Thursday, March 15, 2012

Muffin Pandan Eggless (ENO)

 Assalammualaikum

Selamat Pagi Khamis
mendung jer disini

Muffin yg lembut cuma bahagian atas yg bergerutu
tapi bila tgk kat dapur Izah pun mmg cam g2



Betul tuh Izah ..mcm adunnan apam kembang jer 
so jgn ltk byk dlm mangkuk
nanti bila dibakar membuak!!

Terima Kaseh Izah share resipi ... resipi asal dari  Joayee@myR dan jgk Dayang Jack. Terima kaseh semua!

MUFFIN PANDAN EGGLESS (ENO)
resepi: Joayee@myR
sumber: kak DayangJack


Bahan-bahan ( 6 )
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula 
1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak 
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia- ENO
sedikit perasa Pandan + Warna hijau 




 Cara-cara:
1.Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarbonat, baking powder) ke dalam satu bekas.
2.Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) ke dalam satu bekas yang lain.
Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau.
Rehatkan 5 minit.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C.


Untuk perasa lain boleh try contoh di bawah.
***Actually kukus lagi best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.
OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]
OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
Dari resepi ni, macam-macam perasa boleh buat. Selamat mencuba.



26 comments:

Gee® said...

Ermmmm....wanginya bau muffin pandan... geram i

quinnie said...

bestnya mama...nanti nak cuba lah..:)

Anna Qawina said...

nenooo..nenooo...kita tak buat lg nih..mna nak cari eno yer..

ady said...

as-salam Mama
mmg npk lembut muffin tu..sedapnye muffin pandan wangi ajerr..

izahdaut said...

assalamualaikum mama..
kan adunan tu memang mcm apam bila kembang pas 5 minit kita biarkan tu. suke je tengokkn, mmg gitu kan mama menggerutu. garing2 sikit kata ats tu. sedap

dZana said...

aslmkum mama.. ngendap sni pulak.. semua ada kecuali eno.. pospon dulu la mama.. gi kedai beli eno,eno,eno,eno.... hihihi

KakAsma said...

boleh cuba kot..hihihihi tak pun post ajer ke rembau...cantik dan gebu..ada rasa apam eno ker!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

hmmmmm mmg wangi semerbak Gee bau pandan hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Try lah Q mana lah tahu kena pada tekak Q :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

kat kedai biasa2 ada jual Eno dlm botol Anna... nk cari yg pkt cuma ada perasa lemon jer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady..

mmg lembut jer ..seakan apam pun ada..hehehe hijau daun pandan wangi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Izah...
Aah lah lembut jer spt apam.. oh mmg permukaan nyer mengerutu hehehe bejerawat kot..tapi mmg best kan :)
Tq sekali lagi :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Dzana...
hehehe tak pe... pegi kedai nk cari eno nk cari eno ki3x senang jer bahan2..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Asma senang jer bahan2 cuma Eno mesti cari dulu...
hehehe jauh sgt lah nk antar kat rembau...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

muffin letak eno ye mama? lom pernah cuba lagi ni.. nampak sedap bebenor tu mesti wangi jer muffin tu kan...

zila4ever said...

salam mama..bau pandan sampai kt dapur sy mama he hee hee sedap2:)

Qasey Honey said...

mesti sedap muffin ni...sbb ade bau pandan...

ogyep yummy mellow said...

Cantik.. Menarik... Tertarik.. Meman deBomb gitu.... Salam perkenalan. Marilah blog walking to my place.

Nieza said...

Assalam mama, apa khabar? singgah nk mkn muffin ni..sedapnya tgk..bau harum pandan lagi. dtng lambat sure dah abis kan..:)

ijayuji said...

Salam mama! weeeeeeee... kita terbau bau pandan :D sedap kan ada perasa2 pandan niii, dulu2 kita paling tak sukeeeeee bau pandan, apa2 yg ada rasa pandan kita nak elakkan tp sejak2 dah berjauhan ni kannn, apa ajerrr terasaaaaaa nk buat nak2 yg ada pandan2 niii :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Madihaa aah ltk Eno mcm apam ada pun sungguh terharum bau daun pandan... cuba lah :P hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila...
hehehe jauh tuh bau sampai kesana :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

QH aah mmg sedap & lembut jer muffin aka apam nie ngan aroma pandan :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe alamak sampai deBomb...
Salam pekenalan jgk og :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nieza...
Mama sihat alhamdullilah TQ :)
hehehe bau pandan smpai Finland yer:)Aah lah ni N3 dh bersusun utk keluar :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika...
tak suka bau pandan??? bestkan bau pandan nie esp kalau mks nasi lemak ltk lbh2 sedappp...
alhamdullilah skrg dh berbeza suka bau2 pandan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...