Tuesday, January 10, 2012

Ikan Kukus Serai - Yatie


Assalamualaikum w w 

Selamat tengahari semua teman2 yg mama ingati selalu.... sebenar nyer tadi pagi nak buat N3 menu makan malam kami... bila nak sign in punya lah terperanjat... BLOG NOT FOUND !!!!! AISEYMAN!!!! pagi2 buat darah up seh!!!

Mintak bantuan drp anakanda di rumah mak... teringat plak Yatie pernah buat N3.... Allhamdullilah baru lega ati.... hehehe Terima kaseh Along & jgk Yatie :)


Okay berbalik pada N3 hari ni... semalam ptg mmg belum masak lagi selepas balik dari appt kat hsp bersama cik hubby... bila bukak FB ternampak Yatie buat N3 ikan kukus serai yg simple.. terus print resipi dan tokok tambah apa yg kurang utk di mkn bersama.

Walla!! memang betul tuh Yatie..mmg berbaloi, sedap & mudah penyediaan nyer.Terima Kaseh Yatie & jgk Kak Liza. Izinkan mama berkongsi disini pula...

IKAN KUKUS SERAI 
sumber: Kak Liza & Yatie 

Bahan-Bahan: 
1 ekor ikan siakap atau kerapu [bersihkan dan kelar]  mama gunakan ikan talapia 

Bahan Hiris 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
3 batang serai - mama gunakan bahagian yg putih saja blh mkn sekali
5 tangkai cili api - lebihkan sikit 8 tangkai
sedikit garam [jika perlu] 
1 s/b sos nampla [sos ikan] 
1/2 inci halia muda- di hiris halus spt batang mancis ni mama tambah 


hiasan 
daun ketumbar/daun sup [potong kecil] 
hirisan carrot 
jus limau kasturi 



mama tambahkan sayur brokolli & tauhu lembik



 Cara: 
1. Sediakan bekas utk mengukus. 
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas]. 
3. Taburkan bahan yang telah d hiris ke atas ikan tadi. 
4. Taburkan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu]. 
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus. 
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit. 
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan jusnlimau. 
8. Hidangkan dengan nasi putih


Monday, January 9, 2012

Roti, Roti & Roti hehehe manyak roti :)


Bismillah
Assalammualaikum WW & Selamat  Pagi Isnin

Project semalam petang bersama si shasha hehehe... dh banyak2x dia malas... angkat kaki jawab nyer mak dier lah yg habiskan.

Lama betul simpan resipi dari ibundo hehehe baru tahun nie berkesempatan membuat nyer. Bila belek2x resipi2 yg dh diprint wow byk sungguh!!! Tak tahu lah mak!!!!

Baik lah disini dgn 1 adunnan kite blh pelbagaikan dgn apa sahaja yg ada di dapur kite... mama mengunakan sosej biasa, sosej berperisa satay & jgk serunding daging (Chicken Floss)

1st time bila cik hubby makan.... puji!!!! mcm roti kat kedai hehehe sedap lah tuh!!! psstt susah tau nk dpt pujian dari sang suami!!

Terima kaseh byk2 ibundo :) Izinkan Hawa berkongsi resipi disini pulak...

ROTI SOSEJ
Sumber: resipiibundo.blogspot.com


Bahan A
600 gm tepung HP - mama gunakan tepung roti
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila- ltk vanilla biasa jer

Bahan C
60 gm butter

Hiasan
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos



Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..

Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.

Kalau malas nak bentuk apa-apa, letak je dalam bekas ni. Dalam dough itu telah letak hotdog seketul.





Ni yg plain jer.. mama letak bijan putih & bijan hitam..gebussss


lembut... gebu jer


Bun yg berinti kan sosej perisa satay... fav si Nazli!!!




Cik Hubby fav!!!! Bun sosej selepas bakar mama sapukan mayonise dan taburkan chicken floss yum3x...


Friday, January 6, 2012

Kuih Bom Keledek... jangan takut!!!!


Di mulakan dengan BISMILLAH & ASSALAMMUAILAIKUM WW

Salam pagi Jumaat buat teman2 yg sudi berkunjung di dapur mamahawanani.blogspot.com walaupun tuan rumah dah jarang2 menghapdet n3..Terima Kaseh !!!!

