Thursday, January 6, 2011

Rojak Petis


Ni gara2 Yat Maria tayang Rojak Petis.... mama yg kat sini sampai ngeces tak blh angsssss!!!! hehehehe


 Time nih cuaca kat bumi SG nih sejuk lepas hujan... makan rojak petis pedas2... syiok!!!! Selalu main campak2 bahan2..kali nih mama sertakan resipi bagi adik2 atau pun anak2 mama buat rujukan.

ROJAK PETIS - Puan Zaharah Roziz

Bahan utk sambal rojak

1/2 kg kacang tanah
10 batang lada kering ( mama gantikan cili padi dlm 10 tangkai- fuyooo!!! pedas)
125 gm petis
200gm gula hitam ( gula timbang)
200gm gula pasir ( blh kurangkan)
1 genggam asam
1 1/2 cwn air masak putih
garam secukup rasa ( mama x letak)
4 biji limau kasturi diambil jusnya

Bahan Rojak


1 biji nenas setengah masak
1 biji timun
1 biji sengkuang
1 kuntum bunga kantan dirampai
1/2 kg taugih dicelur sebentar
1/2 kg kangkong direbus sehingga lembut (mama x letak)
2 keping tauhu putih digoreng dan dihiris ( mama gunakkan tauhu kering -taupok)


Cara:

Goreng kacang sehingga kuning dan tumbuk/kisar kasar. Asam diramas dgn air sehingga pekat, kemudian tapis. Lada kering direndam dgn air panas dan kisar. Jika hendak lebih pedas tambah sedikit lada padi. Gaul rata semua bahan sambal (kecuali limau kasturi). Sambal nya harus pekat & tidak cair. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Rasa, dan tambah apa yg kurang. Sambal rojak ini tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk.
Hiris nenas,timun dan sengkuang. Gaulkan dengan taugih,kangkong dan tauhu. Tuangkan sambal rojak yg sudah dibuat lebih awal. Taburkan sedikit bunga kantan dan gaul rata. Semasa menghidang taburkan pula sedikit kacang yg dikisar kasar.
Boleh juga ditambahkan sayurnya dengan mangga muda, betik mengkal, pisang batu muda dan lain2.
Hiris bahan2 rojak ini sejurus hendak dihidang, supaya ia tidak berair. Simpan dlm peti sejuk lebihannya.

6 comments:

Yat Maria said...

wahhhhhhhhhh mamaaaa...rojak dah mari...bersedia kan lah semangkok tapau, kita standby bawah block..wlpn tak taw kat mana mama ni, kita akan merayau gak cari bau rojak petis nih sampai dapat arrr :)

Ayu said...

wah!!..mama kita tak boleh tahan kat sini oi!!!..tolong2!! dah banjir dah ni..air liur dah penuh meladung2 ni..
nak rojak petis..lagi pedas lagi best lagi bacin lagi best..
kalau yat sediakan mangkok kita sediakan mulut yang besar ni terus masukkan kemulut kita ni..hahaha..yat akak tau mana mama tinggal so confirm i got first heheh..

K.Nor said...

ma, nor nak gak!!! pos laju ek.. hehe

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Yat Maria
hehehe...kesian nyer!!! Cari lah bau bacin petis nih :)

Ayu
kikiki... aah u pedas sgt sampai si Nazli tak blh angssss!!!

Nor
Nor pun nk tumpang semangkuk? Pos laju x main... meh lah sini :)

kakchik@ella said...

mmmmm .. menarik lah. mcm sedapsss. hihi ..

nOOrsha said...

wow..rojak petis pebret saya..
lg2 kalo ade kangkung byk2 ngan nenas..huhuhu..
x blh tahan..kecur air liur nih..heheh...

kak, cream cheese bread tu saya wat satu adunan...
pastu mase nak masuk dlm mould bread bintang tu saye bulat2kan doh, lonjong2 sket, cukup2 untuk paras setengah mould jer..pastu peram sekali lg sampai doh kembang...pastu bakar...mase perap tu, dah siap2 tutup mould tu ngan penutup die..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...