Monday, November 28, 2011

Pulut Panggang


Selamat Pagi!!!
Sejuk nyer pagi nih...hehehe macam nak tarik selimut balik :D

Since ada balance serunding mama buat pulut panggang.Buat minum petang or breakfast pun sedap lagi2 time cuaca sejuk begini...hissshhh asyik lapar jer. Jawab nyer asyik makan makan makan jer hehehe
Mama buat beberapa hari yg lps saja ada balance daun pisang :)

Sebenar nyer ni dah kes derhaka..opps sorry yer Bro Rozzan mama tak gunakan inti yg ada dlm resipi..mama gunakan pulut serunding daging....
Ampun yer Rozzan :)

Layan dulu gmbr2 yer nnt mama update resipi..nk cepat sbb nk gi JB ngan biras mama ...see ya!!!

Resipi updated...


PULUT PANGGANG
Bahan-bahan :200 gm (½ biji) kelapa putih (diparut kasar) atau beli jer yg dah parut!
500 gm isi ikan (tenggiri, parang, kembong atau yg lain)

atau
400 gm (1 biji) kelapa putih parut
200 gm udang kering (direndam dan tumbuk/kisar halus)
Bahan Kisar3 batang serai
1½ cm lengkuas
½ cm halia
2 biji bawang besar
6 ulas bawang kecil (merah)
6 ulas bawang putih
3 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan halus
1 sudu makan jintan kasar
3 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh lada putih serbuk
½ sudu teh kunyit serbuk
( Semua bahan di atas dikisar halus )
5 - 6 sudu makan gula pasir (atau secukup rasa)
1 sudu makan air asam (atau secukup rasa)
garam secukup rasa
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit daun limau purut
secukup minyak utk menumis (abt 2 senduk besar)

600 gm pulut
secukup santan pekat
garam secukup rasa
daun pandan (disimpul)
daun pisang secukupnya -dilayukan (saiznya dipotong ikut citarasa anda)




Cara:1) Kelapa parut disangai sebentar hingga kekuningan sedikit. Ikan dikukus dan ambil isinya lalu dihancurkan sedikit. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik baunya. Masukkan gula, air asam, garam, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau sebentar lalu masukkan kelapa dan isi ikan tadi. Sesuaikan rasanya dan tambahkan apa-apa yg kurang jika perlu.

2) Sukat pulut di dalam sebuah mangkuk. Gunakan mangkuk yg sama utk menyukat santannya. Kemudian rendam pulut sebentar (kira-kira 10 minit ) dan toskan. Sediakan kukusan dan biarkan hingga airnya mendidih. Masukkan pulut tadi bersama santan pekat dan garam ke dalam sebuah loyang lalu bubuhkan daun pandan. Masak hingga pulut tanak (kira-kira 25 - 30 minit). Sejukkan sebentar.

3) Ambil sehelai daun pisang dan bubuh sedikit pulut (abt 3-4 sudu makan bumbung) lalu ditekan2 agar ia leper sedikit. Kemudian bubuh pula serunding ikan tadi di tengah-tengah (memanjang). Setelah itu, tangkupkan pulut tu dan gulung daun pisang tadi dgn kemas dan ketat. Akhir sekali sematkan di kedua hujung daun dgn lidi (toothpick). Susun di atas kuali leper dan panggang sebentar. Anda juga boleh memanggang di dalam ketuhar (oven).




13 comments:

tun_telani said...

sedapnyer pulut panggang!! tun suka mkn. biasa kalu blk kg mama kt KB selalu la dpt mkn. yg x bestnyer, pulut panggang kt kelantan xtra manis. huhu...
wah2, bagusnya kamceng ngan biras ye.. gi shopping ke kt JB? =)

Amie said...

adeehhhh....kalau dah namanya pulut panggang, memang terus je terkam... inilah makanan tradisi yang amat enak...sedap sangat kalau bubuh banyak2 serunding...

Yat Maria said...

Mamaaaaaaaa...

aduhai maa....sodapnya nampak si PP ni..besok nak try survey ada tak kuih ni kat mrt station....kalo besok tarak kat sana, Ma wat kan kfor kita, ok?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Fav Tun yer :) Kat sini bdk2 tak suka mkn cuma hubby n mama jer yg mkn. Ni pun ada belen serunding daging tempoh ari yg buat pulut serunding... Org2 kat KB mmg suka mkn manis2 kan Tun...hehehe tak lah kamceng sgt biasa2 jer ngan biras tun.... mama selalu gi belanja kat JB kalau di pelawa lah :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe mmg suka ngan kuih muih tradisional Amie tapi kdg2 malas nak buat sbb kdg2 bdk2 tak pandang kuih2 begini.. kalau nak beli pulak rasa ada sikit lari pulak...psst tak sedap

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ya... Yat ku cayang!!!
hehehe blh2 nnt kasi tahu mama tau mama tunggu kat mrt station :)

Yat Maria said...

Mama..

hehe..ada gak org sayang nak wat kan kita hehehe...nanti kita survey dulu k, Ma..

As for the maltesers tu, u can buy then kat Watson..$1.60 per pack..tapi pack kecik jugak la Ma..so harus beli berpack2 arr..

Acik Erna said...

assalam mamahawa..sama lah ngan acik..perut asek lapar aje..asek la dok dapur..macam2 yang dimasak dan dimakan..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mama kita suka makan pulut panggang.tambah2 kalau intinya sedap.Pernah buat sekali,entah napa bungkusnya asyik tak menjadi.

Kingsizesue said...

pengsan!!! meleleh air liur..

Chik Mimi said...

mama nak pulut panggang ,pebret saya ni

sudipVSsenduk said...

lama tak makan pulut panggang yg penuh dgn inti..

Mamasya said...

Aslmkum mamahawa

Sedapnya pulut panggang tu....dah lama tak makan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...