Friday, March 30, 2012

Bahulu Pandan Chocolate Rice


Assalamualaikum 
Selamat Pagi Jumaat...

Cepat nyer dah hujung minggu...
Anyway pagi2 begini 
mesti semua sibuk!!


seperti biasa N3 tertunggak lagi... tak hingat bila Bahulu Pandan Chocolate Rice di buat sbb dari tengok gmbr yg diambil ... kalau tak silap gunakan camera lama so quality x brapa cantik

Resipi dari dapur DJ n kalau x silap Gee pun pernah buat tapi x dpt nk cari link plak  mmg sedap n lembut kek bahulu warna hijau pulak ..my fav ada bau pandan lagi chocolate rice yg di ltk tak lah manis sgt.


Terima kaseh DJ izinkan kan mama c n p resipi yer...


Bahulu Pandan Chocolate Rice
resipi asal: DapurKu SaYang DJ
sumber: mamahawa


bahan-bahan :
  • 100 gm tepung gandum
  • 4 biji telur A
  • 90 g gula kastor
  • 50 ml minyak jagung 
  • 1 sk ovalette
  • 2 sb susu segar
  • 1 sk pandan emulco / pes pandan
  • 2 sb chocolate rice (boleh tambah jika suka)





cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan loyang yg bersesuaian atau muffin/paper cup. Sapukan mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (Jangan lupa alaskan dgn baking paper jika menggunakan loyang).
  2. Sediakan mangkuk adunan. Satukan telur, gula dan ovalette. Putarkan hingga pucat dan kembang. 
  3. Kemudian masukkan tepung, susu dan pandan emulco/pes pandan. Putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati (kaup balik) dgn menggunakan rubber spatula.
  5. Akhir sekali, masukkan coklat urai. Kacau perlahan2 sehingga rata. Tak perlu dikacau terlalu lama.
  6. Bakarlah selama 25-30 minit atau sehingga kek  masak (DJ guna suhu 180C pd 20 minit pertama dan kemudian diturunkan kpd 160C utk 10 minit terakhir). Suhu bergantung pd jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Hiaskan dgn topping kesukaan jika su


Krim Aising : cadangan - ni mama x buat
  • 1/3 cawan gula aising
  • 60 g mentega lembut
  • kelapa parut kering
  • 1 sb jus oren
Cara-cara : satukan gula, mentega dan jus oren di dlm mangkuk pengadun dan putar hingga gebu. Sapukan pd kek dan taburkan kelapa parut kering



16 comments:

ijayuji said...

Salam pagi mama!! Kita malas sikit arini asyik golek2 atas tilan jer ni hihihi... Sedap nmpk boulu mana, kita dulu2 pun tk minat boulu sejak mkn kat kenduri kawen jadik suke pulak to yg kering atasnyer tu kita kurang suke sbb kita duke yg atasnyer mcm kek :D dulu2 selalu tolong mak pukulkan telor sampaiiii penuh pasu!! Nostalgia betul zaman tu, penat kita duk main pukul2 dgn benda yg mcm spring tu haa hihihi.... Lg satu buat boulu ke apa namanyer kita lupa, masa bakar dia atas letak arang, pheeewwww yg tu lagi seksa ddk adjust arang jerr ehehe...

nuwairani ismail said...

agak2 taste bahulu ni macam kek span la kot kan? dah lama tak buat kek2 ni..tak tahulah bila oven tu nak kembali berasap.

Mas said...

selamat pagi mama....

mas dtg nk mintak bahulu pandan tu sepinggan....puas sikit mkn hihihi...

cantik betul warna hijaunya...nmpk gebu betul bahulu tu mama

~~zana@pb~~ said...

Slmt pagi mama hawa, zana dah tau rempah 4 beradik tu.....hehe....biasa la kalau jarang sebut mmg tak tahu apa bendanya. Rupa2nya yg selalu kita guna kt dapor.
Pagi ni sdp mata ni tgk dapur mama....hijau je....sesedap kuih mama.

Mas said...

Assalamualaikum mama...
amboiii..rajinnya buat bahulu..
peberet anak2 mas tau..
meh sebalang...

zila 4ever said...

salam mama..
amboii ppgai dah terhidang bahulu ijau...suka color ijau nie..sy pun suka mkn boulu nie..lbh2 lg klu ada coklet2..laju jew masuk ke mulut..:)

Yatie said...

Assalamualaikum Mamahawa,
suka tngk bahulu ijau mama ni..kalau perisa pandan mmng kegemaran yatie..meh rasa sepotong..he3...

miss watie said...

salam sis,,nk tnyer,,kalau x der mixer bole gune blander x?? utk buat kek kukus or bakar,,

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
sedapnyerrrr!!!
tengok bahulu pandan ni kan.. sy teringat kat kek santan/kek pandan yg popular dulu2 (zaman sy masih sekolah)... lama betul tak buat kek tu... resepi pun dah tak ingat letak mana....

Qasey Honey said...

asslm Mama...sedap nmpknya bahulu tu dgn aroma pandan lg...gebu pulak tu...skali tgk mcm chifon pon yerk jugak...minta spotong yer Mama..nk rasa...

KakAsma said...

Maa,

camera baru??hehehe patut gambar kuih yang ditayang macam nak kena culik..sedap nyer kuih berpandan2 nie...ado laie tak??

HomeKreation said...

Aslmkm. Padanan hijau dgn colat mmg kena... sedap ni!

Ilhamkreatif said...

Salam kenal mama....sedapnya ..,nampak bahulu mama,teringat emak iza,dia selalu buat kek pandan.suka sangat..Jemputlah ke blog iza.sudilah follow ye.

ASMAH YUSOF said...

Salam mama..

Aduhhhh kepingin sggh nie...bak sini seketul...feberet asz ngan anak2 nie..cicah milo or kopi....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Mama Hawa.
Kak, betul ker bahulu ni. Macam kek jer Naz tgk. Nampak gebu.. Mesti sedap apa2 yg letak pandan..

quinnie said...

cantiknya rupa bahulu mama ni...saya suka makan bahulu...tapi tak berapa rajin nak buat..kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...