Assalammualaikum
pagi semua..
mesti tengah lepak2 kan hahaha
sunyi jer kat kawasan rumah mama nie
Best kan kalau dpt lepak2 golek kat atas katil hehehe
Ni pun ialah 1 resipi yg terpaksa keluar keudara dulu hehehe gmbr yg dah diedit byk daa beratur project bersama anak mama si Shasha yg x bekerja semlm... dia tlg timbang & adun lps naik tlg mama dier mengguli & membentuk berpeluh2 mama tgk hehehe takpe sesekali kan *__*
Ghuper nyer ramai yg dah mencuba garlic bread nie mama jer yg ketinggalan.. takpe nie dah cuba dah tahu grasa cam kan... pada mama kalau di letak garlic spread kat dlm roti semasa kite gulung fuh lagi sedap... x pe nie 1st time buat roti berflavour begini next mesti buat lagi!!!
Terima kaseh Izah kasi mama virus garlic bread nie... minta izin mama letak disini jgk berkongsi plak ngan teman2 yg lain yg belum mencuba lagi :)
BASIC BREAD RECIPE
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber lain: Tun Telani, Kak Hana & Ika
Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener
1 sk bread improver-ni mama ltk
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan
Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak
Cara2:
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD:
(cara kak Nor sgn67)
mama pun ikut cara Izah
Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.
Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!
Sedap makan begitu saja ketika masih suam2 lagi...
16 comments:
mama....
mas dtg nk mintak sedulang garlic bread tu nak cicah dgn kari aym kt rumah mas hihihi....
btw...gebu roti mama, cantik je roti tu naik
betul mama.. makan gitu aje pun sedap kan. kalau cicah ngan soup extra sedap la. saya lupa nak bagitau. kalau kita dah cnaikan tu, boleh jek sapu spread kat dlm roti tu before gulung. dapat extra flavour kan. tapi ritu tak buat sbb takut anak2 tak makan lak.. diorg ni selera mcm2.. hehe
Mas...
nk sedulang ada aci hehehe
wah ada kari ayam mama nk sikit buat cicah ngan garlic bread hehehe sedap :P
Aah Izah :P
mkn g2 aje masih suam2 lagi best tak payah mkn ngan soup pun hehehe
tu ah bila tgk kat blog teman2 ada yg sapu kat dlm hehehe x buat hmework dulu..tak pe blh try buat lagi hehehe :)tq for sharing dear!
Salam mama! kita dtg bwk sup cendawan dlm tin sbb tak sempat nak buat sendirik hihihi... gebusssssss sungguhhhhhhh! kita dah buat 2 kali tp belum nak n3 lagi sbb malas nak mengedit hihihi....
Assalamualaikum Mama Hawa,
waduh...waduh tijah! ni pekena dengan minuman panas terus terangkat... tambah lagi kalau ada apa-apa pencicahnya! Jom mama... apalagi, kita bawa lari bawah pokok, makan santai2 di situ ye...
asslm Mama...sgt jeles tgk roti tu...geram pon yer...bile tgk roti tu disusun turun naik cmtu...rasa macam nak terkam aje...mgu ni mesti kena buat jugak...hihihi
Akak, I have come to grab some finger bread! Looks sooooooo appetizing la kak :)
salam mama
isshhhhh bennnciiinyaaa..he hee heee wat org terliur sgt2..aritu kita pernah buat jgk garlic nie tp versi gulung..nnt nk menerai jgk yg jari2 nie..mintakk ampunnn gebusssnya..:)
Assallamualaikum mama..
Mama pun dah buat roti ni yer.. malasnya nak menguli tapi teringin nak makan.. Bibik BM tu pula tgh sakit.. Minta dari sini beberapa jarilah..
mama!!!! terliur nengoknyer nihh!! tun byk kali wat garlic bread, tp tiap2 kali tgk org tayang pun rasa mcm nk buat lg sekali. br last week 2 hari berturut2 mkn garlic bread cicah mushroom soup. hihi
wah ma cantiknya roti ma tu gebus gebas hehehhe
mama salam rindu mama,roti rcp nihmmg sedap,lembut n gebu kan..Nak2 lak da ltk garlic spread kan,lagilah best,mkn gitu pon sdp,cicah sup lagilah bertambah sdp,sy pon meroti gak rini,wat roti monyet,hehe..
Salam Mama..sedapnya..dah lama saya simpan resipi ni tapi sampai sekarang pun belum terbuat-buat lagi...Bila tgk kat sini makin berkobar-kobar plak semangatnya
memang betul2 virus merebak ni kak..hehehhe..saya jugak yg tak buat2 lagik...sukanya garlic bread ni..sedap...:)
Salam Mama...
Sungguh menarik roti ni tau. Saya suka kaler hijau2 putih gabungan spread tu. harap2 dapat buat bila2. Sangat berkenan dengan roti mama ni. Huhu
Post a Comment