Monday, November 23, 2009

Scallop Suun


Bertemu lagi dihari yang sama.... cuma sekarang dah malam hihihi.
Hari ni ada sikit rajin :) Dah dapat update N3 tadi pagi... Nak update lagi ... budak2 kalau kat depan PC berjam2!!! Kena tunggu macam buah tak jatuh!!!!
Dah... tak nak cerita panjang2... sampai besok pun tak habis....

Ni mama buat scallop suun. Pernah makan dish ni suatu waktu dulu. Introduce by my friend. Sejenis cold dish. Gambar kat atas- ruper scallop yang belum dimakeup. Scallop ni mama beli di Giant last Sunday- frozen 1 pkt abt $8-tengah offer ambik jer...


Bahan
1 pkt scallop - mama kira ada dlm lebih 20 ketul, cuci bersih dgn kulit2 kukus dlm 5-8 mins atau sehingga masak
1 pkt kecil suun - rendam dgn air panas sehingga lembut, gunting2
2 biji bawang kecil
1 sudu makan udang kering direndam
1 biji limau nipis- ambil air nye
5-6 batang cili padi - kalau nak pedas tambah lagi
secukup sos ikan & gula

Cara
Bawang kecil, udang kering & kecil padi ditumbuk halus.
Masukkan kedalam bekas, tuangkan air perahan limau nipis, sos ikan & gula.
Kacau sehingga semua bahan bersatu. Tambah gula & sos ikan mengikut taste buds masing2.
Akhir sekali masukkan suun, gaul rata. Siap utk diletak atas scallop yg telah dikukus. Jika suka tabur dengan daun ketumbar. Siap untuk dimakan!!!


1 comment:

blogresipi said...

Salam Mama!!! Mama apa khabar? cantiknye scallop suhun mama ni.. very nicely presented. rasa nk ngap je lah.. gerammm!!! heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...