Wednesday, March 28, 2012

Homemade Chicken Nugget

 Allhamdullilah pagi yg cerah!
Selamat pagi yg ceria kepada semua teman2 yg diingati selalu... terima kaseh kerana masih sudi ke blog nie walaupun taun rumah kekadang hilang2 ehehehe

Pagi nie nak tayang chicken nugget walaupun dah ramai yg mencuba nyer.. mama terpanggil hendak membuat nugget nie bila Cikgu Dzana kite ada buat tayangan di blog dier. Ni petama kali buat nugget sendiri selalu beli jer dalam pkt...

Project hari minggu lps.. mmg berbaloi buat sendiri.
Terima Kaseh Dzana.. minta izin mama C&P resipi disini :)



NUGGET AYAM
(Olahan : Inspirasiku dari dapur Inilah Ceritaku

Bahan-bahannya
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit  oregano
3 sb tepung gandum
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Coating
serbuk roti/oat  .. secukupnya  utk 'coating'
1- 2   biji telur




buat bentuk love..



Cara-caranya 
1. 
Campurkan semua bahan kecuali  telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati
2. 
Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka.. (bulat/leper)  ulang sehingga habis.
3. Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4. Ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan  luar yang tebal.
5. Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.

24 comments:

Gee® said...

nak naget ayam 3 ketoi...lapar laa

Mas said...

nakkkkkk sikit mama.......

Ucu Faridah said...

selamat pagi...
kalau mcm tu blh lah buat banyak2....
ucu kopipes ye resipi ni...nk cuba buat utk rakyat kt rmh ni....:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee...
nah ambik 3 jer tau!! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..nah ambik 2 yg 3 lagi dah kasi Gee :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Slmt pagi Ucu :)
hehehe blh apa salah nyer kalau ada ramai rakyat jelata kat rmh :)

Silakan Ucu mmg resipi utk berkongsi :)

Sari Yusa Ibrahim said...

kecur, kita memang suka nugget..

KakAsma said...

waaa.pos sekali nugget tu Maa..hihihi cantik love tu..dari ritu nampak zana buat,tapi serbuk roti takdo tu yang terbengkalai project mega nyer

hazila said...

Salam mama,
Rajinnya mama buat nugget sendiri. Kita pun nak tumpang sekakilah...

zila 4ever said...

salam mama,
wahh tutuplh kilang buat nuggt kt spore tue..ha hahaa..mama dah sama mcm kt kedai la..nie yg semangat nk cuba jgk nie..

Qasey Honey said...

mama nk tiga cucuk nuget ayam tu...suka yg luv cmni...comeiii sgt2...nti kita nk cuba pulak la...xpyh beli lg kn...

blogresipi.com said...

Salam Mama,
Saya harap mama sihat2 selalu ya. Nugget ni saya tgk jugak di blog kak zana. Memang nampak sedap.
Ijan

ijayuji said...

Salam mama! Kita sejak jumpa nugget halal brand ramly terus malas nk buat sendirik hihihi... Klu dulu2 rajin buat byk2 frozenkan :D skrg ni??? Malehhhhh hihihi...

Juwita Jamaludin said...

comelnya nugget tu..sedap..:)ita guna resepi lain sikit

izahdaut said...

Comelnya bentuk love.. Kemas je nuget mama tu. Nak ssbungkus ma.. Hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sari... kite pun :P
Mkn cicah ngan sos cili thai n mayo fuyoo!! blh bergaduh ngan anak hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

blh ker masok dlm parcel??? kang tak pasal2 terima parcel berulat ki3x...

Tuh yg tak tahan Asmah selalu beli jer..brg2 dh mahal alang2 ada bahan2 semua & vit R ada siap lah nugget love kite nie hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Hazila..
Eee rindu nyer kat Hazila lama mama tak bw kat sana :)
hehehe meh lah kite duduk kat ambeng sembang2 sambil mkn nugget nie :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila..
tak lah sampai g2..hehehe nie tertiba rajin nk buat selalu beli jgk yg frozen..

Mama Hawa/Mama Nani said...

QH dh tak de lagi dah kasi Gee n Mas hehehe...
mmg berbaloi kalau buat sendiri.. cuba lah :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ijan :)
mama n family sihat allhamdullilah thanks Ijan :)
Aah lah betul tuh mama terggoda tgk nugget si Zana tuh :P
dah ramai teman2 buat mama buat deh aja tapi akhir berjaya jgk merasa hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika :)

yer lah dah jumpa yg halal n dh malas tuh hehehe
nie pun saja nk try buat sendiri ... selalu beli jgk!! maklum lah ada sikit vit R ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mmg sedap lah kat tekak mama nie Ita.. sbb tak pernah buat sendiri lagi
Oh nnt mama check kat blog ita kalau ada resipi yg lain nk jgk mama menerai hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

nie nama nyer org tak de kerja cari kerja Izah hehehe :)
nk order sebungkus??? nnt mama buat kan hehehe mmg best :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...