Kuih Bom Keledek yg dh lama buat daa... ikut resipi dari dapur Kak Anim yg dah pandai buat kek bday!!! bila baca & lihat kesungguhan Kak Anim walaupun dlm keadaan yg tak brapa sihat... I salute lah kak Anim!! kelakar jgk bila baca ... main sorok2 ngan cik hubby kak anim.. maklum nak surprisekan hehehe :)

Kuih Bom yg berintikan pes kacang merah instant sedap kalau dpt keledek putih lagi sedap! Ni waktu mama buat kalau tak silap musim hujan ... so cuma dpt keledek oren jer. Tapi takpe dpt jgk merasa kuih bom...

Okay lah mari kite tgk resipi yg mama ambik dari dapur kak Anim :) Thanks yer Kak Anim & Kak Hanieliza for the recipe :)

psssstttt... jgn takut kuih bom ni tak akan meletop tau!! Tak payah susah2 cari helmet waktu nk menggoreng hehehe



Kuih Bom Keledek
Resepi:Kak Hanieliza
source: Kak Anim 

Bahan2
500 gram keledek - mama dpt keledek oren so kena lah pandai adjust sikit 
1 cawan tepung gandum
1 cawan bijan - mama campurkan dgn bijan hitam sedikit
1 sudu kecil garam
Minyak bagi menggoreng

Bahan Inti
1 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air

(Kacau bahan2 inti dengan api sederhana hingga pekat dan masak).-ketepikan
mama gunakan inti kacang merah instant jer.




Cara

1.Keledek di buang kulit dan di potong kecil.Rebus dengan air dan garam hingga lembut.Kemudian toskan.
2.Lumatkan keledek dan gaulkan dengan tepung.
3.Masukkan semua bahan inti ke dalam kuali dan masak hingga kering.
4.Leperkan adunan keledek dan masukkan satu sudu kecil inti.
5.Uli menjadi bebola kecil dan golekkan di atas bijan.
6.Goreng dengan api sederhana hingga warna bijan menjadi kuning keemasan.
7.Angkat dan hidangkan

Tuesday, December 20, 2011

Egg free Chocolate Cupcakes


Assalamualaikum w.w.

Puas ati lah... hehehe memang sedap chocolaty & moist jer cake nie. Gabungan cream cheese frosting menambahkan lagi kesedapan nyer. Menyesal plak buat 1/2 adunnan. Takpe blh buat lagi mungkin dlm bentuk cake yg besar pulak tuh pun kalau ghrajin :)

Ayu, Nor & Kak Anim pun dah buat cake nie seingat mama lah sorry lah kalau mama terlepas pandang. Terima kaseh semua izinkan mama berkongsi di sini pula :)

EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES
source : AYU S'pore
Sources:-From Art of Dessert
Makes about 2 dozen cupcakes
Allergy note: contains wheat and dairy ingredients
(Ayu made 1/2 amount of below & adjusted to taste)

3 cups all-purpose flour -(Ayu used 11/2 cup)
2 1/2 cups sugar-(11/4 but Ayu used only 1 cup)
1 cup cocoa powder-(Ayu used 1/2 cup)
2 tsp. baking soda-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp. salt-(Ayu used 1/2 tsp)
2 cups whole milk-(Ayu used 1 cup UHT milk)
1 cup butter, melted-(Ayu used 1/2 cup- 115g)
4 tsp. honey-(Ayu used 2 tsp)
2 tsp. vanilla extract-(Ayu used 1 tsp)
1/2 cup semi-sweet chocolate chips -(Ayu used 1/4 cup) x letak mama ltk  kepingan choc mcm Nor



Preheat oven to 325 F degrees. Line two muffin pans with baking cups. Sift together flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. In a separate mixing bowl, combine milk, butter, honey and vanilla extract. Slowly add the dry ingredients into the milk/butter mixture. Mix until combined. Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour in the batter into the lined muffin pan to 2/3 full. Bake for 25 to 30 or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Let cool completely before decorating.




