Monday, January 10, 2011

Oreo Cheese Cupcake


Salam Monday utk semua...
Dah malam nih baru sempat letak N3.. pagi tadi tak sempat coz temankan mak mama gi hospital. Abang mama kena admit utk 1 hari... simple procedure utk pecahkan batu karang. Allhamdullillah dah pun balik...

Pada hari Sabtu yg lepas sempat buat oreo cheese cupcake.. YaAllah punya lah sedap!!!! Anak2, Cik hubby n of coz mama tak terkata dengan kelazatan nyer...
Tulah..bila tengok kat dapur Zana... teruja betul!!!! Memang betul pun kan Zana!!!! Its just melts into yr mouth!!!


Thanks yer Zana & Kak Wan for the receipe... blh buat lagi ah coz senang nak membuatnye n of coz anak2 love it  ^ ~ ^
Mama ikut receipe dari dapur Kak Wan. Terima Kaseh yer Kak Wan ... Hawa C&P receipe :)

Oreo Cheesecake Cupcake - Kak Wan & Cikgu Zana

Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang creamnya)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50gm serbuk oreo

Hiasan :  Serbuk oreo secukupnya

Cara-cara :
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.  Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar).  Ketepikan dahulu.
2.  Putar cream cheese, mentega, gula dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul.  Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3.  Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya.  Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.
4.  Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit.  Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.

8 comments:

zarin said...

salam mama
cupcakes tu nampak sungguh menggoda. saya dah amik resepi ni, annti nk try jugak la

Mas said...

sedappnya ciskek oreo...nak 5 ketoi...tergoda mas tengok tau...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Zarin
hehehe try lah nnt kasi tahu apa rasa nye :)

Mas: byk tuh sampai 5 ketoi..hehehe tak termkn nnt :)

munna said...

aduhai...sedapnya baru tgk gamabr...kalau dah makan mesti lagi tangkap leleh punya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.hawa..pe kabar?lama x singgah sini..byk menu yg sedap laaaa...

ada van de kamp said...

slm..akak, last skali akak ckp taburkn serbuk oreo je kn. tp mcm dlm gmbar akak tu, akak letak biskut oreo ye? hehe nmpk sedap & nk try wt jgk :)

Engineers Love Cooking said...

salam, nice recipes..sila lawati blog saya :)

Engineers Love Cooking said...

salam, nice recipes..sila lawati blog saya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...