.Teringin nak cuba la juga bila ada bahan2nya.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady..
hehehe hentam sajer mama bukan pandai sgt nk roll kan tapi blh lah utk anak2 n hubby mkn. Cuba lah Ady :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe malu lah mama Ryo :) tak brapa pandai sgt nk merollkan tapi 1 idea yg bagus :) hehehe sampai 2 tupperware!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sari senang jer buat..tak ltk seaweed pun okay jgk

Mama Hawa/Mama Nani said...

Dzana... tak de seaweed pun okay..tgk ada yg mama ltk seaweed ada yg tak...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yat...

betul3x..dulu2 masa anak2 kecil2 time tutup sekolah selalu kena prepare menu utk dieorang... asyik lapar jer..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

MamaBety..sesuai any time of the day :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

CT..mama baru nk cuma mkn sushi pun g2 jgk.. tapi mama mkn bersama halia jeruk tak terasa sgt mual... Len kali CT cuba mkn sikit ngan wasabey + kicap cair + halia jeruk..lps tuh blh non stop mkn hehehe
Tapi yg ni roti CT tak letak seaweed pun kira sedap jgk :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wah Kak Paty nak try out using crepes..tu lagi excellent kak gd idea jgk.. Okay hawa tunggu dgn ketibaan crepes sushi hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe mana kemas nyer ada yg sebelah bawah yg tak rapi lagi..cubalah puan Ros mana tahu menepati citarasa anak2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...