Buatkan utk si Meera belated belated bday :) simple deco ngan cheese frosting sbb dier mmg suka cheese :P

Monday, December 19, 2011

Kepak Ayam Ala My Dad


Salam sejahtera & Selamat Petang semua teman2 yg sudi mampir ke dapur mama walaupun tuan tanah sekarang agak lemau nak menghapdate blog...hehehehe terima kasih kerana masih sudi ke sini.

Kebetulan semalam anak mama si Shasha ada buat barbeque.... kesian sepjg hari semalam hujan sampai ke malam.  Since ada balance dari barbeque mama ambik sedikit utk buat bekpes bukan bekpes dah lunch pun  
tapi tak di barbeque goreng jer... api mesti kecil kang terhangus plak silap2 mkn ayam goreng rentung hehehe.

Resipi dari buku masakkan Sheila Rusdi kalau tak silap mama pernah buat N3 dulu lama daa dah tak blh cari link dulu.. okay ni mama letak lagi resipi dibawah memang anak2 n kawan2 dier orang sukakan ayam goreng/barbeque begini... Cedap!!!



Kepak Ayam Ala My Dad
source: Sheilla Rusdi
sumber: mamahawa

Bahan2
1/2 kg kepak ayam - dicuci bersih & di toskan sebentar
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan madu
1 sudu makan sos tiram
garam, kicap pekat, gula & lada putih
minyak menggoreng

Cara2
Perapkan ayam bersama kesemua sos, garam,gula & lada sulah. Mesti ada rasa manis & masin.Lebih kurang 1 jam baru boleh goreng.

Cara mama utk buat bbq:
Kepak ayam yg telah di cuci & ditos di rebus sebentar. Bila kepak ayam dah bertukar warna angkat & toskan. Biarkan sejuk sebentar dah gaulkan bersama sos2 dan perapkan semalaman.

Friday, December 16, 2011

Keropok Lekor Terengganu



Salam Jumaat & Salam tengahari buat teman2 yg diingati selalu...
Sejak akhir2 ni blog agak jarang di update... busy ngan urusan hari2 n also hidung yg dah mula sok sek beberapa hari yg lalu.. susah kan kalau org dh allergic!!! Tak blh kena sikit pun. *sambil gosok2 mata yg gatal nih*

Okay berbalik semula kepada gambar keropok lekor. Keropok Lekor jauh mari hehehe sempat beli semasa   kiter bercuti 2 minggu lepas di Terengganu. Dalam perjalannan pulang ditepi jalan raya byk kedai yg menjual keropok2 nie pilih saja mana yg suka siap ngan pencicah nyer sekali murah jer sebtg seringgit.



Memang sedap makan cicah ngan sos yg diberi... hitam sikit pekat2 masam manis semua nyer ada. Kalau makan ngan popiah goreng atau keropok ikan pun mmg best! Ada nampak resipi sos keropok lekor di Myresipi ingat nak cuma buat mana lah tahu sama rasa ngan yg ni...


Sunday, December 11, 2011

Fruit Pastry Cake

Salam petang & Salam rindu buat semua yg masih sudi tandang ke mari...

A quick update .... Fruit Pastry Cake yg entah bila agak nyer di buat..tapi selepas melihat Ninaz buat mama pun mencuba nyer. Ala2 cake pound yg berbuahkan peach & strawberry. Bila masak kek ni bau harum jer..

Terima kaseh Nor minta izin mama letak resipi disini pula yer :)

Fruit Pastry Cake
souce: Gert

Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar ~ K.Nor letak 180gm
50g sour cream ~ K.Nor gantikan dgn yogurt plain
1 teaspoon pure vanilla extract ~ esen vanila
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest~
3 large eggs, at room temperature
210g plain flour
1 teaspoon baking powder
500g fresh fruits (I use strawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices)


* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan (8" tin)
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve

*K.Nor letak buah peach (dalam tin), stoberi dan blueberry. Untuk buah peach, K.Nor hiris dan toskan. Utk buah strawberry dan bluebery, K.Nor ikut arahan dlm resipi. Taburkan dgn 2 sudu besar gula castor.
*Selepas 40 minit proses membakar, K.Nor letak sekeping aluminium foil atas kek (letak gitu jer) utk mengelakkan permukaan atas kek jd hangus dan teruskan proses membakar sehingga kek masak.

