Saturday, January 22, 2011

Paru Goreng Berlada


Paru Goreng Berlada - Saji Julai 2005

Bahan2
 
500gm paru
15 ulas bawang merah - mama gunakan 1 biji bawang besar
10 tangkai cili merah
50 ml air asam jawa
minyak utk menumis
garam
gula mama tambah

Cara menyediakan

Paru di potong nipis2 kemudian dibersihkan. Rebuskan sehingga empuk. ( Mama rebus bersama sedikit halia & garam). Sementara itu tumbuk cili merah dengan bawang merah.( Mama masuk kan kedlm blender dan blender kan sebentar). Panaskan minyak dan goreng paru yg telah direbus tadi hingga garing. Kemudian tumis bawang merah dan cili merah hingga garing. masukkan air asam jawa dan paru tadi. Masukkan garam & gula secukup rasa dan hidangkan.

3 comments:

hana said...

salam ma..
datang skodeng tghr buta... padahal br lunch tp nampak paru lapo balik! hahaa... sedapnyer paruuuu! mmg suker masak cenggini...

Ayu said...

salam mama,
wah ada paru berlada...sedap ni..
mesti dah habis kan..yalah kita datang lambat apa nak buat..hehe

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Hana...
hehehe aah mama pun mcm g2 jgk...nmpk menu sedap2 terasa lapor!!!

Ayu...
Wslm Ayu. Paru berlada nih mama msk cikit jer next time kalau msk byk2 mama calling Ayu okay :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...