Wednesday, April 4, 2012

Coin Pratha


Allhamdullilah ku syukur pada mu ALLAH 
bernafas lagi dipagi yg dingin disini ...

Salam Pagi Rabu kpd teman2 semua
Hujan dari dinihari sampai sekarang...
Mendung saja 


1st time buat pratha!!! hehehe project bersama cik hubby minggu lps. Thanks u darling kerana tolong 'tebarkan' kalau nak suruh mama buat... alamat koyak rabak lah hehehehe .

Sebenarnyer nie kes tak puas mkn dekat kedai so mama ambil initiative utk merajin kan diri buat sendiri.

Mmg resipi roti canai nie dah lama mama aim & simpan!!! hahaha dari dapur Ika yg mmg rajin sungguh dgn pelbagai resipi2 menarik... yg latest nie roti garlic bread yg tgh widely spread...


Resipi roti canai dari Ika cuma mama buat kecil sedikit ... 1st batch tertebal sedikit tapi the next so on buat tipis2 allhadullilah puas kami makan!!!

Terima Kaseh Ika utk resipi Roti Canai nie ... izinkan mama letak disini supaya dpt dikongsi bersama teman2 yg lain :)

ROTI CANAI TELUR
Sumber: KAK HANA/ IKA 
Resepi Asal:NICEGHOST FNR>>yg ni tak de link

Bahan-bahan

  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air
  • 1 sudu besar marjerin
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola- mama gunakan minyak makan



 Tangan cik hubby yg tengah action main2 ngan tepung roti canai .. steady lah bah!!! cepat betul sampai snap gmbr pun kelam kabut dibuat nyer hahaha 




Cara-cara
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)- mama agak2 jer
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D- minyak makan jer 
  • Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D mama pun 
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.


PETUA utk buat roti canai:

1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais 




25 comments:

ijayuji said...

Salam mama! cantekkkkkk pratha coin mama! kita tak berapa reti sgt nak memusar :D ske guna doh dr resepi ni sbb elastic dia tak mudah koyak2 :D

Mas said...

wahhhh ma cantik nya prata mama walaupun itu projek pertama hehehe...

mas kalo teringin nak makan beli yg segera je huhuhuhu...

KakAsma said...

MAA,

anak kita yang no dua kata kat sekolah dia ada jual mini pratha nie..isi tak tentu..waa ada ingat nak try buat..bagus bagi idea nih..nampak cam senang ajer membuatnyer

KakAsma said...

Maa,
owh patut laa MA nyer tak boleh reply cam kat blog kita..comment moderator kena tukar laa maa..cuba gi kat profile blogger..agak2 mesti ada kat situ..maa nyer nih lain sket..

izahdaut said...

bertuahnya hubby mama pandai tebar2 ek.. suke la main tepugn kalau berdua dua gini. hikhik... comel betul coin prata tu.. 1st time dengar coin prata ;-)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika :)
hehehe pembantu yg tolong buat kan :)
mama pun suka ngan doh nie :) Tq Ika :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...hehehe sbb dh mkn kat kedai x cukup cute jer kejadian nyer...
psst!! try lah buat sendiri mintak cik abe tlg!!! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Asma oh kat sekolah pun ada jual cam gini yer.. tuh dah best nie!!! sbb tang inti blh mkn ngan kuah or gula sedap ...

Asma kite dah cari lah ... x jumpa pun!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah!! berdua2an pepagi main dgn tepung...hehehe syiok tau!!!

Mama pun jakun bila pat kedai menu dia coin prata mkn ngan masala daging mmg best tak puas mkn tuh yg kena buat sendiri... best ah!!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Mama..
Wow bestnya kalau dapat 2 keping ni.. Nak dua sebab Mama kata tecik2 mama buat.. Takut minta satu tak cukup lak..hehhehe

Mas said...

mama...
cantikknya roti prata mana tu...

mas pun pernah try resepi nie..
memang terbaikkkk...

IZA AKMA said...

waahh, comel2nya pratha coin mama...terserlah pusarannya..itu yg mahal tu..
tapi betul la mama memang cantekk kejadian pratha mama..

Qasey Honey said...

asslm MAMA!! wah mama sgt rajin..roti ni QH pggl roti bom..hehehe...sgt suka mkn...buat xpndai...nk 2 keping bleh x...sedapnya dapat mkn dgn kari ayam...nyum2

Ros said...

Salam ziarah....

Mamasya said...

Salam Mamahawa.tomeinya coin pratha ni...berkenan tengok.tq sharing!

zila 4ever said...

salam mama..
alahaiii rajin sungguh mr hubby menolongnya..hasilnya lg sedap klu dibuat bersama-sama kan..zila mmg sentiasa simpan roti canai frozen kt peti ais tue..klu rasa2 teringin trus bakar jew..pastu cicah gula..klu nk tunggu buat kari lambat sgt..he hee klu x pun mkn dng sadin..nk buat mmg x pernah lg..sbb kemalasan yg menebal..:)

Chik Mimi said...

wah ma bestnya ada orang tulun tebarkan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Naz..
hehehe coin pratha tuh dh habis buat last weekend tapi kalau utk 2 keping rasa2 nyer x cukup Naz sbb comel jer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..
hehehe Cik hubby yg tlg tebar n buat pusar nyer sekali mama tlg penyet2 kan lps tuh grg jer :) mmg terbest!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Iza..
kalau cik hubby tak tlg rasa2 nyer tak nmpk lah pusaran kat cion pratha tuh hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm QH..
Oleh sbb mkn kat kedai x puas arituh so terpaksa lah buat sendiri.. mmg x reti nk tebar sib baik cik hubby tau & tlg tebar :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ros..
tq singgah :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila..
kesian kan mama tuh pasal cik hubby tlg!! Mama pun selalu ada stock kat freezer simpan 2-3 pkt takut kalau lapar ada jer nk mkn..hehehe mama pun suka cicah ngan gula best!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Mamasya :)
hehehe mmg tomei jer coin pratha nie mama x cukup 2 tau kalau nk mkn :)

ogyep yummy mellow said...

ogyep pun x pandai tebar lah mama... main tarik2 je atas dulang besar.. canti roti mama tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...