Wednesday, March 7, 2012

Chocolate Bottom Banana Squares


Assalammualaikum w w & Salam petang Rabu...

kejap jer dah nak pukol 5 ptg. Tak blh nak sok seh pjg2... meh tgk kek pisang ala2 style brownies yg rendah jer yg jgk dipenuh dgn chocolate chips!!



hasil godaan dari Tun Telani.. mmg tak blh berhenti makan asyik nak ngap jer! bayangkan cik hubby  ckp sungguh  sedap & mkn dlm 3-4 keping !!! Mmg sedap lah tuh! hehehe

Anyway thnks yer Tun mmg mama blm pernah mencuba this type of cake! berbaloi!!



Chocolate-Bottom Banana Squares
recipe: tammy

Bahan2:                                                                             
  • 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
  • 1 cwan gula - 3/4 cwm
  • 1 bj telur
  • 1 sk vanilla
  • 3 bj pisang- mashed - 2 large pisang del monte
  • 1 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1/4 cwn sebuk koko  
  • 1 cwn chocolate chips- next time less kan sikit choc chips byk sgt susah nk ptg hehehe

mama gunakan loyang 7' x 10'


Cara2:
  •  pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
  • masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
  • ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
  • bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
  • ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
  • springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
  • tunggu sejuk, baru potong petak2. 
  • SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^




17 comments:

Mas said...

Assalamualaikum mama
Lamanya sy x jengah sini.
Sedap betul tgk cokelat bottom banana tu. Mewah dgn coklat chips! Terliur dah ni hehehe...

mimie said...

as-salam n salam kenal2an.....
sy pon da buat...mmg x leh stop mkn.....

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam Mama hawa...

Nmpak sedap ni...Alangkah indahnya kalau dpt kunyah2 depan TV. Hujan pulaq d luar sana....Pasti enjoy!!!

Qasey Honey said...

asslm...
nmpk sedap la banana square ni..
kne cuba ni...tliur tgk...
nk rasa jugak...sbb ktanya xleh hnti mkn yer...

~~zAnAfAhMi~~ said...

Kakzana dah bookmark kat tab ni....brkenan sgt, bhn pun sng je.

DoD said...

:) :) Nmpak sedap ni...Alangkah indahnya kalau dpt kunyah2 depan TV. Hujan pulaq d luar sana. mejor navegador android Pasti enjoy!!!

tun_telani said...

salam mama.. mmmg setakat ni, ni kek yg mmg tun xleh berenti makan. hehe.. sedap sgt!

ibundo said...

salam hawa.. Lama bundo tak datang menyinggah. Nampak sedaplah hawa. Senang pula tu nak buat. Bundo nak buatlah nanti nanti...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Mas :)
Aah lah mama pun dh lama tk jenguk ke dapur Mas..
Mmg marbeles bila dh mkn cannot stop eating ...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm & Salam perkenalan dari mama jgk :)
hehehe ruper nyer dh ramai yg buat CBBS nie ketgglan keteapi yg pjg :)
Tapi mmg sedap kek CBBS nie :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kak Norli..
hehehe dah habis kak ... mmg sedap mamam depan tv ngan cuaca yg sejuk2 tak hingat sepinggan dah habis ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm QH..
QH blm buat lagi yer.. senang jer bahan2 bila dah buat dpt rasa keenakkan nyer :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe alah tak yah berakak2 ...
Hawa pun mmg berkenan bila Tun war2kan di FB & jgk di blog...buat Zana jgn tak buat mmg senang & sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

DoD mmg sedap kat tekak nie.. bkn saja I tapi my hubby pun suka :P sedar2 sepinggan selesai duk depan tv hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun..
hehehe betul tuh :)
TQ dear for sharing...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ibundo..
hehehe sama lah ngan Hawa tapi rasa2 nyer ada jgk menyinggah cuma tak tggl kan jejak jer
Mmg marbeles kat tekak kami disini bahan2 pun tak susah buat bundo jgn tak buat hehehe

Diana @ Melley Mey said...

Cbbs mmg sedap.. Gabungan pisang ngan choc mmg best kan mama... Cantik cbbs yg mama buat tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...