Tuesday, November 3, 2009

Sambal Godok- mama style

Salam di petang/ senja hari...
Today dinner, sambal godok. Lauk orang 'Jawa'. Memang lauk kegemaran cik hubby. Bdk2 kat rumah okay jugak dgn lauk begini... Kalau ikut my mil style tak de letak hati & empedal ayam. Mama suka letak sedikit cili padi, biar ada rasa pedas sikit2. So mari kite layan resipi kat bawah nih.

Bahan2:
2 keping tempeh - potong dadu- grg ketepikan
2 keping tahu - potong dadu - grg ketepikan
150- 200g kacang panjang - dihiris
1 biji bawang jepun ( yg putih) - dihiris*
2-3 biji bawang putih - dihiris*
5 batang cili merah - dihiris*
5 batang cili hijau - dihiris*
200g udang hidup
200g empedal ayam - direbus
200g hati ayam - direbus
1 kotak santan + dgn sedikit air
5-10 tangkai cili padi
garam & gula secukup rasa

Cara2:
Tumis kan bahan2 *sehingga layu, masukkan udang & kacau sehingga udang bertukar warna baru masukkan kacang panjang yg telah dihiris, hati, empedal ayam & juga santan & air dan biarkan kuah mendidih sebentar. Akhir sekali masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dahulu dan juga cili padi. Tambah kan garam & gula mengikut citarasa masing2. Biarkan sebentar dlm 2-3 minit lagi. Siap utk dihidang!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...