Friday, April 13, 2012

Spagheti Goreng Ala Mamak

 Assalammualaikum
Selamat Pagi Jumaat

Jom kite makan spaghetti /spagheti entah betul tak spelling 

Bila Mas tayang maggi goreng ala mamak kecur tgk dibuat nyer...
tapi oleh kerana kat rumah nie mmg antu maggi mak sengaja tukar kan kpd 
spaghetti sbb dah naik jelak tgk bdk2 nie msk maggi grg...

Mama goreng spaghetti nie hari minggu lepas.. mmg lama betul tak mkn spaghetti ala 2 mee kuning...
mmg sedap kat tekak nie... bahan2 semua ada apa lagi 
siap 1 mangkok spaghetti goreng ala mamak!!!!

Tq Mas.. mmg sedap kat tekak we ouls 
next time blh lah try maggi mee pulak!!!
mama minta izin letak resipi disini pulak :)



Maggi Goreng Ala Mamak
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan - mama gunakan 
1 pkt spaghetti 
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih


Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.

24 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum mama

wah pagi2 kita dh terguder tergulik2 tengok mee mamak yg sedap nie...eh hantar la sepiring utk kita kat sini...lum breafast nie ma...heehe.

zila 4ever said...

moning mama
mee mamak satu..letak cili jeruk..pastu buh daging lebihh..he heee adaoiii sedapnya mee tue..mengancam :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nur :)

hehehe pepagi tergolek2 tgk mee :)
nie lah arituh si Mas goda mama sampai terjuling2 tgk mee mamak dier hahaha siap 1 pinggan hantar ke wdlds ... nk tunggu pat jembatan or sampai depan pintu?? ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Morning Zila :)
Siap!!! oh nk ltk daging lebih2x..blh2x.... hehehehe

try lah Zila sedap tau rasa mcm mee biasa cuma sikit brempah :P yum3x

quinnie said...

wahhh menariknya mama..saya ada spageti tak tau nak masak apa..bleh goreng cam mama ni je..:)

ogyep yummy mellow said...

Mama... sukaaaaaanya... lembap2 basah gitu... Dah gatal dah anak tekak ni...

KakAsma said...

MAAA,
kita pun ada spaghetti,tapi tak tau nak buat aper,yang senang ler maksudnyer..hihihi boleh gak trykan..tengok pic macam nak ngap ajer...

izahdaut said...

tq mama keluarkan balik resepi ni. dulu mmg nak try dah.. bila sik llist bertambah jek terlupa la pulak. tapi nampaksangat yummy la bila tukar ke speggeti. :-)

Chik Mimi said...

Assalamualaikum ma ,bestnya tumpang breakfast ye ma

Nieza said...

assalam mama, saya kat sini memang guna spaghetti jer sebab malas nk buat mee kuning sendiri. sedapnya tgk spaghetti mama ni.

Sari Yusa Ibrahim said...

sedapnya mama, kita memang suka yang goreng-goreng ala mamak ni.. bolehlah cuba nanti..

Acik Erna said...

assalam MH..spgheti pun boleh goreng ala mmk ye..mesti sedap ni

Mas said...

alamak... dapur mama ni pun mas dah terlambat masuk huhuhuhu ada lg ke? baklah sepinggan dua, mas lapar ni hehehe...

~~zana@pb~~ said...

Singgah memalam ni jd lapo plak nengok spegeti goreng mama ni...

HomeKreation said...

Aslmkm mama... pepagi carik makan ni... woooo sedap ni....nak tengok kat dapo ada ke tak bahan ni...

MulutPayau said...

Assalamualaikum mama...

sedapnya.....mmng terliur tengok..kena buat jugaklah .....

Asmah Yusof said...

Slm mama...hulur sepinggan,cepat skit tau..lapau dh nie tgk basah2 giti spaghetinya,hehe

anymz said...

aduuuuh..pengsannnn tengok spagheti goreng hawa ni...seyes!! terliur betul..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Q mee kuning kat rumah tak laku kecuali beli kat JB..nie dh teringin sgt nk mkn mee mama tukar kan spaheti mmg best kat tekak nie plak hehehe try lah :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ogyep..
hehehe gatal dh tekak tuh sbb udang or dh gatal nk mkn:) mama suka grg lembab cam gini...

Asmah..
hehehe gmbr tak blh ngap Asmah..try lah mmg sedap spagheti grg mamak..power!!!

Izah..
sama2 mama pun cam Izah ada yg tertggl jgk... almaklum printed resipi dah makin bertambah2 ehehe :)

Wslm Chik Mimi :)
hehehe nk tumpang mkn dh ellek... tumpang tgk gmbr jer lah

Wslm Nieza... tuh lah nk buat sendiri mee malas hehehe jln mudah..spaghetti jer lah

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sari mmg sedap kat tekak mama nie...jgn mkn lps grg biarkan dlm 1/2 jam dah kembang & rempah dh bersatu baru syiok mkn Sari..cuba lah :P

Wslm Acik..
hehehe sbb anak2 tak mkn mee kuning kecuali yg beli kat JB hehehe sedap jgk!!

Alamak kenapa Mas sampai lewat sgt..dh habis semua hehehe

hehehe Zana mmg kalau tgk gmbr2 kat blog kwn2 waktu mlm2 mmg blh buat kite lapor blk semula :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm AlongRoz..
hehehe.. cari2 idea nk memasak :)

Wslm MP...
betul2x kalau nk rasa kena buat sendiri :P

Wslm Asmah..
nk hulur pun dh habis... kesian nyer :)

Kak Anim..
nanti jgn pengsan dulu... hehehe okay nie hawa dh letak tilam

blogresipi.com said...

Mama, sungguh terliur tengok spaghetti goreng mamak ni.... :)

Mas said...

mama....
alahaiii...
macam mana tak oerasan post mama yg ini...
hmm...spaghetti goreng mamak mama tu..
mengeliurkannnn betoi..
maceh mama sudi mencuba...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...