Sunday, April 25, 2010

Nasi Lemak wif Ayam goreng Serai


Salam & selamat hari minggu semua!!!! Rindu.... rindu serindu ha..... nyanyi pulak mama pagi ni.. mana dah pagi. Dah nak dekat kol 12 tgh hari ni.

Seperti biasa... menu yg tak sempat mama update kat blog semalam... menu simple lagi. Nasi lemak wif ayam goreng serai yg memang menjadi kegemaran dirumah :) Tapi kali ni mama dunakan peha ayam. Utk anak2 memang mereka semua suka kan peha ayam yg gebu... tapi cik hubby n mama still prefer kepak ayam sebab bila kepak ni digoreng ada rasa garing & berkerak dgn rempah... apa2pun ikut kiterasa masing2 lah :)


Seperti biasa resipi ni dah berulang kali mama buat... Tapi kalau malas nak mencari resipi... mama letakkan dibawah ni atau ke rumah LOVE yg sedang busy dgn rumah baru mereka.

Bahan2 yang diperlukan :-
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)-mama x pkai
  • garam dan aji secukupnye
  • 3 tangkai daun kari
  • Minyak yang menggoreng

Cara2 memasaknye :-
  1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!

3 comments:

Nida said...

Mama... hanya ku mampu telan air je ler...

SODAPNYAAAAAAA!!!!!!!!!!

fuzidss said...

wow.. saya buat jugak tapi nasi lemak biasa jee.. siap ayam serai tu ahaaaa

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Nida :)
Nida kesian nyer.. buat lah..

fusidss :)
mcm berjanji jer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...