Monday, April 23, 2012

Maggi Goreng ala Mamak ~Mas~


Selamat Malam semua teman2 ...
terima kaseh yg masih sudi follow blog yg tak seberapa nie ....
dalam kekalutan & kepeningan kepala ... sempat sediakan mkn malam kami yg sempoi jer :)

Ter...pedas pulak!! tak letak cili padi pun. Gunakan bahan2 yg sedia ada didlm peti sejuk...Cuma maggi brand cintan jer yg mama beli last week dari Giant Tampoi.

Tq sekali lagi yer Mas.. i laf u many2 hehehe


Maggi Goreng Ala Mamak
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan- mama pun 
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih


Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.




19 comments:

Qasey Honey said...

asslm Mama...sedapnye QH tgk mee goreng mamak tu...mmg tliur la....dgn basah2 mee goreng tu...tpaut terus...htr spinggan yer kt QH...hehe

Amie said...

Assalamualaikum Mama hawa,
sesekali makan maggie memang sedaplah mama... apalagi kalau tangan orang lain yang masak 9ayat orang kebosanan makan masakan sendiri), ni yang goreng mamak ni lagi sodap!!!!

zila 4ever said...

salam mama
perut zila nie tgh kruukk krakk nie..td g pasar malam beli sate 10 cucuk..mkanan lain x nk beli..kononye dh kenyang..tp sampai umah..merana..tunggu masa jew nie nk rentap maggie..he hhehenengok mee akk..ammpunnn sedapp

Ayu said...

Assalam mama,
wah maggi goreng my boys punya favourite ni..memang dia orang suka betul..maggi yang biasa tu pun dia orang suka..kalau boleh nak hari2 ah..kita tak kasi..mesti kena pekik kalau dia orang minta maggi 2 minit tu..kalau mama dia orang malas masak baru boleh makan maggi..hahaha..boleh gitu..

quinnie said...

mama dah buat ye..kehkehkeh...saya tak tau la bila nak buat versi maggie ni..kekeke..perut asyik penuh je....:)

Mas said...

salam mama...
dah sihat ke nie....

maceh sudi mencuba lagi resepi maggi goreng ala mamak nie...
nampak pun pedas tu...
sedappnya...

Lynn Hamzah said...

salam mama...sedapnyer mee goreng mama...nanti kalau lynn ke singapore nak singgah rumah mama la...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Qasey...
Mmg sedap kat tekak mama nie..cuma terpedas sikit!! mama mmg suka grg mee tuh basah2 sikit... nah nie sepinggan hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Amie :)
tulah selalu bdk2 nie suka mkn maggi grg yg disediakan perencah...hehehe mmg sedap amie pedas2 kalau ada limau lagi best!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila :)
hehehe lapar lah tuh!! uishh 10 cucuk satay ngadap seorang2 :)
mmg terbest maggi grg mamak nie yum3x

tun_telani said...

salam mama.. sedapnyer mee goreng mamak! wat pedas2, pastu perah limau nipis sket. fuhh! terangkat!

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Ayu :)
Tulah bdk2 nie mmg antu maggi Ayu..tapi bkn yg rebus nyer dierang suka yg jenis kering.. mmg dlm store tuh stock maggi mmg utk sebln mama beli kan 2 pkt jer after that no more!!
tapi kalau mama dierang malas hehehe hentam jer lah maggi kikiki blh kan?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tak pe Q...
nie pun sbb mama malas nak masak lauk mlm semlm..so grg kan jer lah maggi hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Mas..
dh okay da semalam :) tq
mmg pedas pun sbb tekak kat rumah nie ada yg kurang sihat... tq sudi kongsi resipi dgn teman2 blogger! muahhh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Lynn...
kat tekak mama nie mmg best lah tak tahu pulak kat uols hehehe
meh lah dtg spore blh mama msk kan utk Lynn :)

khairul nazima said...

Assalamualaikum..wah Mama..terus lapar tengok n3 mama ni..pekaba ma lama kita tak singgah sini..bz skitlah..huk huk kurang sihat jugak ni..

KakAsma said...

Lapar..lapar...
masuk sini terus lapar..
tulun..tulun..
sedapnyer maaa..tengok pic macam kat kedai lak..dah leh buka kedai ni Maaa

Kak Noor said...

Salam perkenalan.
Malam-malam begini bila tengok maggi goreng ala mamak tu terlebih-lebih lapar pulak. Makan pula panas-panas. Lepas tu boleh tidur lena. Tapi dah malam ni.... malas nak masuk dapur. Beli kat kedai mamak aje lah...

Sue @ Nenie said...

Salam Mama...Maggi goreng satuuuu...tauge kasi lebih yaaaaa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...