Monday, April 30, 2012

Laksa Lada Hitam


Salam Pagi Isnin...
awam gelap mulai berarak ...gelap!!! adakah ini bererti hujan akan turun????

beberapa hari yg panas & hangat cuaca berbahang lagi2 selepas waktu hujan...
semalam hujan diptg hari dan cuaca berbahang sehingga larut malam...


Brunch kami semalam ...
blm pernah mee laksa dimasak lada hitam!!! selalu di masak bersama kuah laksa atau pun grg style laksa kering2.

Belek2 buku masakkan  LAZATNYA... RECIPES OF LOVE cenderahati drp madrasah wak tanjong al-islamiah.. terpikat ngan resipi Udon lada hitam tapi setelah semua bahan2 siap mee udon plak tak jual di kedai yg berdekatan dirumah mama.
so terlahir lah Mee Laksa Lada Hitam hehehe mmg terasa lada hitam nyer. something different selalu msk bersama kuah laksa kali nie msk spt mee kicap plak.. sedap jgk.

Meh tengok resipi yg senang jer..


Udon Lada Hitam
resipi : Rahimah Rahim 
sumber: mamahawa

Bahan A

600gm Udon Jepun - mama gunakan laksa
200 ml stok ayam - mama gunakan chicken cube di rebus bersama air
2 sudu teh kicap cair
2 sudu makan biji lada hitam - tumbuk kasar
300gm  udang bersihkan
2 sudu makan minyak masak
1 sudu teh minyak bijan
sekeping isi dada ayam - dihiris tipis ni mama tambahkan
secukup sos tiram - mama tambah


Bahan B

180gm cendawan butang
100gm lobak merah
200gm kobis cina
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang + sedikit halia muda - di tumbuk/diblender - mama tambah

Cara
Hiris semua bahan B ikut cita rasa. Panaskan minyak masak dlm periuk yang sesuai dan masukkan bawang besar, bawang putih dan lada hitam. (mama tumiskan sekali bawang putih & halia muda yg dah diblender/tumbuk). Tumis sehingga layu dan kekuningan. kemudian masukkan udang, ayam, minyak bijan dan cendawan, tumis sehingga udang bertukar warna n daging ayam masak. Masukkan stok ayam dan kicap cair & sos tiram. Akhir sekali masukkan udon, lobak merah dan kobis. kacau dan masak sehingga mendidih. padamkan api.

pssttt... mmg tak gunakan garam or gula so kalau tak nak letak ikut citarasa masing2 ok!


29 comments:

ijayuji said...

salam mama!!! mcm mee goreng lada hitam rupanyer mama, mesti sedap ni kan sbb kita mmg antu lada hitam :D nanti leh cuba, tgk udang tergolek golek tu sedapnyer!

zila 4ever said...

salam mama

kt sini pun mendung jer.gelap gelita..jadi malas la pulak..he hee..pestime dgr nie mama..sy nk kutip cendawan dgn udang tue dulu yer..he heee sedappp

nOOrsha said...

Salam mAma..menarik resepi ni...last 2 days sy masak laksa jugak..tp laksa goreng biasa tu..suke ngan lada hitam bi taw..klo bli prosperity buger klo blh nk suruh dowang bungkus kuah asing..bess rasa lada hitam tu...hihi.nnti leh cube resepi ni plak..;-).... tq ma

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Bila pagi2 datang bertandang nilah jawabnya..kecurrrrr! hehehe nampak sangat sedap Ma, ct amik resipi ya Mama Mohon halal.

Peminat tegar Rahimah Rahim ni, dari muda sampai sekarang..hehehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Mama,

waduh2 pepagi gini dh tengok laksa goreng...tengok udg tu..mcm nk cekup bawak larik gitu...hehe...sedap ma,nampak menyelerakan!!Nanti buatkan kita sepinggan ya...jap lagi kita sampai...hahaa.

tun_telani said...

sini pun tiap2 hari panas! tun asyik ulang2 minum air, blh kembung perut kalau mcm nih. hihi...
menarik gak goreng laksa nih. dh lama tun x jumpa laksa.

Chik Mimi said...

Assalam ma ,nampak sedapppppnya ma,anak-anak dah minta lama tak masak laksa

quinnie said...

menarik la mama...hari tu tengok si che sue goreng laksa....memang dah teringin nak cuba....tapi malas nye nak rebus laksa..hhehhehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
wah laksa tu mmg terliur diana tgk... nampak sedaaap sesangat..

