Thursday, March 8, 2012

Lemak Pucuk Ubi dgn Kupang


Assalamualaikum dan Salam pagi Khamis yg dingin di sini... awal pagi tadi hujan turun dgn lebat nyer! Allhamdullilah syukran!

Terima kaseh kepada teman2 yg masih setia mengunjung ke dapur mama yg kejap2 ada.... dan kejap2 hilang hehehe ...

Ok lah kali nie nk berkongsi resipi yg sgt sedap... lauk2 begini kdg2 blh menambahkan selera dan bertambah2 nasi! hehehe banyangkan mkn bersama ikan grg + sambal belacan jer dah mencukupi..alhamdullilah :P

Resipi yg mama ambik dari dapur Cik Adnan kite. Byk resipi2 dari dapur beliau yg mmg best2 kadang2 malu jgk mama tgk anak muda spt beliau yg mmg rajin memasak/ baking.
Terima Kaseh daun keladi nnt ada resipi yg lain mama terjah lagi hehehe :)

Izinkan mama berkongsi di sini pulak :)

Lemak Pucuk Ubi dgn Kupang
resipi: Cik Mat -DTS
sumber:  mamahawa

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi
1 genggam isi kupang, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml santan pekat
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
2 biji cili merah
10 biji cili padi
1/2 inci belacan




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya, cuci, tos dan rebus hingga 3/4 lembut. Toskan dan cuci dengan air, perah dan hiris kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama isi kupang, bahan kisar halus dan serai titik. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih.
  2. Bila pucuk ubi lembut, tuang santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng....Pengsaaannn >___<




17 comments:

Gee® said...

Menyelerakan...

Mas said...

Assalamualaikum n slmt pg mama...
Alahai...x boleh thn tgk lemak pucuk ubi, sedapnya kalau dpt semangkuk pastu mkn ngan sambal belacan, sedapnya.......

izahdaut said...

wahhh sedap tu mama. teringat kak anim pun ada buat. tapi masak style orang negori la...terliur betul la mama bila tengokknnya

CT Delima said...

As'salam Mama Hawa

bila lihat lauk ni hujan2 terasa laparnya. tapi selera tak ada pulak sebab banyak sangat pikir ni Mama Hawa...huhu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Alahai sedap makan dengan nasi lembik2 sedikit ikan masin dan sambal belacan....mak air,,,,meleleh air liur ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama.....

miss you so much dear... muahhh!!
maaf juga sbb lama tak berkunjung ke blog mama... problem dgn pc membuatkan sy nak bw terbantut.. hehe.. now semua dah selesai bila dpt pc baru.. hihi..

ehh mama petik pucuk ubi kat mana tu??? kat belakang umah ehh? hehe.. gurau jer.. terus terliur tgk gulai pucuk ubi tu.. tp sy tak pernah lg campur ngan kupang gitu.. kupang pun jarang2 beli.. hihi.. apa2pun.. kalau sebut pucuk ubi mmg boleh ngences.. malas digulai.. kdg sy rebus jer pastu cicah ngan sambal belacan ataupun budu yg dipicit2 ngan cilipadi & perahan limau nipis.. waduh2.. menitik2 air liur bila dikenang2.. hihi..

hope mama sihat sentiasa yer.. hari tu mcm tertanya2 ngapa mama lama tak update.. may be ada cerita yg sy tertinggal... fb pun sy jarang online.. apa2pun take care yer mama..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tq Gee... mmg pembuka selera :P

Wslm Mas daa tgh ari pun :)
ehehehe mmg bestkan lauk2 begini :P

Qasey Honey said...

myelerakan...menu ni mcm ni huby QH mmg suka tau...
bleh la kita cuba pulak nti...

zila4ever said...

dah lama x makan kupang..sedapnya.:)

ijayuji said...

Salam rindu mama! sedapppnyerrrrr pucuk ubiiiiiii!!!!!! kupang kita dah tak makan sbb dah serik hihihi...klu tak antu kupang antu segala bagai yg bercengkerang gitu, tp sejak keracunan terus bantut nak jadi suke kat kupang :D TAPI pucuk ubiiii ituuuuu yg membuatkan kita terliur! kalaulah ada sambal belacan bestnyer!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Org N9 msk lemak pekat Izah.. mama suka cair sikit nnt bila dah sejuk kuah akan memekat mmg the best lauk cam gini..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..

hehehe bila hujan perut asyik lapar jer kan..apa lah yg difikir kan cik CT..dah lah tuh!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Paty ...alamak sambil menaip nie ngences bila aka sebut sambal & ikan masin..fuyoo

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Madihaa...
Miss u too.. mama sihat2 jer

Mama Hawa/Mama Nani said...

QH mmg menyelerakan lauk2 kampung begini lagi2 ada ltk kupang..cik hubby kite pun suka bertambah2 dia mkn hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

zila4ever..mmg sedap sekali sekala ltk kupang dlm lauk lemak pucuk ubi nie..yum3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu Ika cayang!!!

alala ada insident keracunnan yer..takpe mkn pucuk ubi lemak begini pun dh cukup menyelerakan ehehe jgn ckp sambal belacan ikan kering kalau ada alamak mak mentua lalu blakang pun tak perasan hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...