Monday, November 28, 2011

Pulut Panggang


Selamat Pagi!!!
Sejuk nyer pagi nih...hehehe macam nak tarik selimut balik :D

Since ada balance serunding mama buat pulut panggang.Buat minum petang or breakfast pun sedap lagi2 time cuaca sejuk begini...hissshhh asyik lapar jer. Jawab nyer asyik makan makan makan jer hehehe
Mama buat beberapa hari yg lps saja ada balance daun pisang :)

Sebenar nyer ni dah kes derhaka..opps sorry yer Bro Rozzan mama tak gunakan inti yg ada dlm resipi..mama gunakan pulut serunding daging....
Ampun yer Rozzan :)

Layan dulu gmbr2 yer nnt mama update resipi..nk cepat sbb nk gi JB ngan biras mama ...see ya!!!

Resipi updated...


PULUT PANGGANG
Bahan-bahan :200 gm (½ biji) kelapa putih (diparut kasar) atau beli jer yg dah parut!
500 gm isi ikan (tenggiri, parang, kembong atau yg lain)

atau
400 gm (1 biji) kelapa putih parut
200 gm udang kering (direndam dan tumbuk/kisar halus)
Bahan Kisar3 batang serai
1½ cm lengkuas
½ cm halia
2 biji bawang besar
6 ulas bawang kecil (merah)
6 ulas bawang putih
3 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan halus
1 sudu makan jintan kasar
3 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh lada putih serbuk
½ sudu teh kunyit serbuk
( Semua bahan di atas dikisar halus )
5 - 6 sudu makan gula pasir (atau secukup rasa)
1 sudu makan air asam (atau secukup rasa)
garam secukup rasa
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit daun limau purut
secukup minyak utk menumis (abt 2 senduk besar)

600 gm pulut
secukup santan pekat
garam secukup rasa
daun pandan (disimpul)
daun pisang secukupnya -dilayukan (saiznya dipotong ikut citarasa anda)




Cara:1) Kelapa parut disangai sebentar hingga kekuningan sedikit. Ikan dikukus dan ambil isinya lalu dihancurkan sedikit. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik baunya. Masukkan gula, air asam, garam, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau sebentar lalu masukkan kelapa dan isi ikan tadi. Sesuaikan rasanya dan tambahkan apa-apa yg kurang jika perlu.

2) Sukat pulut di dalam sebuah mangkuk. Gunakan mangkuk yg sama utk menyukat santannya. Kemudian rendam pulut sebentar (kira-kira 10 minit ) dan toskan. Sediakan kukusan dan biarkan hingga airnya mendidih. Masukkan pulut tadi bersama santan pekat dan garam ke dalam sebuah loyang lalu bubuhkan daun pandan. Masak hingga pulut tanak (kira-kira 25 - 30 minit). Sejukkan sebentar.

3) Ambil sehelai daun pisang dan bubuh sedikit pulut (abt 3-4 sudu makan bumbung) lalu ditekan2 agar ia leper sedikit. Kemudian bubuh pula serunding ikan tadi di tengah-tengah (memanjang). Setelah itu, tangkupkan pulut tu dan gulung daun pisang tadi dgn kemas dan ketat. Akhir sekali sematkan di kedua hujung daun dgn lidi (toothpick). Susun di atas kuali leper dan panggang sebentar. Anda juga boleh memanggang di dalam ketuhar (oven).




Friday, November 25, 2011

Nasi Lemak Sambal Sotong Kurung

Allhamdullilah... kenyang daa perut!!!!

Selamat Petang semua...
Bila dah kenyang... mata mula ngantuk hehehe baik mama update blog!!

