Bertemu kembali :) Ni jugak sebahagian daripada lauk dinner semalam. Ikan 3 rasa ni memang menjadi kegemaraan keluarga. Sudah banyak kali mama masak utk anak2 & hubby. Kali ni cik hubby request lagi :P Kali ni mama gunakan sos plum yg ada dalam resipi. Pasti kan cili padi berlebihan sebab along & cik hubby kuat pedas!!! Utk Nazli, shasha & mama kite cuma ketepikan cili padi itu pun dah terasa kepedassan nyer!!!
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
- 2 camb minyak - untuk menumis
- garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
- 1/2 kuntum bunga kantan- x letak cari2 kat pasar x jual
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi - mama tambah dlm 10 biji
Bahan-Bahan Sos:-
- 2 camb cili kisar
- 1 camb sos tomato
- 2 camb sos plum - tersalah beli beli sos lemon
- 2 camb gula pasir
- 2 camb sos cili
- 1 camb jus limau nipis - lemon
- 1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hinga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
1 comment:
Hi Kak!!! hru dearie??? Missed ur dishes! :)
Ikan siakap 3 rasa makes me really hungry now...owh no!!!
Love is back again...hehe! ;)
Post a Comment