Saturday, November 28, 2009

Masak Untuk Kenduri

Salam semua dipagi Sabtu. Masih suasana raya korban lagi.... Sekejap lagi nak ke Masjid, ambik daging korban. Kebanyakkan Masjid di Singapura menjalankan ibadah korban hari ini bukan semalam.
Ni mama saja nak cerita pasal malam raya... Selalu hari raya aidil fitri mama sekeluarga akan pulang kerumah mak mama so activity memasak semua dilakukan disana. Pagi2 seblm sembahyang raya kite dah sampai rumah mak mama yang tak jauh pun.
Gambar diatas acara masak memasak dgn anak2 mama(along & shasha) Kecoh dibuat nye!!
Dari acara menghidupkan arang sampai lah lauk masak!! Suasana begini lah yang buat kemeriahan nak beraya. Suka dengan aroma arang & acara kipas mengipas!!! Anyway mama sempat siapkan dua jenis lauk untuk dibawa oleh cik hubby n Nazli untuk kenduri di bawah kolong blok berhampiran.

Ni daging rendang yg sempat di masak malam raya. Mama masak 2 kg daging jer!


Ni sambal goreng jawa yang sempat mama siapkan untuk kenduri sebanyak 4 kg semua


4 comments:

Nuridah said...

salam adiladha mama,

Sibuk ke mama? Hari tu mmg nur sibuk sedikit pergi Raffles Hospital untuk buat check-up...balik dah ptg...mlm nyer keluar lagi pergi mkn.Esok nya pergi pasar nak masak untuk raya...alah kadar aje...

mama, nur dah lama tak main ngan dapur arang...sejak duk Wlands nie
dah tak simpan dapur arang lagi..
kalau tu beli aje lontong....tapi kalau masak lauk kat atas dapur arang...uuhhh shedap nyer...wangi
gitu...dapur arang mmg power.Nampak sedap lauk raya mama tu...nak mintak mesti dah jadi baja untuk tanam pokok bunga...hehe.

blogresipi said...

Seronoknya dapat masak ramai2 tu kan mama.. terasa kemeriahannya... semua lauk pun nampak sedap2 belaka... :)

farenova said...

jangan la nampak sambal goreng ni.... tak boleh tahan laaaa.. mesti sedap..

fmina08 said...

mama..sambal grg ni apa bhn2nye..nmpk lain la ng sambal grg kitaorg..heeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...