Resipi dari rumah Hana Jepun. TQ mama C&P dari sana :)
Kek Lapis Asam Manis Kukus
Bahan-bahan
- 1 cawan serbuk biskut tawar - klu kat mesia yg keras 4 segi kecik2
- 4 biji telur
- 3/4 cawan butter
- 3/4 cawan gula
- 1 sk ovallete
- 1/8 cawan susu pekat - hana ltk 3 sudu besar
- Blend biskut tawar halus. kemudian ayak dan ketepikan.
- Pukul telur, gula, butter, susu pekat dan ovallete hingga gebu.
- Masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagian. dan letaklah warna kesukaan anda.
- Kukus setiap lapisan 5 minit (bergantung ketebalan lapisan) dan letakkan hawflakes pd setiap lapisan.
- Penutup kukusan hendaklah dletakkan kain agar air kukusan tak menitik atas kek.
- Buat sehingga siap.
3 comments:
tentu sedap rasanya.....mintak izin C & P...tk
Salam mamahawa, wow kek ni mmng sedap...kegemaranku...kalaulah dpt rasa...bestnya..
Sonata :)
Utk mama okay lah... bdk2 tak brapa gemar dgn haw flakes 2.. sila kan mmg utk berkongsi :)
Yatie :)
Wslm Yatie.
Febret Yatie... hehehe lama tersimpan resipi ni...baru menjadi :)
Post a Comment