Wednesday, April 14, 2010

Tauhu Kukus

Tauhu Kukus. For those yg suka makan simple2 tak pedas2 macam mama ni sesuai betul.... Makan panas2 letak kan sedikit cili sos pun okay pada tekak mama :)


Bahan2

2 pkt tauhu lembik utk kukus
100gm isi ayam kisar kasar2
2 biji bawang putih
telur putih dlm 3 biji
sedikit halia
lada hitam
minyak bijan
garam & gula

Cara2

Keluar kan tauhu lembik dari pkt dan hancurkan dalam mangkuk.Masukkan sekali teur putih dan kacau rata. Bawang putih & halia ditumbuk halus. Tumiskan halia & bawang putih sehingga garing masukkan isi ayam dan masak sehingga kering. Perasa dgn garam, sedikit gula, lada hitam & minyak bijan. Sejukkan baru campurkan kedalam tauhu yg telah dihancurkan. Panaskan kukus. Letak kan adunan kedalam bekas tahan panas dan kukus sehingga masak kira2 dalam 20-30 min. Siap.

3 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak hawa..tauhu kukus tue mkn cam gitu ker/mkn ngan something yg laen..nampak sedapjer bilaisi sos atasnya...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Atie <3
Kalau kak Hawa n hubby kat sini mkn g2 lagi sedap.... sbb mkn ngan nasi mcm tak syiok g2. Mesti mkn time panas2 :)

openid said...

Salam Mama...
harap2 mama dan family sihat2. kami semua alhamdulillah semua ok. lama tak tak sempat lawat mama byk menu best tertinggal :)
ijan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...