Thursday, January 27, 2011

Lemak Nangka ~ my mon style


Lauk kampung memang best & sedap... Ni lauk semalam yg tak sempat diN3kan...
last week ajak my mom pergi pasar Lankin.. dalam list dah tulis barang2 yg hendak dibeli. Beli lah nangka muda nih dalam sekilo. My mom ckp bila balik terus rebus empuk dan blh simpan dalam fridge. Siap ngan pucuk ubi lagi...hehehe tamak kan mama bila tengok sayur2 & ulam2 kampung...
Mama nak share lah recipe yg mak mama ajar..mana lah tahu bekenan pulak hehehe

Lemak Nangka ~ my mom style

Bahan2
1 kg nangka muda - dipotong2 kecil,cuci & rebus empuk

Bahan2 kisar
bawang besar
bawang putih
cili padi hijau
sedikit kunyit
sedikit halia
secukup ikan bilis
ketumbar,jintan kasar & jintan halus
santan & secukup air
daun salam
garam & gula secukup rasa


Cara memasak
Masukkan santan kedalam periok dan tambahkan air mengikut kepekatan yg dikehendaki. Masukkan bahan2 yg telah dikisar. Biarkan kuah memdidih sambil dikacau2 selalu agar tidak pecah minyak. Bila kuah dah mendidih baru masukkan nangka yg telah direbus empok dan tambahkan garam & gula mengikut selera masing2. Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan siap utk di hidang.

3 comments:

Mas said...

wahhh..lemak nangka..mas mas selalu masak bila mas balik kampung...sedappnya.....

hana said...

salam mama...
aduhai sedapnyerrr.... kite suker nangka msk gini stail mak kite gak nih ma letak ketumbar bagai... ngan ikan masin goreng pong dah cukop kan ma... meleleh ayaq liuqqq! *aritu yg dlm tin tk bes ar! tp drpd xde baek ada.. hihi

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Mas
Kampung Mas kat mana? Sedap nih kena bila petik jer terus masak...

Hana
Wslm Hana.. Aah terasa akam ketumbar/jintan nyer :P Betul tuh mkn ngan ikan kering sama sambal belacan dah cukup utk menambah selera..hehehe kesian Hana :(
Oh ada jual dlm tin kat sana...drpd xde ..tin pun tin lah hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...