Tuesday, April 3, 2012

Sambal Burger



Assalammualaikum
Salam sejahtera dipagi yg cerah & indah 
sekali... 
suka dgr kicauan burung2 pagi nie damai sekali....

okok nak tayangkan roti sambal burger yg terjadi apabila
si Nazli anak mama ckp burger ayam tuh tak sedap!!
X ingat jenama ? yg pasti bkn burger ramli



Sayang kan kalau nk buang... so mama improvise jadikan sambal!! Tumbs up from Nazli so mama buatkan spt mkn burger ltk lah bahan2 yg ada gmbr yg atas nie utk mama yg mmg suka ltk bawang & daun salad kalau ada cheese timun lagi best!! tapi nie jer yg ada... so layan jer!!


Sambal Burger
sumber: Mamahawa

Bahan2
daging burger mentah ayam/daging - di ptg2 kecil dan digrg sebentar

bahan2 kisar
cili bawang merah bawang putih sedikit halia

bahan2 sos 
sos tiram tomato sos

garam & gula  secukup rasa

Cara2
Tumis spt biasa... mcm buat sambal mesti tumis sampai garing cili baru masukkan sos2 sedikit garam & gula tumis sampai sedikit garing baru masukkan burger daging/ayam yg telah digoreng balik2 sebentar sehingga kering... siap disediakan!



33 comments:

Gee® said...

ermmm...nampak menyelerakan...

ijayuji said...

Salam pagi mama! Nk burger satu ya :D Hari ni kita bz sikitlah takut tak sempat nk masak2 cuma mkn spa yg ada jerr :D

Naz / Nadz COSK said...

Mama...sedapnyaaaa... Sungguh cantik presentation ...Buat terliur jer..

ady said...

as-salam Mama
sedapnye mama..anak2 mesti suka ni..bukan kata anak2 mak bapa pun suka..sungguh menyelerakan..

Acik Erna said...

dah terhasil satu resepi yang menyelerakan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee.. drp terbuang baik mama buat kan sambal... alhamdullilah :P

izahdaut said...

mamaaaa... nak sikit.. tak pernah buat lagi ni menu gini. sedap je nampak tu ;-)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..

Nie mama pun nk lipat baju kemas rumah nk buat n3 cikit dulu ari2x manyak bizi lah hehehe

Nah ambik tuh ada lagi 1 yg lagi 1 utk mama hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Naz..
hehehe tq biasa2 aja :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady :)
sayangkan kalau nk buang! so nie jer lah yg termampu mak dier org buat hehehe betul2x mak & bapak bdk pun suka hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Acik..

aah lah drp terbuang begitu saja lbh baik kalau diubah suai mengikut cita rasa... hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah..

alamak dah habis laaa lmbt sgt izah sampai dah kasi Ika tadi...hehehe jgn marah!!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wow simply tempting kak...simple2 yang paaaaaaling sedap kan! ;)

Brought you some nutella brownies dear...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wow simply tempting kak...simple2 yang paaaaaaling sedap kan! ;)

Brought you some nutella brownies dear...

ogyep yummy mellow said...

Creative aje Mama ni... Bagus juga kan, pelbagaikan teknik memasak daging burger ni.. Tak de lah bosan..

Mas said...

salam mama...
mengancamnya tengok sambal burger tu...
boleh try nnti nie..

Mas said...

sedap..sedap..sedapnyaaaa...
hari tu daging buger mas masak 3 rasa so lepas ni boleh try resepi mama plak...

Wani said...

SALAM mama, simple je muenu daging burger ni .. kat freezer ada daging burger dah lama bertapa dalam peti .. hihi tengok ke resepi ni mau cuba jugak la ya.. :)

Chik Mimi said...

sedap ni ma ,ghase nak buat pattie burger sendiri aje

Qasey Honey said...

wah mama...ni mmg lain dr yg lain ni...sgt myerelakan tgk...best idea mneu ni...suka sgt...tgk resepi nti nk cuba pula...

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

satu menu yang baru, betul jugakan kalau ada yang tak gemar sesuatu pada daging buger boleh juga buat macam Ma Hawa ni, gerenti anak2 pasti suka dan lebih menjimatkan.

zila 4ever said...

salam mama
dh petg2 bru nak sampai dapur kan..mmg sah2 kita x dapat apa2 nie..uwaaa..simple dan mudah ..sy suka yg mudah2 nie..sbb x suka mask yg tggu lama2 he ehee x sabo nk makan..:)

Nieza said...

assalam mama, menarik idea mama ni kan...boleh dijadikan sambal sedap juga tu:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Hi Love..
hehehe mama msk simple2 jer dpt lah anak2 mkn :P Anyway thnks for the brownies hahahaha :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ogyep..
sebenar nyer anak bujang mama dh x nk mkn burger ayam tuh syg kan kalau nk buang!!! so ini yg terhasil hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Mas :)
try lah mana lah tahu kena pada rasa Mas :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas daging burger 3 rasa mmg sedap.. ni daging burger msk sambal jer.. apa2 pun kalau kena pada citarasa kite okay kite share bersama :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Wani :)

Mmg simple Wani tapi sesekali cuba kelainnan sedikit try lah mana tahu kena pada rasa ..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Chik Mimi :)
Aah sambal ada manis2 sikit pedas sikit :P hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

QH..
kalau dibiarkan betapa lah burger ayam ni dlm freezer hehehe ...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT :)

Betul tuh dari membazir terbuang begitu sahaja baik kite buatkan sesuatu yg menjadi kegemaran anak2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila :)
hahaha sama lah ngan mama nk mkn cepat jer msk suka simple2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nieza :)
hehehe dambal biasa jer Nieza ikut citarasa anak yg x nk mkn daging burger yg x sedap!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...