Tadi pagi nampak kat dapur Asmah ada tayang nasi lemak santan wangi... kat spore ni so far blm berjumpa lagi ngan santan kelapa sawit. Akibat terliur tgk nasi lemak Asmah... mama msk lah utk tghhari tadi selepas cik hubby keluar solat Jumaat...siap suruh buat sekali sambal tumis sotong tin utk dimkn bersama nasi lemak!!
Bila cik hubby pulang kite mkn bersama2 ngan nasi lemak dibungkus dlm daun pisang... aduh!!! bau harum daun pisang betul2 buat lunch kami sungguh selera & teringat lah zaman mama selalu blk kampung ngan abah bersama Along & Shasha time dierorg kecik2 lagi nazli blm ada lagi. Abah akan singgah diwarung2 tepi jln esp kat Semerah atau Sg Balang.... Nostalgia betul bila ingat kembali...


Ni lah sotong kurung yg mama gunakan buat sambal sotong... skrg harga setin $4.40 hissshh mahel betul!!!

 Ni 2 bungkusan nasi lemak yg dibungkus dlm suratkhabar bersama daun pisang...1 utk mama 1 lagi utk baba.... hehehe


Pernah nampak Ayu masak sambal tumis sotong kurung...kalau nak tgk blh kesini... mama msk macam masak sambal tumis biasa jer ...



And nasi lemak mama ikut cara Asmah masak. Menggunakan beras biasa jer....wangi jer bau haruman dari halia & jgk serai. Terima kaseh Asmah minta izin yer letak resipi disini yer :)


Resipi Nasi Lemak Santan Wangi
Sumber:Dari rumah teres KakAsma

Bahan2:

3 cawan beras basmathi(akak guna cawan biasa kita minum tu)- mama gunakan beras biasa jer
3 cawan santan + 2 cawan air biasa- ni mama agak2 jer
1 biji bawang besar*
sedikit halia*
1 ulas bawang putih*(dimayang halus)
1 batang serai(ketuk)
1 sudu kecil halba
2 helai daun pandan
garam


Cara membuatnya:

  1. Basuh beras kemudian toskan.
  2. Dalam periuk nasi elektrik,panaskan sedikit minyak tumis bahan dimayang hingga layu dan wangi.masukkan halba dan serai juga garam.
  3. Masukkan beras dan daun pandan kacau sebentar.Padam api dan alihkan periuk ke elektik.
  4. Masukkan santan dan air..kacau dan biarkan ia masak sempurna...

Thursday, November 24, 2011

Ayam Masak Kicap Campur


Selamat malam teman2 semua...
Agak nyer tadi sebelum & selepas magrib hujan & kilat sambung menyambung sekarang nih internet kat rumah mama ada sikit punya slow (connection) kadangkala takde langsung!!!



Okay lah berbalik kite pada gmbr diatas dan dibawah ni ada lah hasil kicap campur yg mama buat tempoh ari..byk sgt... hehehe orang tamak!!! Dah msk mee, grg mee & sekarang mama cuba plak masak kicap. Hehehe memang sedap seyes lain rasa masakkan kicap kali nih..

Meh kite tgk resipi...


Ayam Masak Kicap Campur

Bahan2
1 ekor ayam sederhana besar - diptg, cuci bersih, garamkan & kunyitkan goreng setengah masak
Bawang besar - dihiris kasar2 utk ditabur atas
cili merah & hijau - pun dihiris serong.
secukup kicap campur

Bahan utk ditumbuk halus
1 inci halia
3 - 4 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam biji - kalau nak pedas sikit blh tambah


Rempah tumis 4 sekawan 

2 sudu makan tomato sos
2 sudu makan kicap manis
secukup air utk kuah



Cara2 memasak
Ayam yg telah dibersih, digoreng separuh masak ketepikan. Tumiskan rempah 4 sekawan sehingga harum masukkan bahan2 yg telah di tumbuk halus/dikisar. Tumis sehingga wangi baru masukkan kicap campur dlm 2 senduk kecil, tomato sos, kicap manis dan akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng. Balikkan sehingga ayam rata dgn sos2x dan kuah kicap mula pekat & berbuih2 baru masukkan sedikit air jika hendak berkuah. Rasa masin, manis kuah dah sesuai rasa biarkan ia mendidih sebentar blh lah tutup..taburkan cili merah & hijau dan jgk bawang yg telah dihiris . Siap!

Selamat Mencuba :D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...