Friday, January 28, 2011

Apam Pelangi ~

 Salam & Selamat Malam semua....
Ada ruper ke tidak apam pelangi nih kawan2?
Tulah sekali imbas jer tengok recipe...hehehe padan muka aku!!!!
Thanks Ita & aslo Am for the recipe :) Walaupun tak nampak pelangi tetap sedap di makan,


APAM PELANGI
Sumber : Kak Am & Ita

· 2 biji telur
· 1 sudu teh ovellet
· 1/2 sudu teh esen vanila
· 150 gm tepung gandum
· 150 gm gula halus - mama kurangkan 120gm
· 125 ml santan kara
· 1 sudu teh baking powder
· garam secubit
· pewarna



· Pukul telur, gula dan ovelet sampai gebu.
· masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
· Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
· Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis
*kukus 30 minit sehingga masak.

Dan yg tukang critik...Shashalah anak mama... kenapa tak de pelangi??? Oh kat dalam!!! Ada rasa macam coconut blossom pun ada. Tak pe lah... must try lagi...

9 comments:

Yatie said...

Salam Mamahawa,
Walau tak nmpk mcm pelangi, tapi cute lah apam pelangi ni...suka Yatie tngk...yatie pun berangan nak wat mcm ni gaklah...rasa seketoi mama...hehehhe..

AZLITA AZIZ said...

Comel mamahawa buat dlm paper cup... senang nak makan...
tak pe lah mama walau tak nampak cam pelangi.. pelanginyer ada didlm kan?? bila bukak kertas tu baru la... tuuu diaaa... janji sedap kan??

Nieza said...

wah lawa dah la tu mama...sedapnya apam...saya suka mkn apam ni..semua apam suka...hehe

Mas said...

tak pe kak ayu...janji sedapp, mas pun suka apam pelangi...
cantik apam tu dalam cup...

aidah said...

Geramnya tengok apam yg comel2 tu, licin je permukaan nya tu. By the way lauk masak lemak nangka tu memang sy punya kegemaran tapi dah lama tak masak. Hubby tak bagi sebab setiap kali makan mesti kaki sy sakit.

zarin said...

very nice color la..sweet je..sayang plak nk mkn :D

izahdaut said...

cantikkkk..mama..saya ada fobia nak buat apam kena pukul telur ni..ntah napa asik bantat n keras...gerun..haha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yatie
Wslm Yatie.... hehehe Deetha ckp mcm pipi baby!! Tak nmpk mcm pelangi tapi rasa sedap okay lah tuh.. ni nak buat lagi :)

Azlita
Aah.. ingat senang kerje sikit(malas lah tuh)Betul3x...janji rasa ada.. nak cuba lagi lah ita..tak puas hati!!

Nieza
Oh Nieza suka mkn apam jgk..kat rumah mama nih anak ada memilih sikit.. mama tak kisah.

Mas
Betul tuh Mas...Makan g2 pun dah sesuai :)

Aidah
hehehe bak pipi baby...Kenapa pulak bila Aidah mkn nangka kaki sakit? Nangka sejuk ke?

Zarin
hehehe... Tak sempat tgk Zarin. Terus ke ngap dgn anak2 coz mkn g2 tak pyah cicah ngan kelapa :)

Izah
Kenapa pulak bantat & keras? Mama buat okay jer.. Izah try lah recipe nih..mudah2han menjadi :)

Ayu said...

Asalam mama,
sorry ya kita lambat sampai..sibuk kat rumah..paham2 ler, weekend tak boleh duduk depan pc..

wah apam pelangi comel2nya..rajin mama buat kecik2 ni..lepas tu dipelangikan lagi..

psst:..heheh mas asik confuse mama dengan kita ya..hahaha..mungkin mas mixed up sebab kita duk spore..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...