Monday, April 2, 2012

Mee Hoon Goreng Tauchu


Assalamualaikum & Selamat Petang semua!

Petang nie kite layan ngan mee hoon/siam goreng tauchu yg digoreng semalam buat brunch kami semua dirumah...

Resipi dari kenalan baru Sheila dari Spices Journey Blogspot... bila ke dapur Sheila mmg teruja tgk gmbr2 dier.. akhir sekali mama teruja tgk mee hoon tauchu yg menggunakan isi ayam! suatu kelainnaan tuh yg si Shasha ckp yg lain ngap jer tak sok sek! kebetulan kat fridge udang/sotong & daging tak daa so gunakan apa yg ada..hahaha!!! Sedap mama pedas kan sikit tak de taugih pun... letak manyak2 daun kucai!!!

Dikesempatan ini mama mengucapkan terima kaseh kpd Sheila kerana share resipi & mintak izin di panjangkan disin pulak (*_*)


 MEE HOON Goreng TAUCHU

resipi asal : Sheila
sumber: mamahawa

BAHAN BAHAN :

400 gm Mee Hoon (direndam)
250 gm Ayam (atau apa jer suka)
3 sudu besar Cili Mesin - gunakan cili kering dlm segengam
1 sudu besat pes Tauchu - ltk 3 sudu makan 
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Sos Tomato
2-3 keping Tahu (digoreng)
10 biji fishball (klu suka)
1/2 cawan Minyak utk menumis
1 cawan air atau secukupnya
Sedikit Kucai (atau apa sayur yg digemari)
Garam secukup rasa
Sedikit Minyak Bijan - x ltk 

Bahan tumbuk :
5 ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih






CARA CARANYA :

Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga keperangan. Kemudian masukkan cili mesin, sedikit garam dan masak cili hingga garing dan hilang bau cili tu. Pastu bubuhlah tauchu, Sos Tiram dan Sos Tomato. Kemudian masukkan ayam. Kalau nak guna daging atau udang pon boleh. Ikutlah citarasa kita dan apa yang kita ada kan.


Okayy.. bila ayam tu sudah masak, masukkan air serta garam secukup rasa dan biar mesra seketika semua bahan dalam kuali tu. Garam tu kena kurangkan sikitlah dari selalu sebab tauchu tu kan masin. Adjustlah ikut selera memasing yer, saya guna dalam 2 sudu teh camtu. Kemudian bolehlaa masukkan mee hoon yang telah kita rendam dan toskan. Dikacau rata dan dibalik balikkan selalu supaya ia masak sekata. Kalau mee hoon sudah oleh dipotong dengan sudip tu, kira dah masaklah. Tapi kalau nak lembut lagi bolehlah ditambah lagi dengan sedikit air masak. JANGAN bubuh AIR PANAS yer.. nanti benyek mee hoon kita, tak sedap dan semenggah pulak rupa dia.

Akhir sekali barulah kita masukkan daun kucai atau sayur sayuran lain yang hendak dibubuh. Biarkan masak seketika dan bolehlaa dihidang. Jangan lama sangat, nanti sayur tu layu sangat tak sedap. Renjiskan sedikit minyak bijan ke dalam Mee hoon tu dan gaul rata. Hiaskan lah dengan hirisan tomato, tahu goreng atau apa saja mengikut citarasa memasing. Kalau nak sedap lagi, taburkan dengan sedikit bawang goreng tapi yang sandiri bikin taww.. beli punyer, mana ada ummpphh. Nak kick lagi makan ngan cili jeruk.. perghhh.. takyah citer laa kann.. meleleh ayaq lioq.. ;P

17 comments:

ijayuji said...

Salam mama! selamat petang ewah ewah hihihi... how have u been mama??? ehehe... kita pantang sgt2 kalau nmpk mee yg satu niii mmg suke kalau nak dibandingkan dgn mee kuning, sedapppp lerrr! mlm ni mcm nak buat mee hoon goreng jugaklah utk laling, pastu simpan buat bf esok utk kita pulak :D sbb mlm kita tak ambik makanan kecuali buah2 :D

Mas said...

bihun tauchu!!!! yezzaaaaaaa.... i like!
mama, mas dtg bwk nasi ayam nie, tak payah susah2 mama nak pulangkan pinggan tu tp hehehehe kalau nak balas dgn sepinggan bihun tauchu tu boleh je :))) mas suka!

Chik Mimi said...

Maaaa looks yummy boleh try ,thanks ma for the idea

Mas said...

uwaaaaa...dah 3 kali masuk dapo mama..
baru boleh komen..
bihun sepinggan mama..
sedapp tu nengoknya..

Nuridah said...

Assalamualaikum mamahawa,

aduh nie fav Nur...mkn sepinggan tk cukup..mesti nk 2 pinggan...nah kalau tk tembam nasib!!hehehe.

sonata anak kancil said...

assalamualaikum - suka mee hoon ! pantang saya nampak mee hoon berbanding mee kuning...boleh cuba mee taucu ni...tk kongsi resepi

ogyep yummy mellow said...

kalau rajin... esok pun nak breakfast Bihun goreng juga la... taucu ada kat dlm peto ais... ON je la kan..

zila 4ever said...

salam mama.
iiishhhh dah malam baru sempat kesini..malam nie mmg tgh lapar..tapi x der stok mkanan pulak..he hee klu la dpt sepiring..sedaaapppnyaaa.;)

Shiela said...

Assalam Mama.. sedapnyer nampak mee hoon tauchu.. terasa rasa laa pulak kat tekak ni. Apa apa pon terima kaseh kerana sudi mencuba yer.. :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..
Mama sihat terima kaseh :)
Sama lah ngan mama kalau kat rumah nie mmg we ouls prefer bee hoon dari mee kuning.. hehehe diet lah tuh mama diet ke laut dah Ika :)

Mas... bihun tauchu tapi simple xde ltk bahan2 lain xde taugih pun!!!
hehehe oh ada org tuh kan nk kasi mama nasi ayam dap2x tak payah ckp Mas nie mama kasi pinggan bersama bee hoon ki3x ( padahal dh habis daa)

Mimi bila kedpr kwn2x tgk apa yg dieorg msk tuh kdg2 mcm selera plak :P Cuba lah mana tahu kena pada rasa Mimi :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Knapa eh Mas???
takde tuh tanda nyer suruh selalu dtg sini ki3x...
nak kasi pun daa habis Mas so kena lah try :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nur :)

Fav we ouls pun jgk :P
Mee hoon tak tolak bertambah 2-3 pinggan mcm mana tak tembam!!! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Sonata
Sama lah disini kalau nk dibandingkan ngan mee kuning! anak2 lagi suka :P
Silakan Sonata no problem mmg utk share :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ogyep
mesti rajin nyer Ogyep sbb nk makan hahahaa :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila :)
alah kesian nyer.. lapar yer Zila
nk offer pun da habis tumpang tgk jer

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Sheila :)
hahaha tuan resipi da dtg :) Tq2 kerana sudi ke teratak mama yg x seberapa nie :)

Tq2 jgk kerana sudi berkongsi resipi wlpun mmg biasa msk mee tauchu tapi oleh sbb Sheila msk dgn bahan2 yg ada mmg... suka mama :) tq2

Qasey Honey said...

mama...nmpk sedap la bihun tu...dulu QH mmg xsuka letak taucu ni...tp skrg semua QH telan...hihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...