Sunday, April 15, 2012

Puding Triffle Istimewa CMG


Salam Hujung Minggu semua...
hehehe tak pernah2x buat N3 hujung minggu ...
ni gara2 dok melepak kemalasan... kain baju dah settle, makan dah kenyang 
nak tengok tv malas pulak..
hissh teringat plak puding triffle yg 
dah lama mama buat blm di masuk kan ke dlm blog lagi...
sebenar nye cuaca kat luar skrg nie tgh panas!!!
dpt bayangkan kalau dpt mkn triffle 
alangkah indah nyer dunia ni hehehe


sebernar nyer lama betul nk merasa & membuat tapi oleh sebab penghuni rumah nie yg mmg tak brapa suka manis2an.. mama gagahkan jgk diri ini membuat triffle nie..memang dah sah!! mama seorang yg kena habiskan!!! sempat jgk bagi mak mama rasa... byk mana jer yg emak blh mkn....

Hasil dari selukar dapurr Nor nun jauh di Terengganu... Resipi dari dapur Cik Mat kite jgk
Akhir nyer dpt jgk mama merasa Puding Triffle nie..mmg sedap n best time cuaca panas2 mkn nie.. terima kaseh kepada  yer ..izin kan mama letak resipi disini :)




TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
resipi : CMGebu
sumber: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN KEK SPONGE :-~ k.nor guna swiss roll jer - mama gunakan swiss roll warna hijau
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-) ~ k.nor guna instant jelly dlm kotak - mama gunakan jelly instant perasa lime
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan ~ k.nor skip - mama pun
Jus dari buah2an koktel tadi



suka texture yg kat bawah tak lembik sgt..yg sedang2 aja...

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK SPONGE CAKE :- 
Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.

UNTUK KASTARD :- 

Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.

UNTUK JELLY :- 

Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.

UNTUK TRIFLE :- 

Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..



sambil tengok2 resipi yg dh bertimbun 
mama bedal 2 gelas besar sorang2 hehehe...
LICIN



34 comments:

Zaliedana said...

Assalam mama,wah puding triffle klo dapat time panas2 nih sedap nih,kale ijo lagi..Erm mama dah settle semua kja eks,nak tmbh kja lagi x,kat umh sy da segunung ken baju xlipat mama,huhu malas bebenor kan,sekbek yg nak seterika dah settle..

Wani said...

salam mama.. kat sini dah hujan .. terasa sejuk lak .. tapi nak jugak puding triffle tu segelas hi3... cute2 mama buat dlm gelas comel2... ..mesti kena bertambah gelas nak makan sebab x cukup kan ki3

tun_telani said...

salam ma.. sini pun panass sgt, tun siap tutup habis lgsr kat ruang tamu nih, kipas full blast.. tp panas jugak. kalau dpt puding trifle tu kan sedap. tp dh jd baja ek ma? huhu

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...
betul tuh.. nie pun tak tahan tgk triffle pegi godak nata de cocoa campur ngan syrup rose biji selasih campur ngan air cherry bergas slurpp hilang dahaga jap hehehe...
eeee malas lah mama nk lipat kain.. nie ada 6-7 galah kain yg dh kering ... :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Wani..
oh kat sini skrg dh mula mendung sbb dah nk senja..tadi kemain panas terik!!
tuh pun ada yg buat dlm bekas besar2.. kalau tahu Wani suka siang2 mama poskan!! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun..
oh sama lah tadi.. mama lps mop & vacum rumah renggang sikit tingkap bukak kipas jgk..panas!!
hehehe aah lah dah jadi baja daa..kalau tak blh kite duk pakat2 mkn triffle nie hehehe

Amie said...

Asslamualaikum Mama Hawa,
kat sini cuaca punyalah panas, rimas seluruh badan... hmmm sejuk mata memandang puding triffle tu...aduuhhhh nyamannya masuk ke tekak, hilang rimas-rimasku...he he hehh

Mat Gebu said...

Salam Mama Hawa...terima kasih sudi mencuba....Cun pulak lapisan jelly tu kaler ijau....nampak sejukk jee.. ^__*

kasihredha said...

kunjungan balas
salam kenal
sedapppnya

HaSue said...

Alahai2..dari aritu nak buat puding ni sbb kek roll tu x abis2 dmakan...tp koktel buah2an lak lupa nak beli..huk huk..nak segelas besa laa mama.. :D

Chik Mimi said...

