Wednesday, April 14, 2010

Kek Lapis Asam Manis Kukus



Resipi dari rumah Hana Jepun. TQ mama C&P dari sana :)

Kek Lapis Asam Manis Kukus
Bahan-bahan

  • 1 cawan serbuk biskut tawar - klu kat mesia yg keras 4 segi kecik2
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan butter
  • 3/4 cawan gula
  • 1 sk ovallete
  • 1/8 cawan susu pekat - hana ltk 3 sudu besar
Cara-cara
  • Blend biskut tawar halus. kemudian ayak dan ketepikan.
  • Pukul telur, gula, butter, susu pekat dan ovallete hingga gebu.
  • Masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. dan letaklah warna kesukaan anda.
  • Kukus setiap lapisan 5 minit (bergantung ketebalan lapisan) dan letakkan hawflakes pd setiap lapisan.
  • Penutup kukusan hendaklah dletakkan kain agar air kukusan tak menitik atas kek.
  • Buat sehingga siap.

3 comments:

sonata anak kancil said...

tentu sedap rasanya.....mintak izin C & P...tk

Yatie said...

Salam mamahawa, wow kek ni mmng sedap...kegemaranku...kalaulah dpt rasa...bestnya..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Sonata :)
Utk mama okay lah... bdk2 tak brapa gemar dgn haw flakes 2.. sila kan mmg utk berkongsi :)

Yatie :)
Wslm Yatie.
Febret Yatie... hehehe lama tersimpan resipi ni...baru menjadi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...