Yana Shaiful said...

Salam Mama..dua2 feveret yana..laksa+lada hitam..bila dh bergabung mst lg yana suka.. nnt nk cuba lah resepi nii..tq mama ^__^

Ayu said...

Assalam mama,
wah ini recipe Rahimah Rahim yang punya ya..pasti sedap ni ma..mee udon tu kita belum pernah beli dan masak, lagikan merasa..boleh masuk list lah ma..

Nuwairani Ismail said...

hahah! telan liur kite tengok ni. sensitif sikit tengok cili padi ngan black pepper ni...adoi...berair2 dah mulut...tapi kite kat sini susah jugak nak jumpa mee laksa ni. rasanya kene try buat guna pasta spageti la kot.terima kasih mama.kalo kite tersalah rajin, kite try jugak ni.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak hawa..terima kasih sudi singgah ke 'teratak' atie ya.Atie pon lama xsinggah kat sini..
Tgk gambar mmg sungguh mengoda laksa lada hitam nie,...tp bila nampak ciliapi merah menyala tu...trbantut selera :(
Sbbnya atie masih batuk lagi..mkn pon masih brpantang...

Citarasa Rinduan said...

assalmualikum..
salam singgah sini malam2.. mama hawa thanks ya ke teratak ayu, blog ayu tu dah tak berpenghuni sampai 5 hari..
tadi masuk.. seram gak sbb bersawang bagai
heheheh

salam persahabatan u mama hawa.. muahhhhh

Nuraa said...
This comment has been removed by the author.
Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika!!!
aah mcm mee grg..tapi ni versi yg simple g2 ...
oh ika antu lada hitam eh!! mama okok jer nie bila habis makan perut rasa hangat jer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila..
tu ah.. hari tuh gelap sgt2...
hehehe mama mmg pernah mkn udon mee tapi yg versi soup2 jer..nie di grg style lada hitam... terggoda tgk buku majalah..udon mee tak de plak terpaksa tukar kan mee laksa.. not bad jgk rasa nyer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Noorsha..
aah simple jer resipi nyer..hisshhh laksa grg mmg best sedap mama suka tuh :P
oh Noorsha pun antu lada hitam jgk hehehe panas lah perut tuh!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..
hehehe silakan apa kurang nyer jgk bila mama kedapur CT :P semua nyer nmpk kecur lagi2 ngan gmbr2 yg CT pamerkan ...halal !!!
oh peminat setia Kak Rahimah Rahim ruper nyer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nur...
cekup jer udang tuh... hehehe
blh2 nnt mama buatkan tapi Nur kena dtg rumah mama!!! Blh tk? hahaha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Agaknyer global changes Tun.. selalu bln June yg cuaca bahang...tuh ah bila asyik minum air perut naik kembung nk mkn nasi dh kenyang tuh yg mama selalu msk mee.. oh kat sana susah yer nk dpt laksa?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Chik Mimi...
tuh lah konon nk mkn udon mee.. laksa grg pun laksa grg lah..tapi nk jgk buat laksa kuah lama g2 tak mkn..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Q mmg simple jer laksa lada hitam nie... semua jer dilebur kan dlm kuali..tak payah rebus lagi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana..
hehehe blh lah resipi simple2 begini

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yana..
oh fav laksa jgk.. sama lah ngan kat rumah nie..tapi tang lada hitam tuh mama ada sikit punya kurang..try lah kalau berkenan diati Yana :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..
hehehe tulah mula tak tgk pun sapa empunya resipi..bila nak taip baru terpadang rahimah rahim daaa...hehehe
mee udon nie rasa dier alala laksa tapi gemuk2 kenyang mkn babe!! try lah :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Oh Nani pun sensitif kat cili yer... sama lah ngan mama kdg2 kena ketawa ngan ank dara.. sbb terkena sikit muka dh merah padam!! Oh kat kat sana susah nk dpt laksa mee... mungkin spaghetti pun kira okay jgk ..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Atie..
terima kaseh sudi kemari lagi..
Atie masih blm sihat lagi eh? takpe jaga kesihatan..pantang sikit makan okay ...tq take care!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CR :)
terima kaseh sudi keblog mama yg dah 2-3 hari nie menyepi...
salam perkenalan & ukhwah jgk dari mama :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...