Ma panas2 makan puding ni nyaman aje dah lama tak buat

K.Nor said...

salam ma.. apasal la tak cakap awal2 boleh nor tulun perabiskan.. sini pun panas gak ma.. bestnyer dpt makan sejuk2 tu .. cantik kaler jelly ijau tu :)

Acik Erna said...

Assalam MH cantik..menarik puding triffle tu.acik memang selalu beli.mahal jugak..satu bekas kecik rm2.60..sebab nak akan beli jugak

hazila said...

Salam mama, samalah masalah dgn saya. Bila buat nak kena sendiri habiskan. Cantik pulak warna hijau tu.

hazila said...

Salam mama, samalah masalah dgn saya. Bila buat nak kena sendiri habiskan. Cantik pulak warna hijau tu.

sabar dubai said...

salam mama...waaa da buat puding trifle istimewa nih.....kite da buat sedapp

Mamasya said...

Salam mamahaw.dr jauh sy ingatkan tepung pelita...sbb warna hijau dan putih..rupa2nya triffle...menarik pula guna jelly hijau gini....mkn sejuk2..yummy.samalah kat rumah sypun penghuninya tak suka manis2...kena perabih sorang2....

EmbunRosaliza said...

Assalam mama, saya ni dh lama sangat teringin nak buat puding ni, tapi hingga ke ari ni belum terbuat2 lagi, cantik berseri2 kaler ijau tu mamma, best ni mkn sejuk2

Alin Marlini said...

cantiknyer kaler hijau

Mas said...

baru dpt bertandang selepas cuti hujung minggu....

cantik betul kalernya... ada lg ke? hihihihi

norlieharumaini said...

sejuk je tekak tengok puding ni..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Amie...
tu lah kalau cuaca panas dpt mkn puding2 or agar2 best kan..sejuk jer terasa ditekak hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CMG!!!
terima kaseh kerana berkongsi resipi..hehehe kaler ijao kaler fav.. selalu org guna merah!

Mama Hawa/Mama Nani said...

kasihredha..
terima kaseh sbb sudi dtg kesini..salam perkenalan :)hehehe sejuk jer kat tekak :P

Hasue..
tulah arituh kek roll pun ada golek jer kat tepi..mmg blm pernah buat triffle nie so cubalah mmg best time cuaca panas ... hehehe dah habis kena bedal mama seorang2 :P

Chik Mimi..
betul tuh.. licin jer kat tekak kan Mimi :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nor..
hehehe tulah blh lupa nak post kat sana hehehe blh perhabiskan stock triffle nie kikiki :)selalu org gunakan warna merah... mmg suka ijao!! :)

Wslm Acik..
Mmg blm pernah jumpa jenis triffle yg dijual kat Spore lagi..mahal jgk eh!!!

Wslm Hazila..
sama jgk..hehehe tulah disbb nk rasa sgt buat jgk tapi bolayan plak dieorg nie :(

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Sabar..
hehehe mama jer baru terkedek2 nie.. sedap kan Sabar..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Mamasya..
hehehe sbb warna asal warna merah kan... tapi mama suka kaler ijao lah mamasya.. blh serumah lah kite..blh tgk kat dapur mama kalau manis2 nie jarang mama buat N3 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Rosaliza..
sama lah ngan mama..dh lama betul tuh teringin nk buat triffle nie akhir nyer berjaya mama buat.. sedap jer kat tekak nie bila mkn sejuk2 hehehe tapi tuh lah pengghuni rumah nie ada sikit punya kureng tang manis2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alin..
kaler fav mama hehehe :)

Mas..
best nyer cuti2 seminggu :)
org buat merah..mama suka hijau!
hehehe dah bagi2 lambat sgt dtg ki3x


Norlie...
best... licin jer
cuaca panas paling best!!

SquidooMom said...
This comment has been removed by the author.
Jennifer said...
This comment has been removed by the author.
Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

Thanks for stopping by my blog . This pudding nampak tempting sangat!

sudipVSsenduk said...

Assalamualaikum.

wow! triffle... cantik, menarik & tertarik!

nice blog, i follow

zila 4ever said...

salam mama
mesti dah habis licin nie..terasa2 kt tekat nie..sejuk jew..h ehehehee..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...