Thursday, April 5, 2012

Crispy Potato Wedges


Assalamualaikum & Selamat Pagi Yg Indah di sini :)

Pagi yg mula cerah.... allhamdullilah blh sidai kain kat luar jap lagi...

Sarapan pagi tadi utk anak bujang yg sesekali request!! Selalu sarapan simple roti & air nescafe segelas... semalam seblm tido sempat pesan ngan mama dier - nak breakfast mama!!

Okay memang dah aim nak buat crispy potato wedges nie bila nampak kat dapur Ucu :) oleh sbb pagi sangat dan resipi ni menggunakan 1 kg kentang... mama gunakan hanya 1 biji kentang Russet yg besar di makan bersama scramble egg & cheese hotdog. Sempat si Nazli ckp..fuyoo berat nie mama!!! Takpe sesekali sarap cam gini... anyway bila Nazli PE semua nyer dah terbakar kpd energy ... betul tak??

meh kite tgk resipi yg senang sekali... Terima kaseh Ucu beri idea & minta izin letak resipi disini pulak :)




Resipi Crispy Potato Wedges
Sumber  : ucubakery

1 kg Kentang saiz besar
1 bungkus tepung segera KFC (adabi)
Telor - di kocok
Minyak





Cara-cara ;-

Buang kulit kentang dan basuh bersih-bersih
Potong/belah ketang
Panaskan minyak
Celupkan kentang ke dalam telur kemudian salutkan pada tepung segera KFC
Goreng dengan minyak yang banyak sehingga empuk
Bila sudah kekuningan itu tandanya dah masak
Boleh lah dihidang

14 comments:

Anna Qawina said...

Aslmkm Mama Hawa...kentang ya..hmm..kentang,,kalo kat rumah ni goreng kosong tu pun dah laju masuk mulut, kalo bersalut camni tak tahu brp jam le tuan dapo kena ngadap koli..hehe

ijayuji said...

Salam mama! kita kan baru plan nak buat beef steak tgh memikirkan menu2 atau pelakon2 tambahannya :D tp mcm tak leh nak duk lama2 kat dapo sbb kena imigration, terbantut sume kerja hari niii hasiH!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Anna :)
Sama lah kat rumah nie..dibuat lauk lain digrg bg2 lain nie tadi sempat buatkan si Nazli siap ngan telur n sausage cheese.. allhamdullilah kenyang dier hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..
wow beef steak!!! sedap tuh mesti ada kentang coleslaw alamak sedap nyer Ika!!!
tak pe gi jer imigration nnt blk blh buat steak kalau x penat!! kay :)

Liza said...

salam mama...kalau kat umah liza ni stok kentang wajib ada, anak2 suka...tp liza xprnh buat sndiri lg kentang grg cmni...nmpk sedap tu...

Mas said...

mama...mas dtg bwk mayo nk cicah dgn potato wedges mama ni...bukaklah pintu ma hihihihi...

potato wedges ni kalo makan dengan nasi panas pun sedap gak, cicah dgn sos cili.

tun_telani said...

morning mama!! kalau dpt ke tun mmg laju kentang2 gini.

Sari Yusa Ibrahim said...

sedapnya, mama... puas makan kalau buat sndiri, kan.. mesti rangup & sedap tu

CT Delima said...

As'salam Mama Hawa

sesekali bf alah2 mat saleh apa slahnya Ma, ct pun kalau ada terlebih beli stok kentang tu mulalah buat wedges gak, tapi alah2 ct jer lah..hehehe

Ma bila masuk blog ni kan rasa tenang aje sebab suka pada warna 'merah' Rose tu...hihi

Mas said...

mama cayanggg...
mas suka sangat wedgesssss...
sedapppnya tengokkk..

zila 4ever said...

salam mama
tadi dah tgok kt FB..x sabo nk ke blog pulak nak nengok resepi..zila cnp resepi erk..he hehee suka makan kentang cicah sos..sambil tgok tv..:)

Kak Rose said...

sedapnya nampak sangat crispy... leh buat sendiri len kali nih! sllu bli yg dah ready tu, tinggal goreng jer...

MulutPayau said...

Assalamualaikum mama hawa......

Kentang mmng sedap tapi selalu beli jer...tak pernah buat sndiri... yg mama buat tu nmpak sedap sangat...

Mamasya said...

Salam mamahawa.suka kentang goreng gini....makan yg baru masak tu sedap...rangup..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...