Tuesday, April 17, 2012

Siakap Stim Limau


Salam Semua!!!
dah petang daa.... baru nak settle down
biasa lah surirumah sepenuh masa pun ada masa sibuk & ada jgk masa senang (lepak2)

okay make short n simple....
masakkan yg simple lagi tapi percaya lah kami makan anak branak (bertiga jer) bertambah2 nasi... mkn bersama telur dadar jer!!! *kalau tak silap ari sabtu masak ikan stim nie*


Resipi yg hendak mama kongsi nie mmg fufular kat Spore esp kat tmpt mkn seafood
fav hubby .. sbb ada bawang putih yg dicincang :P mmg good for the heart kalau mkn selalu!!!
terima kaseh Cik Comey yg sudi berkongsi resipi yg marbeles nie... next time buat seorang seekor yer bang!!! kikiki

Mari tengok resipi yg mama ambik dari MyResipi...


Siakap Stim Limau
resipi asal: Cik Comey MyResipi
sumber: mamahawa


bahan2
1 ekor ikan siakap - sederhana besar
5 biji bawang putih - dicincang
5 biji cili padi - dicincang - sila tambah kalau nk pedas!
1 biji cili merah - dicincang - nie mama x letak
1 inci halia - dimayang - mama gunakan halia muda di mayang halus2


Cara2

Ikan dibersihkan dan dilumurkan garam. Biar serap garam dalam 5 minit.
Campurkan semua bahan bersama ikan. Bungkus ikan yg siap dicampurkan dengan aluminium foil.(nak kukus x nak balut pun boleh jgk)
Kukus dalam 15 minit atau sampai ikan masak. Siap!!




lihat lah bawang putih yg telah mama cincang halus2 lagi banyak lagi sedap... mama gunakan 5 biji bawang putih yg gemuk2... tang cili padi tuh kalau 5 biji tak cukup tambah lagi yer.. mkn sampai berasap telinga hehehe :)

15 comments:

Qasey Honey said...

wahhh Mama...sedapnye tgk ikan siakap stim tu...lapo terus dibuatnya...hihihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe QH... bila buat n3 pun naik lapor almaklum dah lama habis ikan stim nie...

Wani said...

..kebulur dah bila tengok ikan sekor ni mama .. hihi.. lain kali memang kena buat sekor sorang ki3

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Wani :P
tulah mkn bertiga ... ikan size sedang... ni mesti buat lagi...

ady said...

as-salam Mama
wahhh!! npk sedap ikan stim..mmg suka kalau ikan stim macam ni Mama..

Mas said...

perhh Mama...
sedapnye tgk ikan siakap stim tu...
rasa macam nak cari nasi jerk..he3

tun_telani said...

salam mama ^^ wahh.. sedapnyer ikan siakap! mmg pedas2 berasap telinga lagi sedap ikan stim nih. terliur tun tgk.

Mas said...

bestnya lauk mama... errr yg tu dah disteam ke belum? putih je ikan tu hihihi....

mas pun kalau buat suka buh cili padi biar berapi sikit telinga tu hehehe....

Zaliedana said...

Wah mama ikn siakap,feberet hb nih kalo stim gini..Wat 2mgu lps sekor dia mkn sorang jer lunch n dinner,wife dia xlalu,huhu..Ikn siakap mmg sesuai sgt wat stim2 gini kan..

zila 4ever said...

salam mama
hidangan yg berkhasiat nie..x guna minyak..he hehe bagus2 utk kesihatan..kita pun suka msk camgnie..tp mmg x jadi lauk la..habis diratah jer ..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wah mama.. kecur air liur dengar nama resepi ni.. mesti sedap masam2 gitu kan.... mama sihat? rindulah kat mama...

Amie said...

Assalamualaikum Mama Hawa,
siakap kukus memang sedap! mmmmm terliur pulak tengok lama-lama....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum mama..
Kak, ikan siakap ni mmg sedap dimasak apa pun.. Suka ikan ni..

blogresipi.com said...

Salam Mama,
Suka saya tengok menu sihat macam ni. Sedap makan dengan nasi putih dan sambal belacan ni. :)

Ayu said...

Assalam mama,
miss you so much!!!..hug hug sikit..
lama kita tak tinggalkan jejak kat dapur mama ni..terimaksih ya ma, for the support you have given me..thank you for being my friend..really appreciate it so much...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...